16.10.2024 / 08:54
StoryEditor

Producenci żywności pod presją kosztów. Cała nadzieja w tym, że Polacy zaczną kupować więcej

Koszty firm produkujących czekolady i wyroby cukiernicze wzrosły aż o 86 proc., co spowodowało spadek rentowności w tym segmencie do 2,8 proc. (fot. Shutterstock)

Firmy zajmujące się produkcją spożywczą nie mają lekko. Z analiz PKO Banku Polskiego wynika, że rentowność branży spada i wg prognoz będzie nadal delikatnie spadać. Dzieje się to za sprawą rosnących kosztów, które w przypadku firm produkujących czekolady i wyroby cukiernicze wzrosły aż o 86 proc.

Rentowność produkcji spożywczej w drugim kwartale 2024 r. pogorszyła się w relacji rocznej – wynika z analiz PKO Banku Polskiego. Korzystny dla firm efekt niższych kosztów surow...

Dziękujemy, że nas czytasz!
Pozostało jeszcze 94% tekstu

Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że wykorzystałeś limit bezpłatnych artykułów w tym miesiącu lub próbujesz przeczytać artykuł premium, dostępny wyłącznie dla naszych Subskrybentów. Wspieraj profesjonalne dziennikarstwo. Wykup subskrypcję i uzyskaj nieograniczony dostęp do naszego portalu.

Kliknij i sprawdź wszystkie korzyści z prenumeraty WH Plus

DOSTĘP 30 DNI
34,99 zł - 30 dni
PRENUMERATA ROCZNA WH PLUS
399,99 zł - 365 dni

W RAMACH SUBSKRYBCJI OTRZYMASZ:

  • Dostęp do ekskluzywnych treści publikowanych wyłącznie na naszym portalu
  • Dostęp do wszystkich bieżących artykułów - newsów, analiz, raportów, komentarzy, wywiadów
  • Dostęp do całego archiwum artykułów na portalu wiadomoscihandlowe.pl - ponad 50 tys. materiałów dziennikarskich

W ramach Prenumeraty WH Plus także:

  • 6 wydań magazynu Wiadomości Handlowe w wersji drukowanej i e-wydania
  • Raport:Lista 60 regionalnych i lokalnych spożywczych sieci handlowych – trendy, prognozy wyzwania dla małych sieci
  • Tygodniowy przegląd kluczowych informacji i analiz. W każdy piątek w twojej skrzynce e-mail.
  • Gwarantowane miejsce na webinarach organizowanych przez Wiadomości Handlowe
  • Rabat 30% na wybrane raporty WH MARKET

14.10.2024 / 18:21
StoryEditor
System kaucyjny jednak nie wejdzie od przyszłego roku? Sensacyjne ustalenia
Butelkomat (fot. Shutterstock)

Jak informuje rp.pl, wejście w życie systemu kaucyjnego od 2025 roku zawisło na włosku. To efekt ostrego sprzeciwu samorządów, które uzależniają poparcie w wyborach prezydenckich dla kandydata KO od uchylenia w całości ustawy wprowadzającej ten rodzaj zbiórki.

Nie jest tajemnicą, że wprowadzenie systemu kaucyjnego nie podoba się samorządom, bo wyprowadza ono poza nie zbiórkę opakowań plastikowych i metalowych – najbardziej cennych. Do...

Dziękujemy, że nas czytasz!
Pozostało jeszcze 94% tekstu

Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że wykorzystałeś limit bezpłatnych artykułów w tym miesiącu lub próbujesz przeczytać artykuł premium, dostępny wyłącznie dla naszych Subskrybentów. Wspieraj profesjonalne dziennikarstwo. Wykup subskrypcję i uzyskaj nieograniczony dostęp do naszego portalu.

Kliknij i sprawdź wszystkie korzyści z prenumeraty WH Plus

DOSTĘP 30 DNI
34,99 zł - 30 dni
PRENUMERATA ROCZNA WH PLUS
399,99 zł - 365 dni

W RAMACH SUBSKRYBCJI OTRZYMASZ:

  • Dostęp do ekskluzywnych treści publikowanych wyłącznie na naszym portalu
  • Dostęp do wszystkich bieżących artykułów - newsów, analiz, raportów, komentarzy, wywiadów
  • Dostęp do całego archiwum artykułów na portalu wiadomoscihandlowe.pl - ponad 50 tys. materiałów dziennikarskich

W ramach Prenumeraty WH Plus także:

  • 6 wydań magazynu Wiadomości Handlowe w wersji drukowanej i e-wydania
  • Raport:Lista 60 regionalnych i lokalnych spożywczych sieci handlowych – trendy, prognozy wyzwania dla małych sieci
  • Tygodniowy przegląd kluczowych informacji i analiz. W każdy piątek w twojej skrzynce e-mail.
  • Gwarantowane miejsce na webinarach organizowanych przez Wiadomości Handlowe
  • Rabat 30% na wybrane raporty WH MARKET

02.10.2024 / 10:51
StoryEditor
Whopper w remoncie. Burger King zmienia recepturę swojego kluczowego burgera. Jak zmieni się kanapka?
Burger King zmienia recepturę Whoppera. Co się zmieni?

Z okazji 70. urodzin, Burger King wprowadza nową recepturę swojego słynnego na całym świecie burgera Whoppera. Zmiany są odpowiedzią na głosy samych klientów – grillowana na ogniu wołowina jest teraz jeszcze bardziej soczysta, bułka jeszcze bardziej puszysta, a całość serwowana w wyższej, precyzyjnie dobranej temperaturze. Nowy burger dostępny jest także w wersji roślinnej.

Whopper od Burger King zadebiutował na rynku w 1957 roku. Burger składa się z grillowanej wołowiny, sałaty, pomidorów, cebuli oraz pikli w sezamowej bułce. Dziś, na całym świeci...

Dziękujemy, że nas czytasz!
Pozostało jeszcze 93% tekstu

Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że wykorzystałeś limit bezpłatnych artykułów w tym miesiącu lub próbujesz przeczytać artykuł premium, dostępny wyłącznie dla naszych Subskrybentów. Wspieraj profesjonalne dziennikarstwo. Wykup subskrypcję i uzyskaj nieograniczony dostęp do naszego portalu.

Kliknij i sprawdź wszystkie korzyści z prenumeraty WH Plus

DOSTĘP 30 DNI
34,99 zł - 30 dni
PRENUMERATA ROCZNA WH PLUS
399,99 zł - 365 dni

W RAMACH SUBSKRYBCJI OTRZYMASZ:

  • Dostęp do ekskluzywnych treści publikowanych wyłącznie na naszym portalu
  • Dostęp do wszystkich bieżących artykułów - newsów, analiz, raportów, komentarzy, wywiadów
  • Dostęp do całego archiwum artykułów na portalu wiadomoscihandlowe.pl - ponad 50 tys. materiałów dziennikarskich

W ramach Prenumeraty WH Plus także:

  • 6 wydań magazynu Wiadomości Handlowe w wersji drukowanej i e-wydania
  • Raport:Lista 60 regionalnych i lokalnych spożywczych sieci handlowych – trendy, prognozy wyzwania dla małych sieci
  • Tygodniowy przegląd kluczowych informacji i analiz. W każdy piątek w twojej skrzynce e-mail.
  • Gwarantowane miejsce na webinarach organizowanych przez Wiadomości Handlowe
  • Rabat 30% na wybrane raporty WH MARKET

16. październik 2024 09:05