01.04.2022 / 15:26
StoryEditor

Przyszłość produkcji żywności. Natura podpowiada jak uniezależnić się od paliw kopalnych i importu z Rosji

Średnia emisja dwutlenku węgla powstającego przy produkcji mleka jest na farmach rolników z firmy Arla o ponad połowę niższa od światowej (materiały prasowe)
Konflikt na Ukrainie konfrontuje nas z politycznymi i środowiskowymi realiami dotyczącymi tego, w jaki sposób produkcja żywności musi wyzwolić się z nadmiernej zależności od paliw kopalnych i importu – pisze Richard Cope, starszy konsultant ds. trendów w firmie Mintel.

Z danych Światowego Programu Żywnościowego (World Food Programme) wynika, że Rosja i Ukraina łącznie odpowiadają za prawie 30 proc. światowego eksportu pszenicy, a Observatory o...

Dziękujemy, że nas czytasz!
Pozostało jeszcze 93% tekstu

Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że wykorzystałeś limit bezpłatnych artykułów w tym miesiącu lub próbujesz przeczytać artykuł premium, dostępny wyłącznie dla naszych Subskrybentów. Wspieraj profesjonalne dziennikarstwo. Wykup subskrypcję i uzyskaj nieograniczony dostęp do naszego portalu.

Kliknij i sprawdź wszystkie korzyści z prenumeraty WH Plus

DOSTĘP 30 DNI
34,99 zł - 30 dni
PRENUMERATA ROCZNA WH PLUS
399,99 zł - 365 dni

W RAMACH SUBSKRYBCJI OTRZYMASZ:

  • Dostęp do ekskluzywnych treści publikowanych wyłącznie na naszym portalu
  • Dostęp do wszystkich bieżących artykułów - newsów, analiz, raportów, komentarzy, wywiadów
  • Dostęp do całego archiwum artykułów na portalu wiadomoscihandlowe.pl - ponad 50 tys. materiałów dziennikarskich

W ramach Prenumeraty WH Plus także:

  • 6 wydań magazynu Wiadomości Handlowe w wersji drukowanej i e-wydania
  • Raport:Lista 60 regionalnych i lokalnych spożywczych sieci handlowych – trendy, prognozy wyzwania dla małych sieci
  • Tygodniowy przegląd kluczowych informacji i analiz. W każdy piątek w twojej skrzynce e-mail.
  • Gwarantowane miejsce na webinarach organizowanych przez Wiadomości Handlowe
  • Rabat 30% na wybrane raporty WH MARKET

21.02.2025 / 15:39
StoryEditor
Ikea inwestuje w zrównoważony rozwój, a jednocześnie zwiększa przychody. Na ile ekologiczna jest działalność sieci w Polsce?
Wszystkie sklep Ikea w Polsce korzystają wyłącznie z energii odnawialnej (fot. wiadomoscihandlowe.pl/MG)

Grupa Inkga - właściciel sieci Ikea - znacząco zredukowała swój ślad węglowy. Szło to w parze ze zwiększeniem skali działalności - w ostatnim roku przychody Grupy wzrosły o 23,7 proc. Jak bardzo zrównoważony jest detaliczny biznes Ikei w Polsce?

Na przestrzeni ośmiu, od roku finansowego 2016, który jest punktem bazowym do roku finansowego 2024, Grupa Ingka globalnie zmniejszyła swój ślad węglowy o 30,1 proc. Dla porówn...

Dziękujemy, że nas czytasz!
Pozostało jeszcze 93% tekstu

Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że wykorzystałeś limit bezpłatnych artykułów w tym miesiącu lub próbujesz przeczytać artykuł premium, dostępny wyłącznie dla naszych Subskrybentów. Wspieraj profesjonalne dziennikarstwo. Wykup subskrypcję i uzyskaj nieograniczony dostęp do naszego portalu.

