01.12.2019 / 15:17
StoryEditor

W grudniu rośnie problem marnowania żywności

(fot. pixabay.com)
Boże Narodzenie sprzyja marnowaniu żywności. Polacy kupują wtedy więcej jedzenia, którego często nie są w stanie później spożytkować lub odpowiednio przechować. – Na szczęście coraz więcej osób zwraca uwagę na to, żeby w okresie świątecznym nie przesadzać z gotowaniem. Prężnie działają również jadłodzielnie i organizacje, które zajmują się dystrybucją jedzenia, która zostaje nam po świętach – komentuje Sylwia Romańczak z Federacji Polskich Banków Żywności.

Szacuje się, że w Polsce marnuje się rocznie aż 9 mln ton jedzenia. Przyjmując, że przeciętny, sycący posiłek waży około 500 g, na wysypisku ląduje 18 miliardów pełnych talerzy....

Dziękujemy, że nas czytasz!
Pozostało jeszcze 92% tekstu

Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że wykorzystałeś limit bezpłatnych artykułów w tym miesiącu lub próbujesz przeczytać artykuł premium, dostępny wyłącznie dla naszych Subskrybentów. Wspieraj profesjonalne dziennikarstwo. Wykup subskrypcję i uzyskaj nieograniczony dostęp do naszego portalu.

Kliknij i sprawdź wszystkie korzyści z prenumeraty WH Plus

DOSTĘP 30 DNI
34,99 zł - 30 dni
PRENUMERATA ROCZNA WH PLUS
399,99 zł - 365 dni

W RAMACH SUBSKRYBCJI OTRZYMASZ:

  • Dostęp do ekskluzywnych treści publikowanych wyłącznie na naszym portalu
  • Dostęp do wszystkich bieżących artykułów - newsów, analiz, raportów, komentarzy, wywiadów
  • Dostęp do całego archiwum artykułów na portalu wiadomoscihandlowe.pl - ponad 50 tys. materiałów dziennikarskich

W ramach Prenumeraty WH Plus także:

  • 6 wydań magazynu Wiadomości Handlowe w wersji drukowanej i e-wydania
  • Raport:Lista 60 regionalnych i lokalnych spożywczych sieci handlowych – trendy, prognozy wyzwania dla małych sieci
  • Tygodniowy przegląd kluczowych informacji i analiz. W każdy piątek w twojej skrzynce e-mail.
  • Gwarantowane miejsce na webinarach organizowanych przez Wiadomości Handlowe
  • Rabat 30% na wybrane raporty WH MARKET

18.07.2024 / 17:54
StoryEditor
Robert Rękas o wyzwaniach stojących przed przedsiębiorcami z branży handlowej [WIDEO]
Robert Rękas, prezes PSH Lewiatan (fot. mat. własne)
Wzrost płacy minimalnej, coraz wyższe koszty energii i przygotowanie się do wejścia w życie systemu kaucyjnego to kluczowe wyzwania stojące przed małymi i średnimi przedsiębiorcami z branży handlowej, uważa Robert Rękas, prezes sieci sklepów Lewiatan.

Podczas kongresu Retail Trends 2024 Robert Rękas zwracał uwagę, że tylko w latach 2023-2024 płaca minimalna w Polsce wzrosła niemal o 40 proc. - O ile z jednej strony to jest z...

Dziękujemy, że nas czytasz!
Pozostało jeszcze 90% tekstu

Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że wykorzystałeś limit bezpłatnych artykułów w tym miesiącu lub próbujesz przeczytać artykuł premium, dostępny wyłącznie dla naszych Subskrybentów. Wspieraj profesjonalne dziennikarstwo. Wykup subskrypcję i uzyskaj nieograniczony dostęp do naszego portalu.

Kliknij i sprawdź wszystkie korzyści z prenumeraty WH Plus

DOSTĘP 30 DNI
34,99 zł - 30 dni
PRENUMERATA ROCZNA WH PLUS
399,99 zł - 365 dni

W RAMACH SUBSKRYBCJI OTRZYMASZ:

  • Dostęp do ekskluzywnych treści publikowanych wyłącznie na naszym portalu
  • Dostęp do wszystkich bieżących artykułów - newsów, analiz, raportów, komentarzy, wywiadów
  • Dostęp do całego archiwum artykułów na portalu wiadomoscihandlowe.pl - ponad 50 tys. materiałów dziennikarskich

W ramach Prenumeraty WH Plus także:

  • 6 wydań magazynu Wiadomości Handlowe w wersji drukowanej i e-wydania
  • Raport:Lista 60 regionalnych i lokalnych spożywczych sieci handlowych – trendy, prognozy wyzwania dla małych sieci
  • Tygodniowy przegląd kluczowych informacji i analiz. W każdy piątek w twojej skrzynce e-mail.
  • Gwarantowane miejsce na webinarach organizowanych przez Wiadomości Handlowe
  • Rabat 30% na wybrane raporty WH MARKET

15.07.2024 / 12:51
StoryEditor
Carrefour przygotowuje się na wdrożenie systemu kaucyjnego. Instaluje butelkomaty w sklepach
Butelkomat w sklepie Carrefour (fot. Carrefour)
Carrefour Polska rozpoczął w Warszawie instalacje automatycznych butelkomatów, które mają obsługiwać system kaucyjny. Celem jest włączenie konsumentów już teraz do aktywnego odzysku surowców.

Sieć rozpoczęła ten proces od ustawienia maszyn w warszawskich sklepach swojej spółki. Pozwolą one na zwrot zużytych butelek plastikowych oraz puszek aluminiowych po napojach, j...

Dziękujemy, że nas czytasz!
Pozostało jeszcze 93% tekstu

Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że wykorzystałeś limit bezpłatnych artykułów w tym miesiącu lub próbujesz przeczytać artykuł premium, dostępny wyłącznie dla naszych Subskrybentów. Wspieraj profesjonalne dziennikarstwo. Wykup subskrypcję i uzyskaj nieograniczony dostęp do naszego portalu.

Kliknij i sprawdź wszystkie korzyści z prenumeraty WH Plus

DOSTĘP 30 DNI
34,99 zł - 30 dni
PRENUMERATA ROCZNA WH PLUS
399,99 zł - 365 dni

W RAMACH SUBSKRYBCJI OTRZYMASZ:

  • Dostęp do ekskluzywnych treści publikowanych wyłącznie na naszym portalu
  • Dostęp do wszystkich bieżących artykułów - newsów, analiz, raportów, komentarzy, wywiadów
  • Dostęp do całego archiwum artykułów na portalu wiadomoscihandlowe.pl - ponad 50 tys. materiałów dziennikarskich

W ramach Prenumeraty WH Plus także:

  • 6 wydań magazynu Wiadomości Handlowe w wersji drukowanej i e-wydania
  • Raport:Lista 60 regionalnych i lokalnych spożywczych sieci handlowych – trendy, prognozy wyzwania dla małych sieci
  • Tygodniowy przegląd kluczowych informacji i analiz. W każdy piątek w twojej skrzynce e-mail.
  • Gwarantowane miejsce na webinarach organizowanych przez Wiadomości Handlowe
  • Rabat 30% na wybrane raporty WH MARKET

22. lipiec 2024 15:12