04.05.2024 / 12:00
StoryEditor

Wieprzowina bez uboju. Niemiecki start-up chce rozpocząć produkcję

Polędwica wieprzowa wyhodowana w laboratorium Myria Meat
Niemiecki start-up biotechnologiczny zaprezentował mięso wyhodowane w laboratorium. Uzyskane tkanki mają odpowiadać polędwicy wieprzowej. Produkt otrzymano z komórek świni, i jak zapewnia firma, jest wieprzowiną bez uboju.

Myria Meat, nieniemieckie laboratorium biotechnologiczne, chce zrewolucjonizować rynek żywności. „Mamy wiedzę technologiczną, aby położyć kres cierpieniom miliardów zwierząt, jednocześnie żywiąc ludzkość w oparciu o zdrowszy i bardziej zrównoważony produkt. Mamy obowiązek ułatwić tę zmianę – twierdzi Florian Hüttner, CEO Myria Meat.

Polędwica z laboratorium

Naukowcy twierdzą, że są w stanie z komórek macierzystych wyhodować kawałek mięsa, który jest świeży, zdrowy i przyjazny dla środowiska. Firma zaprezentowała polędwiczkę wieprzową uzyskaną z mięsa wyhodowanego w laboratorium. Produkt ma zawierać tylko mięsień, bez dodatków sojowych i chemicznych.

"Skrupulatne rzemiosło MyriaMeat przebija się w tym innowacyjnym produkcie. Pozyskiwany z pluripotencjalnych komórek macierzystych, szczyci się niezwykłą czystością - bez dodatkowych materiałów zaśmiecających mieszankę" – informuje firma.

Gotowi do produkcji

Myria Meat powstała w 2022 roku. Firma została założona przez naukowców Uniwersytetu w Getyndze. Obecnie prowadzi rozmowy z potencjalnymi inwestorami, aby przygotować się do zwiększenia skali i pierwszej degustacji jeszcze w tym roku.

- W naszej firmie liczy się teraz wdrożenie, a nie badania podstawowe, co udowodniliśmy na przykładzie naszego prototypu, który został opracowany w Getyndze w ciągu zaledwie jednego roku – mówi Florian Hüttner.

08.07.2024 / 16:55
StoryEditor
Grupa Inco poprawiła wyniki. Teraz producent Ludwika planuje duże inwestycje
Sklep firmowy Grupy Inco (fot. mat. pras.)
Grupa Inco planuje w ciągu najbliższych pięciu lat zainwestować 200 mln zł, koncentrując się głównie na budowie nowej hali magazynowo-produkcyjnej w Górze Kalwarii oraz zakładzie produkującym naturalne nawozy w Suszu – podaje "Puls Biznesu". Spółka zamierza także rozwijać eksport do Francji, Niemiec i Włoch.

Płyn do zmywania marki Ludwik wciąż dominuje na rynku, utrzymując udziały na poziomie 31,2 proc. pod względem wolumenowym i 28,8 proc. w ujęciu wartościowym, co plasuje go kolej...

Dziękujemy, że nas czytasz!
Pozostało jeszcze 91% tekstu

Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że wykorzystałeś limit bezpłatnych artykułów w tym miesiącu lub próbujesz przeczytać artykuł premium, dostępny wyłącznie dla naszych Subskrybentów. Wspieraj profesjonalne dziennikarstwo. Wykup subskrypcję i uzyskaj nieograniczony dostęp do naszego portalu.

Kliknij i sprawdź wszystkie korzyści z prenumeraty WH Plus

DOSTĘP 30 DNI
34,99 zł - 30 dni
PRENUMERATA ROCZNA WH PLUS
399,99 zł - 365 dni

W RAMACH SUBSKRYBCJI OTRZYMASZ:

  • Dostęp do ekskluzywnych treści publikowanych wyłącznie na naszym portalu
  • Dostęp do wszystkich bieżących artykułów - newsów, analiz, raportów, komentarzy, wywiadów
  • Dostęp do całego archiwum artykułów na portalu wiadomoscihandlowe.pl - ponad 50 tys. materiałów dziennikarskich

W ramach Prenumeraty WH Plus także:

  • 6 wydań magazynu Wiadomości Handlowe w wersji drukowanej i e-wydania
  • Raport:Lista 60 regionalnych i lokalnych spożywczych sieci handlowych – trendy, prognozy wyzwania dla małych sieci
  • Tygodniowy przegląd kluczowych informacji i analiz. W każdy piątek w twojej skrzynce e-mail.
  • Gwarantowane miejsce na webinarach organizowanych przez Wiadomości Handlowe
  • Rabat 30% na wybrane raporty WH MARKET

15.07.2024 / 15:55
StoryEditor
Już jesienią wystartuje San Park Piaseczno. Centrum stawia na sklepy specjalistyczne
Wizualizacja San Park Piaseczno (fot. San Park Piaseczno)
Za kilkanaście tygodni oddany do użytku ma zostać nowy obiekt handlowy pod Warszawą. San Park Piaseczno będzie miał powierzchnię 3,7 tys. mkw. GLA oraz 40 lokali sklepowych i restauracyjnych.

Budowa San Parku Piaseczno rozpoczęła się w sierpniu ubiegłego roku i od początku prowadzonych prac przebiega zgodnie z założonym harmonogramem. Otwarcie flagowej inwestycji spó...

Dziękujemy, że nas czytasz!
Pozostało jeszcze 94% tekstu

Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że wykorzystałeś limit bezpłatnych artykułów w tym miesiącu lub próbujesz przeczytać artykuł premium, dostępny wyłącznie dla naszych Subskrybentów. Wspieraj profesjonalne dziennikarstwo. Wykup subskrypcję i uzyskaj nieograniczony dostęp do naszego portalu.

Kliknij i sprawdź wszystkie korzyści z prenumeraty WH Plus

DOSTĘP 30 DNI
34,99 zł - 30 dni
PRENUMERATA ROCZNA WH PLUS
399,99 zł - 365 dni

W RAMACH SUBSKRYBCJI OTRZYMASZ:

  • Dostęp do ekskluzywnych treści publikowanych wyłącznie na naszym portalu
  • Dostęp do wszystkich bieżących artykułów - newsów, analiz, raportów, komentarzy, wywiadów
  • Dostęp do całego archiwum artykułów na portalu wiadomoscihandlowe.pl - ponad 50 tys. materiałów dziennikarskich

W ramach Prenumeraty WH Plus także:

  • 6 wydań magazynu Wiadomości Handlowe w wersji drukowanej i e-wydania
  • Raport:Lista 60 regionalnych i lokalnych spożywczych sieci handlowych – trendy, prognozy wyzwania dla małych sieci
  • Tygodniowy przegląd kluczowych informacji i analiz. W każdy piątek w twojej skrzynce e-mail.
  • Gwarantowane miejsce na webinarach organizowanych przez Wiadomości Handlowe
  • Rabat 30% na wybrane raporty WH MARKET

22. lipiec 2024 10:55