10.08.2021 / 16:08
StoryEditor

Najbliższa dekada jest kluczowa dla zmian klimatu. Przemysł spożywczy czeka transformacja

Zmiany klimatu oznaczają częstsze susze, fale upałów, powodzie czy huragany (fot. Matt Palmer/Unsplash)
Z raportu Międzyrządowego Zespołu ds. Zmian  Klimatycznych (IPCC) wynika jasno, że aby ograniczyć negatywne skutki zmian w środowisku naturalnym kluczowe jest podjęcie szybkich działań na rzecz ograniczenia emisji gazów cieplarnianych. Jeżeli w tym momencie nie zostaną podjęte zdecydowane kroki w tym kierunku, szansa na ograniczenie globalnego ocieplenia do blisko 1,5 st. C czy nawet 2 st. C będzie już poza naszym zasięgiem. Konieczne są radykalne zmiany m.in. w światowym systemie żywnościowym.

Przygotowany przez instytucję ONZ raport dowodzi, że emisje gazów cieplarnianych związane z działalnością człowieka są odpowiedzialne za ocieplenie o około 1,1 st. C od 1850-190...

Dziękujemy, że nas czytasz!
Pozostało jeszcze 95% tekstu

Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że wykorzystałeś limit bezpłatnych artykułów w tym miesiącu lub próbujesz przeczytać artykuł premium, dostępny wyłącznie dla naszych Subskrybentów. Wspieraj profesjonalne dziennikarstwo. Wykup subskrypcję i uzyskaj nieograniczony dostęp do naszego portalu.

Kliknij i sprawdź wszystkie korzyści z prenumeraty WH Plus

DOSTĘP 30 DNI
34,99 zł - 30 dni
PRENUMERATA ROCZNA WH PLUS
399,99 zł - 365 dni

W RAMACH SUBSKRYBCJI OTRZYMASZ:

  • Dostęp do ekskluzywnych treści publikowanych wyłącznie na naszym portalu
  • Dostęp do wszystkich bieżących artykułów - newsów, analiz, raportów, komentarzy, wywiadów
  • Dostęp do całego archiwum artykułów na portalu wiadomoscihandlowe.pl - ponad 50 tys. materiałów dziennikarskich

W ramach Prenumeraty WH Plus także:

  • 6 wydań magazynu Wiadomości Handlowe w wersji drukowanej i e-wydania
  • Raport:Lista 60 regionalnych i lokalnych spożywczych sieci handlowych – trendy, prognozy wyzwania dla małych sieci
  • Tygodniowy przegląd kluczowych informacji i analiz. W każdy piątek w twojej skrzynce e-mail.
  • Gwarantowane miejsce na webinarach organizowanych przez Wiadomości Handlowe
  • Rabat 30% na wybrane raporty WH MARKET

27.06.2024 / 14:07
StoryEditor
O co zadba sztuczna inteligencja w retailu? Ekspert wskazuje konkretne obszary
Sebastian Starzyński, prezes zarządu, Take Task (fot. Bartlomiej Szyperski Carphoto)
Wykorzystanie sztucznej inteligencji w handlu przyspiesza. Jakie są najnowsze tendencje w jej wykorzystywaniu i jak może zostać użyta w przyszłości?

Sebastian Starzyński, prezes firmy TakeTask zwraca uwagę, że wostatnich tygodniach główni gracze technologiczni pracujący nad sztuczną inteligencją, w tym Google, OpenAI i Meta,...

Dziękujemy, że nas czytasz!
Pozostało jeszcze 96% tekstu

Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że wykorzystałeś limit bezpłatnych artykułów w tym miesiącu lub próbujesz przeczytać artykuł premium, dostępny wyłącznie dla naszych Subskrybentów. Wspieraj profesjonalne dziennikarstwo. Wykup subskrypcję i uzyskaj nieograniczony dostęp do naszego portalu.

Kliknij i sprawdź wszystkie korzyści z prenumeraty WH Plus

DOSTĘP 30 DNI
34,99 zł - 30 dni
PRENUMERATA ROCZNA WH PLUS
399,99 zł - 365 dni

W RAMACH SUBSKRYBCJI OTRZYMASZ:

  • Dostęp do ekskluzywnych treści publikowanych wyłącznie na naszym portalu
  • Dostęp do wszystkich bieżących artykułów - newsów, analiz, raportów, komentarzy, wywiadów
  • Dostęp do całego archiwum artykułów na portalu wiadomoscihandlowe.pl - ponad 50 tys. materiałów dziennikarskich

W ramach Prenumeraty WH Plus także:

  • 6 wydań magazynu Wiadomości Handlowe w wersji drukowanej i e-wydania
  • Raport:Lista 60 regionalnych i lokalnych spożywczych sieci handlowych – trendy, prognozy wyzwania dla małych sieci
  • Tygodniowy przegląd kluczowych informacji i analiz. W każdy piątek w twojej skrzynce e-mail.
  • Gwarantowane miejsce na webinarach organizowanych przez Wiadomości Handlowe
  • Rabat 30% na wybrane raporty WH MARKET

01.07.2024 / 14:57
StoryEditor
Od dziś żywność na wynos nie tylko w plastikowych opakowaniach. Klient musi mieć alternatywę
Kubki (fot. Shutterstock)
Od 1 lipca wchodzą w życie przepisy, które nakładają na sprzedawców napojów i posiłków na wynos konieczność zaoferowania konsumentowi opakowań alternatywnych innych niż plastikowe.

To efekt implementacji do polskiego porządku prawnego dyrektywy SUP. Przepisy zakładają, że w restauracjach, sklepach czy hurtowniach konsumentom można sprzedawać na wynos napoj...

Dziękujemy, że nas czytasz!
Pozostało jeszcze 89% tekstu

Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że wykorzystałeś limit bezpłatnych artykułów w tym miesiącu lub próbujesz przeczytać artykuł premium, dostępny wyłącznie dla naszych Subskrybentów. Wspieraj profesjonalne dziennikarstwo. Wykup subskrypcję i uzyskaj nieograniczony dostęp do naszego portalu.

Kliknij i sprawdź wszystkie korzyści z prenumeraty WH Plus

DOSTĘP 30 DNI
34,99 zł - 30 dni
PRENUMERATA ROCZNA WH PLUS
399,99 zł - 365 dni

W RAMACH SUBSKRYBCJI OTRZYMASZ:

  • Dostęp do ekskluzywnych treści publikowanych wyłącznie na naszym portalu
  • Dostęp do wszystkich bieżących artykułów - newsów, analiz, raportów, komentarzy, wywiadów
  • Dostęp do całego archiwum artykułów na portalu wiadomoscihandlowe.pl - ponad 50 tys. materiałów dziennikarskich

W ramach Prenumeraty WH Plus także:

  • 6 wydań magazynu Wiadomości Handlowe w wersji drukowanej i e-wydania
  • Raport:Lista 60 regionalnych i lokalnych spożywczych sieci handlowych – trendy, prognozy wyzwania dla małych sieci
  • Tygodniowy przegląd kluczowych informacji i analiz. W każdy piątek w twojej skrzynce e-mail.
  • Gwarantowane miejsce na webinarach organizowanych przez Wiadomości Handlowe
  • Rabat 30% na wybrane raporty WH MARKET

03. lipiec 2024 09:32