23.09.2016 / 09:41
StoryEditor

Produkcja cydru niezbyt opłacalna m.in. ze względu na polskie prawo

Uproszczenie zasad produkcji cydru byłoby korzystne dla producentów, sadowników i regionów przodujących w zbiorach jabłek (fot. pixabay)
Mimo że w 2016 r. produkcja cydru w naszym kraju ma wzrosnąć do 15 mln litrów, to wynik ten nadal będzie odbiegać od osiąganych przez europejskich liderów, a potencjał polskich sadów pozostanie niewykorzystany. Przyczyną są głównie niedostosowanie odmian uprawianych jabłek do wymagań produkcji jabłecznika oraz regulacje prawne, które ograniczają opłacalność wytwarzania napoju – twierdzą specjaliści z Forum Obywatelskiego Rozwoju.

W 2014 r. w Polsce zebrano najwięcej jabłek w Europie – 3,2 mln ton. Ten świetny wynik nie przekłada się jednak na wielkość produkcji cydru. Jej skala, podobnie jak konsumpcji j...

Dziękujemy, że nas czytasz!
Pozostało jeszcze 90% tekstu

Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że wykorzystałeś limit bezpłatnych artykułów w tym miesiącu lub próbujesz przeczytać artykuł premium, dostępny wyłącznie dla naszych Subskrybentów. Wspieraj profesjonalne dziennikarstwo. Wykup subskrypcję i uzyskaj nieograniczony dostęp do naszego portalu.

Kliknij i sprawdź wszystkie korzyści z prenumeraty WH Plus

DOSTĘP 30 DNI
34,99 zł - 30 dni
PRENUMERATA ROCZNA WH PLUS
399,99 zł - 365 dni

W RAMACH SUBSKRYBCJI OTRZYMASZ:

  • Dostęp do ekskluzywnych treści publikowanych wyłącznie na naszym portalu
  • Dostęp do wszystkich bieżących artykułów - newsów, analiz, raportów, komentarzy, wywiadów
  • Dostęp do całego archiwum artykułów na portalu wiadomoscihandlowe.pl - ponad 50 tys. materiałów dziennikarskich

W ramach Prenumeraty WH Plus także:

  • 6 wydań magazynu Wiadomości Handlowe w wersji drukowanej i e-wydania
  • Raport:Lista 60 regionalnych i lokalnych spożywczych sieci handlowych – trendy, prognozy wyzwania dla małych sieci
  • Tygodniowy przegląd kluczowych informacji i analiz. W każdy piątek w twojej skrzynce e-mail.
  • Gwarantowane miejsce na webinarach organizowanych przez Wiadomości Handlowe
  • Rabat 30% na wybrane raporty WH MARKET

25.03.2025 / 12:47
StoryEditor
Im cieplej, tym lepiej dla... Żabki. Słoneczna pogoda napędza sprzedaż w sklepach sieci convenience
Sklep sieci Żabka (fot. Materiały Prasowe)

- Im cieplej, tym więcej ludzi na ulicach, a co za tym idzie - więcej klientów w naszych sklepach - tłumaczyła Marta Wrochna-Łastowska, dyrektor finansowa Grupy Żabka, podczas konferencji podsumowującej działania sieci w 2024 roku.

We wtorek 25 marca odbyła się specjalna konferencja Grupy Żabka, w trakcie której omówiono wyniki finansowe za miniony rok. Przedstawiciele sieci podsumowali także działania mar...

Dziękujemy, że nas czytasz!
Pozostało jeszcze 94% tekstu

Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że wykorzystałeś limit bezpłatnych artykułów w tym miesiącu lub próbujesz przeczytać artykuł premium, dostępny wyłącznie dla naszych Subskrybentów. Wspieraj profesjonalne dziennikarstwo. Wykup subskrypcję i uzyskaj nieograniczony dostęp do naszego portalu.

Kliknij i sprawdź wszystkie korzyści z prenumeraty WH Plus

DOSTĘP 30 DNI
34,99 zł - 30 dni
PRENUMERATA ROCZNA WH PLUS
399,99 zł - 365 dni

W RAMACH SUBSKRYBCJI OTRZYMASZ:

  • Dostęp do ekskluzywnych treści publikowanych wyłącznie na naszym portalu
  • Dostęp do wszystkich bieżących artykułów - newsów, analiz, raportów, komentarzy, wywiadów
  • Dostęp do całego archiwum artykułów na portalu wiadomoscihandlowe.pl - ponad 50 tys. materiałów dziennikarskich

W ramach Prenumeraty WH Plus także:

  • 6 wydań magazynu Wiadomości Handlowe w wersji drukowanej i e-wydania
  • Raport:Lista 60 regionalnych i lokalnych spożywczych sieci handlowych – trendy, prognozy wyzwania dla małych sieci
  • Tygodniowy przegląd kluczowych informacji i analiz. W każdy piątek w twojej skrzynce e-mail.
  • Gwarantowane miejsce na webinarach organizowanych przez Wiadomości Handlowe
  • Rabat 30% na wybrane raporty WH MARKET

18.03.2025 / 18:11
StoryEditor
Pieczywożercy. Ile w każdym domu wydaje się na pieczywo oraz jak często i gdzie się je kupują? [DANE]
Dyskonty odpowiadają za 43 proc. wydatków na pieczywo (fot. Jeronimo Martins/Biedronka)

Pieczywo to produkt, który w Polsce kupuje praktycznie każdy. Produkty z tej kategorii są nabywane przez 99,9 proc. gospodarstw domowych w naszym kraju – wynika z danych YouGov. W koszykach Polaków królują chleb i bułki, ale do głosu coraz mocniej zaczynają dochodzić inne rodzaje pieczywa.

W 2024 r. Polacy kupili 1,2 mln ton pieczywa, przeznaczając na nie 11,3 mld zł. Każde gospodarstwo domowe dokonało zakupu jakiegoś produktu z tej kategorii ponad 119 razy w r...

Dziękujemy, że nas czytasz!
Pozostało jeszcze 93% tekstu

Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że wykorzystałeś limit bezpłatnych artykułów w tym miesiącu lub próbujesz przeczytać artykuł premium, dostępny wyłącznie dla naszych Subskrybentów. Wspieraj profesjonalne dziennikarstwo. Wykup subskrypcję i uzyskaj nieograniczony dostęp do naszego portalu.

Kliknij i sprawdź wszystkie korzyści z prenumeraty WH Plus

DOSTĘP 30 DNI
34,99 zł - 30 dni
PRENUMERATA ROCZNA WH PLUS
399,99 zł - 365 dni

W RAMACH SUBSKRYBCJI OTRZYMASZ:

  • Dostęp do ekskluzywnych treści publikowanych wyłącznie na naszym portalu
  • Dostęp do wszystkich bieżących artykułów - newsów, analiz, raportów, komentarzy, wywiadów
  • Dostęp do całego archiwum artykułów na portalu wiadomoscihandlowe.pl - ponad 50 tys. materiałów dziennikarskich

W ramach Prenumeraty WH Plus także:

  • 6 wydań magazynu Wiadomości Handlowe w wersji drukowanej i e-wydania
  • Raport:Lista 60 regionalnych i lokalnych spożywczych sieci handlowych – trendy, prognozy wyzwania dla małych sieci
  • Tygodniowy przegląd kluczowych informacji i analiz. W każdy piątek w twojej skrzynce e-mail.
  • Gwarantowane miejsce na webinarach organizowanych przez Wiadomości Handlowe
  • Rabat 30% na wybrane raporty WH MARKET

31. marzec 2025 22:29