28.02.2024 / 21:39
StoryEditor

Francja zakazuje używania określeń związanych z mięsem na etykietach produktów roślinnych. Jakich słów nie będą mogli wykorzystywać producenci alternatyw?

Pierwszym krajem w UE, który zdecydował się zakazać używania terminów zarezerwowanych dla mięsa przy określaniu jego roślinnych zamienników jest Francja. Media podkreślają, że decyzja ma charakter polityczny, ponieważ francuski rząd próbuje uspokoić protestujących rolników.

We Francji ustanowione zostały zasady stosowania nazw produktów pochodzenia zwierzęcego i roślinnego. Za trzy miesiące nie będzie można nazywać tam roślinnych produktów białkowy...

Dziękujemy, że nas czytasz!
Pozostało jeszcze 91% tekstu

Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że wykorzystałeś limit bezpłatnych artykułów w tym miesiącu lub próbujesz przeczytać artykuł premium, dostępny wyłącznie dla naszych Subskrybentów. Wspieraj profesjonalne dziennikarstwo. Wykup subskrypcję i uzyskaj nieograniczony dostęp do naszego portalu.

Kliknij i sprawdź wszystkie korzyści z prenumeraty WH Plus

DOSTĘP 30 DNI
34,99 zł - 30 dni
PRENUMERATA ROCZNA WH PLUS
399,99 zł - 365 dni

W RAMACH SUBSKRYBCJI OTRZYMASZ:

  • Dostęp do ekskluzywnych treści publikowanych wyłącznie na naszym portalu
  • Dostęp do wszystkich bieżących artykułów - newsów, analiz, raportów, komentarzy, wywiadów
  • Dostęp do całego archiwum artykułów na portalu wiadomoscihandlowe.pl - ponad 50 tys. materiałów dziennikarskich

W ramach Prenumeraty WH Plus także:

  • 6 wydań magazynu Wiadomości Handlowe w wersji drukowanej i e-wydania
  • Raport:Lista 60 regionalnych i lokalnych spożywczych sieci handlowych – trendy, prognozy wyzwania dla małych sieci
  • Tygodniowy przegląd kluczowych informacji i analiz. W każdy piątek w twojej skrzynce e-mail.
  • Gwarantowane miejsce na webinarach organizowanych przez Wiadomości Handlowe
  • Rabat 30% na wybrane raporty WH MARKET

25.03.2025 / 11:05
StoryEditor
Silny spadek dynamiki sprzedaży detalicznej w sklepach. Główny ekonomista Credit Agricole wyjaśnia, co było jego przyczyną
Po styczniowym szaleństwie zakupowym, w lutym Polacy ograniczyli wydatki (fot. Shutterstock)

Zgodnie z najnowszymi danymi GUS sprzedaży detalicznej liczonej w cenach stałych zmniejszyła się w lutym br. w porównaniu do analogicznego miesiąca rok wcześniej o 0,5 proc. W porównaniu ze styczniem tąpnięcie było jeszcze większe, wyniosło 6 proc. Skąd ten zwrot akcji?

Sprzedaż detaliczna liczona w cenach stałych spadła w lutym br. w porównaniu do lutego ub.r. o 0,5 proc. Po wyeliminowaniu wpływu czynników sezonowych sprzedaż detaliczna zmniej...

Dziękujemy, że nas czytasz!
Pozostało jeszcze 94% tekstu

Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że wykorzystałeś limit bezpłatnych artykułów w tym miesiącu lub próbujesz przeczytać artykuł premium, dostępny wyłącznie dla naszych Subskrybentów. Wspieraj profesjonalne dziennikarstwo. Wykup subskrypcję i uzyskaj nieograniczony dostęp do naszego portalu.

