29.11.2023 / 15:42
StoryEditor

Igor Tikhonov, Kompania Piwowarska: Mijający rok był trudniejszy nawet niż czasy pandemii

Igor Tikhonov, prezes zarządu Kompanii Piwowarskiej (fot. Rafal Siderski)
– Rok 2023 był jednym z najtrudniejszych dla naszej branży, nawet w porównaniu z latami pandemii. Kategoria skurczyła się o blisko 7 proc. głównie z powodu spadku siły nabywczej konsumentów wynikającego z wysokiej inflacji – mówi Igor Tikhonov, prezes zarządu Kompanii Piwowarskiej.

Tikhonov przyznaje, że spadek sprzedaży to także efekt wzrostu cen powodowanego zwiększeniem akcyzy i kosztów produkcji. Dotknęło to szczególnie kategorię premium, czyli droższe...

Dziękujemy, że nas czytasz!
Pozostało jeszcze 94% tekstu

Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że wykorzystałeś limit bezpłatnych artykułów w tym miesiącu lub próbujesz przeczytać artykuł premium, dostępny wyłącznie dla naszych Subskrybentów. Wspieraj profesjonalne dziennikarstwo. Wykup subskrypcję i uzyskaj nieograniczony dostęp do naszego portalu.

Kliknij i sprawdź wszystkie korzyści z prenumeraty WH Plus

DOSTĘP 30 DNI
34,99 zł - 30 dni
PRENUMERATA ROCZNA WH PLUS
399,99 zł - 365 dni

W RAMACH SUBSKRYBCJI OTRZYMASZ:

  • Dostęp do ekskluzywnych treści publikowanych wyłącznie na naszym portalu
  • Dostęp do wszystkich bieżących artykułów - newsów, analiz, raportów, komentarzy, wywiadów
  • Dostęp do całego archiwum artykułów na portalu wiadomoscihandlowe.pl - ponad 50 tys. materiałów dziennikarskich

W ramach Prenumeraty WH Plus także:

  • 6 wydań magazynu Wiadomości Handlowe w wersji drukowanej i e-wydania
  • Raport:Lista 60 regionalnych i lokalnych spożywczych sieci handlowych – trendy, prognozy wyzwania dla małych sieci
  • Tygodniowy przegląd kluczowych informacji i analiz. W każdy piątek w twojej skrzynce e-mail.
  • Gwarantowane miejsce na webinarach organizowanych przez Wiadomości Handlowe
  • Rabat 30% na wybrane raporty WH MARKET

04.03.2025 / 10:23
StoryEditor
Gastronomia mocno zadłużona. Sytuacji sektora nie pomaga zwrot Żabki w kierunku fast-foodowym, skutkujący przepływem klientów
Na zdj. oferta Prosto z Pieca w Żabce (fot. wiadomoscihandlowe.pl)

Polacy chętnie podróżują, jedzą w restauracjach i zamawiają posiłki na wynos. Pomimo rosnących cen, wciąż są skłonni wydawać pieniądze na tego typu usługi. Jednak dane Krajowego Rejestru Długów Biura Informacji Gospodarczej wskazują na trudną sytuację finansową sektora turystyki, hotelarzy i restauratorów, których zaległe zobowiązania przekraczają 441 mln zł. Dodatkowo, w sektorze HoReCa zauważalny jest spadek wiarygodności płatniczej oraz wzrost liczby nierzetelnych firm.

Raport Instytutu ARC Rynek i Opinia oraz platformy Made for Restaurant pokazuje, że w ubiegłym roku 40 proc. Polaków wydało w restauracjach tyle samo, co w 2023 r., a 27 proc. z...

Dziękujemy, że nas czytasz!
Pozostało jeszcze 96% tekstu

Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że wykorzystałeś limit bezpłatnych artykułów w tym miesiącu lub próbujesz przeczytać artykuł premium, dostępny wyłącznie dla naszych Subskrybentów. Wspieraj profesjonalne dziennikarstwo. Wykup subskrypcję i uzyskaj nieograniczony dostęp do naszego portalu.

Kliknij i sprawdź wszystkie korzyści z prenumeraty WH Plus

DOSTĘP 30 DNI
34,99 zł - 30 dni
PRENUMERATA ROCZNA WH PLUS
399,99 zł - 365 dni

W RAMACH SUBSKRYBCJI OTRZYMASZ:

  • Dostęp do ekskluzywnych treści publikowanych wyłącznie na naszym portalu
  • Dostęp do wszystkich bieżących artykułów - newsów, analiz, raportów, komentarzy, wywiadów
  • Dostęp do całego archiwum artykułów na portalu wiadomoscihandlowe.pl - ponad 50 tys. materiałów dziennikarskich

W ramach Prenumeraty WH Plus także:

  • 6 wydań magazynu Wiadomości Handlowe w wersji drukowanej i e-wydania
  • Raport:Lista 60 regionalnych i lokalnych spożywczych sieci handlowych – trendy, prognozy wyzwania dla małych sieci
  • Tygodniowy przegląd kluczowych informacji i analiz. W każdy piątek w twojej skrzynce e-mail.
  • Gwarantowane miejsce na webinarach organizowanych przez Wiadomości Handlowe
  • Rabat 30% na wybrane raporty WH MARKET

08.03.2025 / 23:56
StoryEditor
Animex zainwestował ponad 100 mln zł! Co firma chce produkować z pierza i tłuszczu drobiowego?
Kompleks Animex K5 to już piąta inwestycja firmy Animex w regionie kutnowsko-łęczyckim

Grupa Animex uruchomiła 3 marca br. w miejscowości Koryta (gmina Daszyna) jeden z najnowocześniejszych zakładów renderingu drobiowego w Polsce. Kompleks Animex K5 to już piąta inwestycja firmy w regionie kutnowsko-łęczyckim.

Nowy zakład specjalizować się będzie w przetwarzaniu produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego (P.U.P.Z.) kategorii trzeciej, które powstają w procesie uboju drobiu.

...
Dziękujemy, że nas czytasz!
Pozostało jeszcze 91% tekstu

Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że wykorzystałeś limit bezpłatnych artykułów w tym miesiącu lub próbujesz przeczytać artykuł premium, dostępny wyłącznie dla naszych Subskrybentów. Wspieraj profesjonalne dziennikarstwo. Wykup subskrypcję i uzyskaj nieograniczony dostęp do naszego portalu.

Kliknij i sprawdź wszystkie korzyści z prenumeraty WH Plus

DOSTĘP 30 DNI
34,99 zł - 30 dni
PRENUMERATA ROCZNA WH PLUS
399,99 zł - 365 dni

W RAMACH SUBSKRYBCJI OTRZYMASZ:

  • Dostęp do ekskluzywnych treści publikowanych wyłącznie na naszym portalu
  • Dostęp do wszystkich bieżących artykułów - newsów, analiz, raportów, komentarzy, wywiadów
  • Dostęp do całego archiwum artykułów na portalu wiadomoscihandlowe.pl - ponad 50 tys. materiałów dziennikarskich

W ramach Prenumeraty WH Plus także:

  • 6 wydań magazynu Wiadomości Handlowe w wersji drukowanej i e-wydania
  • Raport:Lista 60 regionalnych i lokalnych spożywczych sieci handlowych – trendy, prognozy wyzwania dla małych sieci
  • Tygodniowy przegląd kluczowych informacji i analiz. W każdy piątek w twojej skrzynce e-mail.
  • Gwarantowane miejsce na webinarach organizowanych przez Wiadomości Handlowe
  • Rabat 30% na wybrane raporty WH MARKET

17. marzec 2025 08:28