18.03.2024 / 20:53
StoryEditor

Najważniejsze spotkanie branży mięsnej i sektora roślinnych alternatyw już za nami

Kongres Mięsny & Roślinne Alternatywy 2024
Ponad 250 uczestników wzięło udział w zorganizowanym przez Wydawnictwo Gospodarcze Kongresie Mięsnym & Roślinne Alternatywy 2024, prestiżowym spotkaniu przedstawicieli branż mięsnej i roślinnej z reprezentantami handlu, dostawców sprzętu i usług. Uczestnicy mieli możliwość zdobycia najnowszej wiedzy na temat rynku mięsa i produktów plant-based.

Szereg emocjonujących debat i prelekcji, rozmowy biznesowe w kuluarach, wystawa najciekawszych produktów oraz wręczenie nagród w konkursie na Najlepszą Ofertę Mięsno-Wędliniarską 2024 – tak można w skrócie podsumować 8. Kongres Mięsny & Roślinne Alternatywy.

Tegoroczną edycję otworzył Stefan Krajewski, sekretarz stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi. W swoim przemówieniu podkreślał on, że w jego resorcie powstanie zespół pracujący nad regulacją nazewnictwa produktów wegetariańskich i wegańskich. Przypomniał, że projekt zakazu używania terminów zarezerwowanych dla mięsa przy określaniu jego roślinnych zamienników przygotowany przez dwutygodniowy rząd Mateusza Morawieckiego wzbudził w branży spożywczej duże kontrowersje. Krajewski nawiązał przy tym do hasła pojawiającego się podczas jednego ze strajków – "wybór, nie zakaz". – Ja za tym, żeby konsument świadomie podejmował decyzje, co chce wybrać, co mu bardziej pasuje – mówił.

Temat nazewnictwa roślinnych alternatyw mięsa powracał jeszcze w trakcie spotkania wielokrotnie. Odniósł się do niego m.in. Igor Sadurski, członek zarządu firmy Bvtcher. – Bardzo się cieszę, że minister zapowiedział powstanie zespołu ds. nazewnictwa produktów, dlatego że między branżą roślinnych alternatyw a branżą mięsną brakuje w tej sprawie dialogu i zrozumienia – zaznaczył.

Wśród najgorętszych tematów tegorocznej edycji konferencji znalazły się również zagadnienia związane z innowacjami, w tym również produktowymi. Na Kongresie Mięsnym & Roślinne Alternatywy miał miejsce launch nowej linii produktów High Protein marki Duda produkowanych przez Zakłady Mięsne Silesia. Renata Nowak, główny technolog firmy, mówiła o ogromnym potencjale rynku produktów wysokoproteinowych. Akcentowała, że jest to jedna z najszybciej rosnących kategorii w koszyku FMCG, do niedawna bez oferty opartej na białku zwierzęcym.

O innowacjach mówił także Robert E. Jones, prezes organizacji Cellular Agriculture Europe a jednocześnie wiceprezes firmy Mosa Meat, która w 2013 r. zaprezentowała pierwszego na świecie burgera z wołowiny hodowlanej. Ekspert wskazywał kierunki rozwoju i wyzwania przed jakimi stoi rozwijający się dynamicznie sektor produkcji mięsa hodowanego komórkowo.

W trakcie debat prezesi największych zakładów mięsnych i firm z branży roślinnej, dyrektorzy sieci detalicznych i rynkowi eksperci, rozmawiali o zacieśnianiu współpracy pomiędzy producentami i handlem, budowaniu silnych marek, a także o optymalizowaniu procesów biznesowych w kontekście rosnących kosztów energii, pracy i surowców. W prelekcjach i debatach wzięło udział 24 uznanych ekspertów. Kongres poprowadził redaktor "Widomości Handlowych" Michał Kokoszkiewicz.

Konferencji towarzyszyły targi produktów mięsnych i roślinnych oraz usług przeznaczonych dla tych sektorów. Swoje wyroby zaprezentowały m.in. firmy z Polski, Hiszpanii i Belgii. Specjalnie dla zwiedzających wystawcy przygotowali degustacje i life cooking. Strefa wystawiennicza była również miejscem licznych spotkań i rozmów kuluarowych.

Po części merytorycznej, podczas uroczystej kolacji ogłoszono wyniki konkursu na Najlepszą Ofertę Mięsno-Wędliniarską.

image
Kongres Mięsny i Roślinne Alternatywy 2024
FOTO: fot. Wh
17.07.2024 / 12:12
StoryEditor
Rząd chce walczyć z nieuczciwą konkurencją chińskich gigantów e-commerce
Spotkanie w MRiT (x.com/MRiTGOVPL)
W spotkaniu zorganizowanym w Ministerstwie Rozwoju i Technologii przedstawiciele administracji rządowej i organizacji społecznych rozmawiali o tym, jak chronić polskich przedsiębiorców i konsumentów przed nieuczciwą konkurencją azjatyckich platform sprzedażowych. MRiT wykorzystać w tym procesie m.in. regulacje unijne.

