Inwestycje w zaplecze produkcyjne są potwierdzeniem słów Jarosława Zawadzkiego, prezesa firmy Dr Gerard, który jesienią zapowiadał, że pod skrzydłami Adam Foods Biscuit nabierze ona wiatru w żagle.
Kiedy ruszą nowe linie i co będzie na nich produkowane?
Cztery nowe linie produkcyjne w zakładach w Radzyniu i Międzyrzeczu Podlaskim będą oddawane do użytku etapami. Prezes firmy Dr Gerard informuje, że pierwsze z nich rozpoczną pracę już w trzecim kwartale 2024 r., a ostatnie działania związane z ich uruchomieniem powinny zakończyć się w pierwszym kwartale 2025 r.
Jak dodaje, dzięki nowym liniom firma zwiększy produkcję wafli, rurek i draży. Będzie również wytwarzać wyroby Adam Foods, zgodnie z recepturami hiszpańskiego właściciela. – Zakładamy, że produkcja docelowo zwiększy się o kilka tysięcy ton ciastek rocznie – podkreśla Jarosław Zawadzki.
Pracownicy potrzebni od zaraz
W związku z tym Dr Gerard chce zwiększyć zatrudnienie o 250 osób (na koniec czerwca br. w firma miała prawie 1130 pracowników), przy czym chce to zrobić niezwłocznie.
Załoga zakładu w Radzyniu Podlaskim ma się zwiększyć o około 60 osób, a zakładu
w Międzyrzecu Podlaskim o około 200. Firma informuje, że poszukuje operatorów maszyn cukierniczych, maszyn pakujących, czekoladowych, ciastowych, pracowników produkcji i pracowników liniowych, przy czym nie muszą to być osoby z doświadczeniem w tym obszarach.
Gdzie działa Dr Gerard?
Dr Gerard to jeden z największych producentów ciastek i wafli w Polsce oraz całym regionie Europy Środkowo-Wschodniej. Szeroka gama produktów spółki obejmuje ponad 200 pozycji. Są wśród nich m.in. wafle w czekoladzie, markizy, ciastka kruche, ciastka z nadzieniem i polewą czy pierniki.
Poza sprzedażą krajową dr Gerard prowadzi też eksport do prawie 50 krajów. Firma posiada spółki zależne w Rumunii i na Węgrzech. Sprzedaż dr Gerard za 2023 r. przekroczyła 500 milionów złotych.
Adam Foods to nie tylko ciastka
Hiszpańska firma Adam Foods także specjalizujące się w produkcji ciastek (jest liderem sprzedaży w sektorze ciastek w Hiszpanii i Portugalii), ale ma też w portfolio ciasta, chleb, miody, a nawet pasztety i buliony.
Dr Gerard chwali się, że w ostatnim czasie wprowadził na polski rynek pierwsze produkty swojego nowego właściciela – do sklepów sieci Żabka trafiły dwa smaki ciastek Filipinos.