05.04.2023 / 10:57
StoryEditor

Święta Wielkanocne z Helio

Zestaw wielkanocny od HELIO. (fot. materiał partnera)
Wielkanoc to jedne z najważniejszych wydarzeń w roku. Czas ten przepełniają tradycyjne obrzędy oraz zwyczaje pielęgnowane w praktycznie każdym polskim domu. Symboli nie brakuje również na świątecznym stole. Jaja, które pojawiają się w wielu wielkanocnych daniach, symbolizują początek nowego, chleb - pokarm niezbędny do życia; sól, pieprz i chrzan - dostatek i gościnność. W świątecznym menu pojawia się także mnóstwo słodkości, które mają symbolizować doskonałość, pokorę czy niewinność. Wielkanocne wypieki stworzone z produktami Helio sprawią, że rodzinne świętowanie zwieńczone będzie doskonałym smakiem i dodatkową dawką zdrowia!

Najbardziej popularnym wypiekiem, którego nie powinno zabraknąć na wielkanocnym stole, jest mazurek. To tradycyjne kruche ciasto z dodatkami, przekładane najczęściej masą kajmakową. Do jego przygotowania z pewnością przyda się masa krówkowa Helio, która dostępna jest w wielu smakach. Bez wątpienia każdy znajdzie coś dla siebie! Masy krówkowe Helio nie zawierają glutenu, dlatego mogą być spożywane przez osoby zmagające się z celiakią lub nieceliakalną nietolerancją glutenu. Do ozdobienia tego tradycyjnego ciasta możesz wykorzystać migdały blanszowane Helio, które dostarczą Twojej wielkanocnej diecie białka, zdrowych kwasów tłuszczowych oraz potasu i magnezu [1]. Zwieńczeniem mazurkowej twórczości może być wykorzystanie polewy deserowej Helio do wykonania wzorków czy rysunków. Tak przygotowany mazurek ucieszy każdego z domowników i będzie zdrowszą alternatywą dla ciasta dostępnego w sklepie, do którego przygotowania producenci wykorzystują duże ilości cukru, syntetycznych barwników oraz aromatów.

Równie tradycyjnym wypiekiem jest babka wielkanocna. Dla urozmaicenia jej smaku idealnie sprawdzi się mieszanka keksowa Helio. Zawiera w swym składzie rodzynki pełne składników mineralnych , ale także produkty przyciągające wizualnie: kandyzowaną marchew, ananasa i suszone daktyle. Do ozdobienia powierzchni ciasta przydadzą się skórki cytrynowe lub pomarańczowe Helio, które są źródłem witaminy C - silnego antyoksydantu wzmacniającego naczynia krwionośne i wspomagającego wchłanianie żelaza [2].

Wśród wielkanocnych słodkich specjałów nie może zabraknąć tradycyjnego makowca. W jego prostym przygotowaniu pomoże masa makowa Helio, która jest gotowym produktem, bez potrzeby mielenia i dodatkowej obróbki termicznej. Co więcej, masa ta nie zawiera glutenu i konserwantów, a mak będący jej głównym składnikiem to bogactwo wapnia, magnezu, potasu, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych i witamin z grupy B, czyli związków odpowiedzialnych za m.in. prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, sercowo-naczyniowego i odpornościowego [3], [4].

W Helio znajdziesz wszystkie produkty przydatne do wykończenia i dopracowania swoich wielkanocnych wypieków. Niebagatelną zaletą własnoręcznie przygotowanych słodkości jest pewność, że stanowią one źródło wartościowych składników, a jednocześnie pozbawione są zbędnych substancji, czego na pewno nie można powiedzieć o wypiekach dostępnych na sklepowych półkach. Spraw, aby tegoroczne Święta Wielkanocne przygotowane były w duchu zdrowia, tradycji i najlepszego smaku. Produkty Helio z pewnością spełnią wszystkie te aspekty.

 

Autorki artykułu: Ewa Białecka-Kaczor i Marta Białek - dietetyczki, specjalistki ds. żywienia człowieka, założycielki profilu ”Praktyka Dietetyka”.

---------------------------------------------------------

Źródło:

  1. “Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka” - Helena Ciborowska i Anna Rudnicka. Wydawnictwo PZWL, 2019.
  2. “Witamina C – budowa, właściwości, funkcje i występowanie” - Janda Katarzyna, Kasprzak Magdalena, Wolska Jolanta. Polish Platform of Medical Research, 2020.
  3. “Chemical, Nutritional and Antioxidant Characteristics of Different Food Seeds” - Becze, A., Cadar, O., Kovacs., M.H., Neag, E., Senila, L., Senila, L. Applied Science, 2020.
  4. “Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie” - Mirosław Jarosz. Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, 2020.

 

16. grudzień 2024 12:23