Arla to spółdzielnia mleczarska, której właścicielami jest ponad 9,7 tys. rolników. Mieszkają oni w siedmiu krajach Europy: Danii, Szwecji, Wielkiej Brytania, Niemczech, Niderlandach, Belgii oraz Luksemburgu. Rolnicy dzielą się po równo zyskami uzyskanymi z każdego litra mleka dostarczanego do firmy Arla. Wracają do nich także wszystkie zyski ze sprzedaży produktów gotowych. Spółdzielcze korzenie firmy sięgają lat 80. XIX wieku, a jej struktura promuje współdziałanie na rzecz tworzenia zrównoważonej przyszłości przemysłu mleczarskiego w perspektywie długoterminowej.
Dzięki nowym, ambitnym celom w dziedzinie ochrony klimatu, które mają zostać zrealizowane do roku 2050, firma Arla podejmuje kolejne wielkie kroki na drodze do zrównoważonej produkcji mleka i mleczarstwa o zerowej emisji dwutlenku węgla.
Idea zrównoważonego rozwoju zapewniającego wypracowanie modelu mleczarstwa bezemisyjnego (ang. carbon net zero dairy), funkcjonuje w Arla Foods od 1990 roku. Na przestrzeni lat 1990–2015 firma zredukowała emisję CO2 wytwarzanego przy produkcji 1 kg mleka o 24%, jednocześnie stawiając dziś przed sobą wyzwanie wyraźnego przyspieszenia w kwestii dalszego jej zmniejszania.
Dwa programy, jeden cel
W organizacji funkcjonują dwa duże programy poświęcone agendzie zrównoważonego rozwoju – Arlagården oraz Climate Checks. Z jednej strony zarysowane są w nich: strategia, główne filary działania oraz obszary koncentracji na drodze ku mleczarstwu bezemisyjnemu; z drugiej zaś narzędzia do codziennej, jak też cyklicznej kontroli działań na farmie, pozwalające mierzyć tempo zbliżania się do realizacji założonych celów.
Strategia zrównoważonego rozwoju w firmie Arla Foods obejmuje zasadniczo dwa obszary.
Obszar pierwszy – SILNIEJSZA PLANETA – zakłada podejmowanie działań wspierających naszą planetę przez poprawę stanu środowiska naturalnego z myślą o przyszłych pokoleniach;
Obszar drugi – SILNIEJSI LUDZIE – obejmuje pomaganie ludziom i całym społecznościom oraz stwarzanie im odpowiednich warunków przez zwiększanie dostępu do zdrowego żywienia na bazie produktów mlecznych i popularyzację dobrych nawyków żywieniowych.
Strategia ta jest realizowana przez osiem strumieni roboczych:
1. Gospodarstwo – motywowanie i edukowanie farmerów Arla w zakresie bardziej zrównoważonych praktyk rolniczych.
2. Działalność operacyjna – optymalizacja zużycia energii i zwiększanie udziału energii odnawialnej.
3. Logistyka – optymalizacja tras, wprowadzanie paliw alternatywnych oraz pilotażowe programy transportu z wykorzystaniem ciężarówek przyszłości.
4. Opakowania – optymalizacja rodzajów opakowań celem zmniejszenia ich wpływu na klimat i zwiększenia możliwości recyklingu.
5. Marnotrawienie żywności – ograniczenie ilości odpadów wewnętrznych i pomoc konsumentom w ograniczaniu ilości odpadów w ich domach.
6. Zdrowie – wspieranie konsumentów w wyborze zdrowej i zrównoważonej diety.
7. Inspiracja – wspieranie konsumentów w umacnianiu zdrowych nawyków żywieniowych.
8. Rozwój mleczarstwa międzynarodowego – wspieranie rozwoju lokalnej produkcji mleczarskiej na rynkach międzynarodowych.
Omawiana strategia obejmuje zatem cały łańcuch wartości, od krowy do konsumenta, i odnosi się do następujących obszarów: klimat, powietrze, woda i przyroda. Głównym jej celem jest zmniejszenie do 2030 roku całkowitej emisji CO2 przez firmę Arla o 30% w przeliczeniu na kilogram mleka oraz dążenie do uzyskania zerowej emisji dwutlenku węgla do roku 2050.
Farmerzy to podstawa
– Dzięki nieustannemu zaangażowaniu naszych farmerów jesteśmy w stanie podtrzymywać wśród ludzi wysoki poziom zaufania do nabiału jako elementu zdrowej i zrównoważonej diety przyszłości. Nabiał jest spożywany na całym świecie i odgrywa ważną rolę w odżywianiu rosnącej liczby ludności świata – od codziennej szklanki świeżego mleka w szkole po zaawansowane białka serwatkowe stosowane w zoptymalizowanym żywieniu medycznym – mówi Peder Tuborgh, prezes Arla Foods.
To właśnie na farmerach, a dokładniej na prowadzonych przez nich gospodarstwach firma koncentruje się, by przyspieszyć przejście na zrównoważoną produkcję mleczarską.
Program Arlagården pomaga zarówno całej organizacji, jak i poszczególnym rolnikom systematycznie mierzyć i porównywać wyniki, jakie osiągają ich gospodarstwa. Jak dotąd farmerzy Arla rejestrują co kwartał w systemie dane na temat 96% puli mleka przetwarzanego przez firmę – są to dane dotyczące m.in. stada, z którego pochodzą krowy, systemu udojowego, rodzaju paszy, sposobu wypasu i użytkowania ziemi czy wreszcie dobrostanu zwierząt. W ten sposób powstaje jeden z największych w Europie zbiorów danych porównawczych pochodzących z gospodarstw mlecznych.
– Kolejnym krokiem jest uwzględnienie parametrów, które wskażą wpływ danego gospodarstwa na klimat i środowisko. Da nam to możliwość sprawdzenia, w których obszarach dysponujemy największym potencjałem oraz wskazania gospodarstw stosujących najlepsze praktyki, z których będziemy mogli brać przykład w ramach całej naszej spółdzielni – wyjaśnia Jan Toft Nørgaard, członek zarządu Arla Foods.
Od 1990 roku rolnicy będący członkami i właścicielami spółdzielni zmniejszyli poziom emisji w przeliczeniu na kilogram mleka o 24%. Redukcja poziomu emisji CO2 związanej z działalnością firmy, w tym pakowania i transportu, wyniosła 22% od 2005 roku – mimo że zapotrzebowania na mleko w przedsiębiorstwie wzrosło od tego czasu o ponad 40%.
– Farmerzy Arla są doskonałymi i postępowymi zarządcami gospodarstw, a firma będzie ich wspierać w jak największym stopniu dzięki narzędziom, nowym technologiom i wiedzy pochodzącej od naukowców i ekspertów – podkreśla Peder Tuborgh. – Jako firma przyspieszamy także transformację w kierunku bardziej zrównoważonych działań operacyjnych z wykorzystaniem paliw niekopalnych, energii odnawialnej, zrównoważonych opakowań i mniejszej ilości odpadów, podejmując szereg nowych inicjatyw, które będziemy rozwijać w kolejnych latach – dodaje.
Według najnowszej analizy przygotowanej przez Organizację Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), światowa produkcja mleka staje się coraz wydajniejsza i bardziej zrównoważona, a światowa średnia emisja wynosi obecnie 2,5 kg CO2 w przeliczeniu na kilogram mleka. Farmerzy Arla mają swój udział w tym wyniku, osiągając średnią intensywność emisji na poziomie 1,15 kg CO2 na kilogram mleka, co stanowi około połowy średniej krajowej.