Globalne trendy potwierdzają statystyki Aldi – jak wynika z danych sieci sprzedaż ilościowa lodów w 2023 roku wzrosła o blisko 20 proc. Pod kątem wartości sprzedaży nastąpił natomiast wzrost o ponad 50 proc. Łącznie w 2023 roku detalista sprzedał prawie 5 mln lodów marki własnej.
W kwestii smaków pozostajemy raczej tradycjonalistami – prym pod tym względem wiedzie wanilia, czekolada oraz truskawka. Jeśli natomiast chodzi o formy, to zdecydowanie faworytem były lody w rożku. Na liście 10. najbardziej popularnych produktów marek własnych w Aldi, aż 5 miejsc zajmują właśnie rożki, stanowiąc 37 proc. całego wolumenu. Dużym powodzeniem cieszą się również lody w formie kanapki – w 2023 klienci Aldi kupili prawie 450 tys. tego deseru.
Aldi szykuje m.in. lody funkcyjne
Wśród nowości w ofercie Aldi znalazły się zarówno autorskie smaki, tradycyjne mleczne kanapki w nowej formie oraz sorbety na patyku. – Zgodnie z najnowszymi trendami postanowiliśmy rozwinąć naszą ofertę lodową również o tzw. produkty funkcyjne. Dlatego wśród naszych nowości klienci znajdą też lody proteinowe. Odznaczają się one bogatą konsystencją i kremowym smakiem, którymi nie odbiegają od tradycyjnych lodów. Osiągnięcie takiego efektu jest naprawdę dużym wyzwaniem technologicznym w przypadku produktów proteinowych – mówi Magdalena Płaza, menadżer ds. kategorii Aldi Polska.
Długie przygotowania do sezonu
Stworzenie nowego smaku to bardzo złożony i wielopłaszczyznowy proces, nad którym prace zaczynają się już na rok przed sezonem lodowym. W pierwszej kolejności powstaje pomysł na nowy smak, a następnie rozpoczyna się praca z dostawcami nad stworzeniem dobrego produktu. W tej fazie próbki lodów są testowane nie tylko pod kątem samego smaku, ale również takich aspektów, jak skład, wygląd czy struktura – specjaliści oceniają np. w jaki sposób ciągnie się karmel, czy polewa jest odpowiednio chrupiąca, jakiej wielkości są orzeszki dodane do lodów. W trakcie jednej takiej degustacji możliwe jest testowanie nawet 40 próbek. Lody są również w sposób wyrywkowy testowane podczas produkcji, dzięki czemu sieć ma pewność, że utrzymana jest najwyższa jakość produktów.
Trendy rynkowe na kolejne lata
– Jako kupcy stale obserwujemy propozycje i trendy rynkowe – rozmawiamy z dostawcami, bierzemy udział w targach i spotkaniach branżowych. Mamy również możliwość wymiany doświadczeń i pomysłów z zespołami z innych krajów w ramach Grupy Aldi Nord, dzięki czemu możemy testować ulubione smaki z Portugalii, Hiszpanii czy Niemiec – wyjaśnia Magdalena Płaza.
– Dużą inspiracją są dla nas również media społecznościowe, gdzie na bieżąco śledzimy profile osób, które zajmują się kulinariami. Często też czerpiemy pomysły z innych sektorów, kiedy widzimy, że np. jakiś deser albo napój świetnie by się sprawdził w wersji lodów. A czasami po prostu szukamy tego, czego jeszcze nie ma na rynku, tak aby trafić w niszę i zaskoczyć naszych klientów zupełnie nowym podejściem do produktu – podkreśla.
Wśród "gorących trendów" na kolejne lata eksperci Aldi wskazują m.in. na dalszy rozwój mody na owoce egzotyczne, powrót smaków z dzieciństwa w nowoczesnej formie oraz rozszerzanie się oferty lodów funkcjonalnych. Dzięki nowym technologiom coraz większe pole do popisu pojawia się też w zakresie samych kształtów i formy lodów.