Organizacje przedsiębiorców oczekują od rządzących, aby podjęli skuteczne działania chroniące polski biznes przed nieuczciwą konkurencją ze strony chińskich platform sprzedażow...

Dziękujemy, że nas czytasz!
Pozostało jeszcze 92% tekstu

Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że wykorzystałeś limit bezpłatnych artykułów w tym miesiącu lub próbujesz przeczytać artykuł premium, dostępny wyłącznie dla naszych Subskrybentów. Wspieraj profesjonalne dziennikarstwo. Wykup subskrypcję i uzyskaj nieograniczony dostęp do naszego portalu.

Kliknij i sprawdź wszystkie korzyści z prenumeraty WH Plus

DOSTĘP 30 DNI
34,99 zł - 30 dni
PRENUMERATA ROCZNA WH PLUS
399,99 zł - 365 dni

W RAMACH SUBSKRYBCJI OTRZYMASZ:

  • Dostęp do ekskluzywnych treści publikowanych wyłącznie na naszym portalu
  • Dostęp do wszystkich bieżących artykułów - newsów, analiz, raportów, komentarzy, wywiadów
  • Dostęp do całego archiwum artykułów na portalu wiadomoscihandlowe.pl - ponad 50 tys. materiałów dziennikarskich

W ramach Prenumeraty WH Plus także:

  • 6 wydań magazynu Wiadomości Handlowe w wersji drukowanej i e-wydania
  • Raport:Lista 60 regionalnych i lokalnych spożywczych sieci handlowych – trendy, prognozy wyzwania dla małych sieci
  • Tygodniowy przegląd kluczowych informacji i analiz. W każdy piątek w twojej skrzynce e-mail.
  • Gwarantowane miejsce na webinarach organizowanych przez Wiadomości Handlowe
  • Rabat 30% na wybrane raporty WH MARKET

11.07.2024 / 15:11
StoryEditor
Związek Pracodawców Polski Przemysł Spirytusowy ma nowego przewodniczącego
Marek Bucior, przewodniczący Związku Pracodawców Polski Przemysł Spirytusowy (ZP PPS)
Marek Bucior został nowym przewodniczącym Związku Pracodawców Polski Przemysł Spirytusowy (ZP PPS). Nowy powołany to dyrektor generalny spółki CEDC International, należącej do Grupy Maspex.

Marek Sypek, dyrektor zarządzający Stock Polska, który był przewodniczącym ZP PPS przez ostatnie dwa lata ustąpił ze stanowiska w związku z końcem dwuletniej kadencji przewidz...

Dziękujemy, że nas czytasz!
Pozostało jeszcze 92% tekstu

Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że wykorzystałeś limit bezpłatnych artykułów w tym miesiącu lub próbujesz przeczytać artykuł premium, dostępny wyłącznie dla naszych Subskrybentów. Wspieraj profesjonalne dziennikarstwo. Wykup subskrypcję i uzyskaj nieograniczony dostęp do naszego portalu.

Kliknij i sprawdź wszystkie korzyści z prenumeraty WH Plus

DOSTĘP 30 DNI
34,99 zł - 30 dni
PRENUMERATA ROCZNA WH PLUS
399,99 zł - 365 dni

W RAMACH SUBSKRYBCJI OTRZYMASZ:

  • Dostęp do ekskluzywnych treści publikowanych wyłącznie na naszym portalu
  • Dostęp do wszystkich bieżących artykułów - newsów, analiz, raportów, komentarzy, wywiadów
  • Dostęp do całego archiwum artykułów na portalu wiadomoscihandlowe.pl - ponad 50 tys. materiałów dziennikarskich

W ramach Prenumeraty WH Plus także:

  • 6 wydań magazynu Wiadomości Handlowe w wersji drukowanej i e-wydania
  • Raport:Lista 60 regionalnych i lokalnych spożywczych sieci handlowych – trendy, prognozy wyzwania dla małych sieci
  • Tygodniowy przegląd kluczowych informacji i analiz. W każdy piątek w twojej skrzynce e-mail.
  • Gwarantowane miejsce na webinarach organizowanych przez Wiadomości Handlowe
  • Rabat 30% na wybrane raporty WH MARKET

22. lipiec 2024 10:49