Konsumenci chcą wołowiny, która jest smaczna, bezpieczna i łatwa w przygotowaniu. Co więcej, chcą mieć pewność, że mięso będzie równie dobre za każdym razem, kiedy je kupią. W odpowiadaniu na wymagania klientów wsparciem dla producentów są systemy jakości, czyli zestawy procedur, norm i działań mających na celu zapewnienie, że produkty spełniają określone standardy bezpieczeństwa, higieny i jakości.
Od widelca do zagrody
Firmy specjalizujące się w dostarczaniu na rynek mięsa wołowego mogą wybierać spośród różnych systemów, zarówno polskich, jak i międzynarodowych. Na ich tle rozwiązanie stworzone przez Fundację International Meat Research 3G wyróżnia przede wszystkim koncentracja na konsumencie. – Nasza strategia obejmuje cały proces "od widelca do zagrody". Oznacza to, że patrzymy na produkt z punktu widzenia konsumenta, skupiając się na jego potrzebach. To właśnie pod nie ustawiamy produkcję w zakładach mięsnych – mówi dr Grzegorz Pogorzelski, specjalista ds. standardów w Fundacji International Meat Research 3G.
Dodaje, że proponowane przez jego organizację narzędzia pozwalają obiektywnie opisać jakość tuszy oraz przewidzieć jej jakość kulinarną. – Nasza oferta skierowana jest do producentów i przetwórców, ale też sieci detalicznych. Do wszystkich, którzy są zainteresowani dopasowaniem parametrów mięsa do oczekiwań klientów. Dzięki systemowi będą w stanie zaoferować kupującym wołowinę, po którą konsumenci będą chcieli wrócić, bo będzie im smakowała i będzie taka sama za każdym razem – zaznacza.
Zwraca też uwagę, że zakłady mięsne często wykorzystują system jako silnik do napędzania własnej marki. – Przykładowo, jeżeli firma ma markę premium, do której kwalifikują się wyłącznie elementy wołowe najwyższej jakości, to dzięki systemowi jakości kulinarnej mięsa wołowego 3G mogą łatwo i precyzyjnie określić, jakie konkretnie elementy powinny trafić do tej linii. W ten sposób system utrzymuje jakość tej marki na poziomie premium – tłumaczy Pogorzelski. Zaznacza, że system sam w sobie to po prostu narzędzie do opisu jakości kulinarnej mięsa.
Jak to będzie smakować?
Przedsiębiorstwa, które zdecydują się na wdrożenie systemu, mogą liczyć na dostęp do modelowania i prognozowania jakości kulinarnej produkowanego przez nie mięsa na podstawie badań konsumenckich przeprowadzonych zgodnie z protokołami United Nations Economic Commission for Europe (UNECE), organizacji działającej pod auspicjami Organizacji Narodów Zjednoczonych. Oznacza to, że etyka i metodologia badawcza, jakość danych oraz standardy raportowania stoją w tym wypadku na najwyższym poziomie. Firmom działającym w systemie jakości kulinarnej mięsa wołowego 3G udostępniane są bazy danych umożliwiające uzyskanie najlepszego możliwego modelowania predykcji jakości wołowiny.
Co więcej, producenci otrzymują jasne, szczegółowe, udokumentowane i skontrolowane procedury. Koordynatorzy projektu zapewniają również szkolenia klasyfikatorów i licencjonowaną zgodność ze standardami EKG ONZ, odgrywającymi kluczową rolę w ujednolicaniu norm i procedur jakościowych na poziomie międzynarodowym. Wdrożenie jakości kulinarnej mięsa wołowego 3G obejmuje także dokumentację standardów klasyfikacji i wymaganych narzędzi pomiarowych, w tym zapewnienie nowej technologii pomiarowej w miarę rozwoju nauki.
W ramach systemu odbywa się też certyfikacja dobrostanu i stanu zdrowotnego zwierząt w odniesieniu do jakości kulinarnej. 3G zapewnia połączenie wydajności rzeźnej i jakości kulinarnej w celu dokładnego określenia wartości tuszy.
Fundacja International Meat Research 3G jest niezależną, działającą w formule non profit międzynarodową platformą badawczą jakości kulinarnej. Jest powiązana ze Specjalistyczną Sekcją ds. Mięsa Europejskiej Komisji Gospodarczej ONZ.