Ekspertka przekonuje, że warto też zwrócić uwagę na dynamicznie rozwijający się rynek roślinnych zamienników produktów mięsnych. – To jeszcze raczkująca kategoria, ale szybko rośnie, zarówno jeśli chodzi o dystrybucję, jak i szerokość dostępnego asortymentu – wskazuje Magdalena Wilgatek. Według danych CMR, w pierwszych III kw. b.r. roślinne zamienniki zanotowały aż 83 proc. wzrost wartości sprzedaży rok do roku.
Więcej na temat trendów w sprzedaży produktów mięsnych w sklepach małoformatowych Magdalena Wilgatek opowie podczas prezentacji na Kongresie Mięsnym 2021, który odbędzie się już 7 grudnia 2021 r. W tym roku wydarzenie odbędzie się w formule online.
Głównym celem Kongresu Mięsnego jest dostarczenie uczestnikom rzetelnej wiedzy na temat kondycji rynku, najważniejszych trendów, innowacji i perspektyw branży. Szczególny nacisk kładziemy na metody praktycznego wykorzystania informacji i analiz płynących z badań rynku i zachowań konsumentów. Chcemy podnosić poziom rozeznania biznesowego i wspierać menadżerów w drodze do sukcesu na trudnym rynku mięsa.