Kliknij i sprawdź wszystkie korzyści z prenumeraty WH Plus

DOSTĘP 30 DNI
34,99 zł - 30 dni
PRENUMERATA ROCZNA WH PLUS
399,99 zł - 365 dni

W RAMACH SUBSKRYBCJI OTRZYMASZ:

  • Dostęp do ekskluzywnych treści publikowanych wyłącznie na naszym portalu
  • Dostęp do wszystkich bieżących artykułów - newsów, analiz, raportów, komentarzy, wywiadów
  • Dostęp do całego archiwum artykułów na portalu wiadomoscihandlowe.pl - ponad 50 tys. materiałów dziennikarskich

W ramach Prenumeraty WH Plus także:

  • 6 wydań magazynu Wiadomości Handlowe w wersji drukowanej i e-wydania
  • Raport:Lista 60 regionalnych i lokalnych spożywczych sieci handlowych – trendy, prognozy wyzwania dla małych sieci
  • Tygodniowy przegląd kluczowych informacji i analiz. W każdy piątek w twojej skrzynce e-mail.
  • Gwarantowane miejsce na webinarach organizowanych przez Wiadomości Handlowe
  • Rabat 30% na wybrane raporty WH MARKET

10.02.2025 / 10:21
StoryEditor
Alkohol coraz mniej popularny wśród polskiej młodzieży. W Sejmie zaprezentowano wyniki nowego badania
(fot. Shutterstock)

Alkohol staje się coraz mniej popularny wśród młodzieży, zwłaszcza w grupie 15–16-latków, a pozytywne zmiany odnotowano także wśród 17- i 18-latków – wynika z badania ESPAD z 2024 roku, zaprezentowanego podczas konferencji w Sejmie. W porównaniu z sytuacją sprzed 20 lat mniej nastolatków przyznaje się do zakupu alkoholu oraz uważa go za łatwo dostępny. Mimo to nadal utrzymuje się wysoki odsetek młodzieży pijącej w sposób ryzykowny. Ministerstwo Zdrowia zapowiada działania mające na celu ograniczenie sprzedaży alkoholu.

– Badanie ESPAD jest prowadzone w Polsce od 1995 roku, w związku z tym umożliwia nam to śledzenie wieloletnich trendów w tym zakresie. Badanie przeprowadzone w 2024 roku potwi...

Dziękujemy, że nas czytasz!
Pozostało jeszcze 97% tekstu

Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że wykorzystałeś limit bezpłatnych artykułów w tym miesiącu lub próbujesz przeczytać artykuł premium, dostępny wyłącznie dla naszych Subskrybentów. Wspieraj profesjonalne dziennikarstwo. Wykup subskrypcję i uzyskaj nieograniczony dostęp do naszego portalu.

Kliknij i sprawdź wszystkie korzyści z prenumeraty WH Plus

DOSTĘP 30 DNI
34,99 zł - 30 dni
PRENUMERATA ROCZNA WH PLUS
399,99 zł - 365 dni

W RAMACH SUBSKRYBCJI OTRZYMASZ:

  • Dostęp do ekskluzywnych treści publikowanych wyłącznie na naszym portalu
  • Dostęp do wszystkich bieżących artykułów - newsów, analiz, raportów, komentarzy, wywiadów
  • Dostęp do całego archiwum artykułów na portalu wiadomoscihandlowe.pl - ponad 50 tys. materiałów dziennikarskich

W ramach Prenumeraty WH Plus także:

  • 6 wydań magazynu Wiadomości Handlowe w wersji drukowanej i e-wydania
  • Raport:Lista 60 regionalnych i lokalnych spożywczych sieci handlowych – trendy, prognozy wyzwania dla małych sieci
  • Tygodniowy przegląd kluczowych informacji i analiz. W każdy piątek w twojej skrzynce e-mail.
  • Gwarantowane miejsce na webinarach organizowanych przez Wiadomości Handlowe
  • Rabat 30% na wybrane raporty WH MARKET

22. luty 2025 09:29