Kliknij i sprawdź wszystkie korzyści z prenumeraty WH Plus

DOSTĘP 30 DNI
34,99 zł - 30 dni
PRENUMERATA ROCZNA WH PLUS
399,99 zł - 365 dni

W RAMACH SUBSKRYBCJI OTRZYMASZ:

  • Dostęp do ekskluzywnych treści publikowanych wyłącznie na naszym portalu
  • Dostęp do wszystkich bieżących artykułów - newsów, analiz, raportów, komentarzy, wywiadów
  • Dostęp do całego archiwum artykułów na portalu wiadomoscihandlowe.pl - ponad 50 tys. materiałów dziennikarskich

W ramach Prenumeraty WH Plus także:

  • 6 wydań magazynu Wiadomości Handlowe w wersji drukowanej i e-wydania
  • Raport:Lista 60 regionalnych i lokalnych spożywczych sieci handlowych – trendy, prognozy wyzwania dla małych sieci
  • Tygodniowy przegląd kluczowych informacji i analiz. W każdy piątek w twojej skrzynce e-mail.
  • Gwarantowane miejsce na webinarach organizowanych przez Wiadomości Handlowe
  • Rabat 30% na wybrane raporty WH MARKET

27.03.2025 / 11:34
StoryEditor
Pizza strzałem w gastronomiczną dziesiątkę. Żabka chwali się wynikami i zapowiada rozwój streetfoodowej oferty
Oferta gastronomiczna wpływa na pozytywne wyniki sprzedażowe Żabki (fot. wiadomoscihandlowe.pl/PJ)

Żabka już dawno przestała być siecią, które proponuje swoim klientom wyłącznie klasyczne zakupy. Punkty handlowe pod zielonym szyldem zapewniają im bowiem całą gamę dodatkowych usług. Wśród nich nie sposób nie wymienić oferty gastronomicznej, która ma istotny wpływ na wyniki Grupy. - Jesteśmy bardzo zadowoleni zarówno ze sprzedaży, jak i rentowności tego projektu. Rozwijamy go bardzo intensywnie - zapewnia Tomasz Suchański, CEO Żabki.

Jeszcze kilka lat temu, główną rolę w ofercie gastronomicznej Żabki grał hot dog. Parówka czy kabanos? Jakie sosy? Duża bułka czy mała? - pytała wówczas sklepowa obsługa. Dzisia...

Dziękujemy, że nas czytasz!
Pozostało jeszcze 96% tekstu

Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że wykorzystałeś limit bezpłatnych artykułów w tym miesiącu lub próbujesz przeczytać artykuł premium, dostępny wyłącznie dla naszych Subskrybentów. Wspieraj profesjonalne dziennikarstwo. Wykup subskrypcję i uzyskaj nieograniczony dostęp do naszego portalu.

Kliknij i sprawdź wszystkie korzyści z prenumeraty WH Plus

DOSTĘP 30 DNI
34,99 zł - 30 dni
PRENUMERATA ROCZNA WH PLUS
399,99 zł - 365 dni

W RAMACH SUBSKRYBCJI OTRZYMASZ:

  • Dostęp do ekskluzywnych treści publikowanych wyłącznie na naszym portalu
  • Dostęp do wszystkich bieżących artykułów - newsów, analiz, raportów, komentarzy, wywiadów
  • Dostęp do całego archiwum artykułów na portalu wiadomoscihandlowe.pl - ponad 50 tys. materiałów dziennikarskich

W ramach Prenumeraty WH Plus także:

  • 6 wydań magazynu Wiadomości Handlowe w wersji drukowanej i e-wydania
  • Raport:Lista 60 regionalnych i lokalnych spożywczych sieci handlowych – trendy, prognozy wyzwania dla małych sieci
  • Tygodniowy przegląd kluczowych informacji i analiz. W każdy piątek w twojej skrzynce e-mail.
  • Gwarantowane miejsce na webinarach organizowanych przez Wiadomości Handlowe
  • Rabat 30% na wybrane raporty WH MARKET

29. marzec 2025 19:06