13.07.2023 / 20:00
StoryEditor

Od czterech lat Żabka otwiera ponad 1000 sklepów rocznie. Jak to możliwe? Kto jej pomaga? Jakie technologie wykorzystuje?

Żabka otwiera ponad 1 tys. sklepów rocznie (fot. mat. prasowe)
Grupa Żabka zarządza już siecią niemal 10 tys. sklepów convenience. Od czterech lat firma otwiera ponad 1 tys. placówek rocznie i zapowiada, że chce utrzymać to tempo w najbliższych latach. W jaki sposób sieci udało się osiągnąć taki wynik? Za wszystkim stoi technologia, która pozwala skutecznie wybierać lokalizacje dla nowych sklepów. Co to za technologia i w jaki sposób działa?

Wykorzystywana przez Żabkę technologia GIS (Systemów Informacji Geograficznej), służy do gromadzenia, analizy i wizualizacji danych. To niezwykle istotne narzędzie w handlu, szc...

Dziękujemy, że nas czytasz!
Pozostało jeszcze 95% tekstu

Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że wykorzystałeś limit bezpłatnych artykułów w tym miesiącu lub próbujesz przeczytać artykuł premium, dostępny wyłącznie dla naszych Subskrybentów. Wspieraj profesjonalne dziennikarstwo. Wykup subskrypcję i uzyskaj nieograniczony dostęp do naszego portalu.

Kliknij i sprawdź wszystkie korzyści z prenumeraty WH Plus

DOSTĘP 30 DNI
34,99 zł - 30 dni
PRENUMERATA ROCZNA WH PLUS
399,99 zł - 365 dni

W RAMACH SUBSKRYBCJI OTRZYMASZ:

  • Dostęp do ekskluzywnych treści publikowanych wyłącznie na naszym portalu
  • Dostęp do wszystkich bieżących artykułów - newsów, analiz, raportów, komentarzy, wywiadów
  • Dostęp do całego archiwum artykułów na portalu wiadomoscihandlowe.pl - ponad 50 tys. materiałów dziennikarskich

W ramach Prenumeraty WH Plus także:

  • 6 wydań magazynu Wiadomości Handlowe w wersji drukowanej i e-wydania
  • Raport:Lista 60 regionalnych i lokalnych spożywczych sieci handlowych – trendy, prognozy wyzwania dla małych sieci
  • Tygodniowy przegląd kluczowych informacji i analiz. W każdy piątek w twojej skrzynce e-mail.
  • Gwarantowane miejsce na webinarach organizowanych przez Wiadomości Handlowe
  • Rabat 30% na wybrane raporty WH MARKET

03.04.2025 / 12:44
StoryEditor
Zakłady mięsne sprzeciwiają się wprowadzaniu na polski rynek mięsa wyprodukowanego w laboratorium
Trwają prace nad stworzeniem mięsa z próbówki. Przedstawiciele branży rolnej protestują  (fot. Shutterstock) 

Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP wraz z pozostałymi organizacjami branżowymi skierowało pismo do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, dotyczące sprzeciwu przeciwko wprowadzaniu na rynek mięsa powstałego w laboratorium.

Sygnatariusze listu, przedstawiający się jako polscy rolnicy i przetwórcy, sprzeciwiają się wszelkim próbom wprowadzania na rynek Unii Europejskiej żywności wytwarzanej w labora...

Dziękujemy, że nas czytasz!
Pozostało jeszcze 96% tekstu

Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że wykorzystałeś limit bezpłatnych artykułów w tym miesiącu lub próbujesz przeczytać artykuł premium, dostępny wyłącznie dla naszych Subskrybentów. Wspieraj profesjonalne dziennikarstwo. Wykup subskrypcję i uzyskaj nieograniczony dostęp do naszego portalu.

Kliknij i sprawdź wszystkie korzyści z prenumeraty WH Plus

DOSTĘP 30 DNI
34,99 zł - 30 dni
PRENUMERATA ROCZNA WH PLUS
399,99 zł - 365 dni

W RAMACH SUBSKRYBCJI OTRZYMASZ:

  • Dostęp do ekskluzywnych treści publikowanych wyłącznie na naszym portalu
  • Dostęp do wszystkich bieżących artykułów - newsów, analiz, raportów, komentarzy, wywiadów
  • Dostęp do całego archiwum artykułów na portalu wiadomoscihandlowe.pl - ponad 50 tys. materiałów dziennikarskich

W ramach Prenumeraty WH Plus także:

  • 6 wydań magazynu Wiadomości Handlowe w wersji drukowanej i e-wydania
  • Raport:Lista 60 regionalnych i lokalnych spożywczych sieci handlowych – trendy, prognozy wyzwania dla małych sieci
  • Tygodniowy przegląd kluczowych informacji i analiz. W każdy piątek w twojej skrzynce e-mail.
  • Gwarantowane miejsce na webinarach organizowanych przez Wiadomości Handlowe
  • Rabat 30% na wybrane raporty WH MARKET

14.04.2025 / 16:36
StoryEditor
Nastroje polskich konsumentów nadal pod kreską. Jest jednak nadzieja! Dwa powody!
Ostatnie miesiące upłynęły pod znakiem rosnących cen i sprawiły, że w styczniu nastroje konsumenckie znów spadły

Wyniki badania nastrojów konsumenckich z marca 2025 roku pokazują, że wydarzenia ostatniego miesiąca miały znikomy wpływ na poziom optymizmu wśród Polaków. Barometr Nastrojów Konsumenckich GfK - an NIQ Company, który syntetycznie przedstawia aktualne nastoje polskich konsumentów, w marcu 2025 roku osiągnął wartość -0,9 pkt. Oznacza to minimalny spadek o -0,1 pkt w porównaniu z lutym.

Od początku wojny w Ukrainie nastroje konsumentów w większości krajów UE pozostają gorsze niż w Polsce. Średni wskaźnik dla Unii Europejskiej jest stale o ponad 10 pkt niższy ni...

Dziękujemy, że nas czytasz!
Pozostało jeszcze 94% tekstu

Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że wykorzystałeś limit bezpłatnych artykułów w tym miesiącu lub próbujesz przeczytać artykuł premium, dostępny wyłącznie dla naszych Subskrybentów. Wspieraj profesjonalne dziennikarstwo. Wykup subskrypcję i uzyskaj nieograniczony dostęp do naszego portalu.

Kliknij i sprawdź wszystkie korzyści z prenumeraty WH Plus

DOSTĘP 30 DNI
34,99 zł - 30 dni
PRENUMERATA ROCZNA WH PLUS
399,99 zł - 365 dni

W RAMACH SUBSKRYBCJI OTRZYMASZ:

  • Dostęp do ekskluzywnych treści publikowanych wyłącznie na naszym portalu
  • Dostęp do wszystkich bieżących artykułów - newsów, analiz, raportów, komentarzy, wywiadów
  • Dostęp do całego archiwum artykułów na portalu wiadomoscihandlowe.pl - ponad 50 tys. materiałów dziennikarskich

W ramach Prenumeraty WH Plus także:

  • 6 wydań magazynu Wiadomości Handlowe w wersji drukowanej i e-wydania
  • Raport:Lista 60 regionalnych i lokalnych spożywczych sieci handlowych – trendy, prognozy wyzwania dla małych sieci
  • Tygodniowy przegląd kluczowych informacji i analiz. W każdy piątek w twojej skrzynce e-mail.
  • Gwarantowane miejsce na webinarach organizowanych przez Wiadomości Handlowe
  • Rabat 30% na wybrane raporty WH MARKET

16. kwiecień 2025 08:57