14.03.2024 / 15:47
StoryEditor

Carrefour na KMiRA 2024: Sieci hiper- i supermarketowe zdały sobie sprawę, że bez marki własnej nie dadzą rady

Piotr Lubiewa-Wieleżyński, dyrektor Działu Rozwoju Sprzedaży w Carrefour Polska (fot. wiadomoscihandlowe.pl)
Znaczenie marek własnych nie tylko wzrosło w ostatnich latach naznaczonych kryzysami, ale też nadal będzie rosło - mówił podczas Kongresu Mięsnego & Roślinne Alternatywy 2024 Piotr Lubiewa-Wieleżyński, dyrektor Działu Rozwoju Sprzedaży w Carrefour Polska.

Przedstawiciel Carrefoura podkreślał, że w ostatnich latach branża - ale też konsumenci - musieli się zmierzyć z szeregiem kryzysów: od covidu, przez wojnę, po wybuch inflacji. ...

07.02.2025 / 08:43
StoryEditor
Otwórzcie sobie Żabkę! Taki pomysł Poczta Polska podsuwa pracownikom odchodzącym z pracy
Żabka szuka przyszłych franczyzobiorców wśród zwalnianych pracowników Poczty Polskiej (fot. FotoDax/Shutterstock)

Poczta Polska przeprowadza masowe zwolnienia - docelowo mają one objąć ponad 9 tys. pracowników. Do dobrowolnej rezygnacji z pracy ma ich skłonić specjalny program zachęt stworzonych przez firmę. Jak się okazuje, program ten obejmuje też kooperację z siecią Żabka, dla której byli pracownicy Poczty Polskiej mogą stać się kopalnią przyszłych franczyzobiorców.

Na początku stycznia zarząd Poczty Polskiej przyjął uchwałę w sprawie drugiego z kolei Programu Dobrowalnych Odejść (pierwszy został ogłoszony jesienią ub.r.) oraz przed...

20.02.2025 / 11:13
StoryEditor
Mapa diet pudełkowych: są spore zmiany. Rośnie ich rola w mniejszych miastach
Tzw. “standard”, bez wykluczanych produktów, był w 2024 roku najpopularniejszym rodzajem diety pudełkowej w każdym województwie (fot. Shutterstock)

Najwięcej w woj. podkarpackim, a najmniej w mazowieckim - Polacy najczęściej zamawiają pudełka z dietą standardową. W ostatnich latach widoczny jest wzrost udziału diet specjalistycznych, takich jak niski indeks glikemiczny, bezglutenowe, sportowe czy keto, co widać nawet w mniejszych miejscowościach.

Goodspeed, lider logistyki w temperaturze kontrolowanej dla cateringów dietetycznych, dostarczył w 2024 roku łącznie około 25 mln zamawianych posiłków. Z raportu grupy „Mapa die...

22. luty 2025 05:12