Zapowiedź taka miała się pojawić podczas zamkniętego spotkania zorganizowanego przez NielsenIQ, a o sprawie donosi serwis Askanews. Później włoski gigant branży czekoladowej potwierdził, że faktycznie ma zamiar wyprodukować roślinną Nutellę.
Debiut już na jesieni
- W Ferrero stale badamy nowe kategorie i pojawiające się trendy żywieniowe. Działając w duchu innowacyjności i korzystając z dziesięcioleci naszych doświadczeń w rozwijaniu naszych światowych marek, przygotowujemy się obecnie do wprowadzenia na rynek roślinnej Nutelli, począwszy od jesieni 2024 r. - podało Ferrero.
Z doniesień wynika, że w ostatnich miesiącach bieżącego roku Nutella w wersji plant-based zadebiutuje na półkach włoskich supermarketów. Co z innymi rynkami, w tym z Polską? Tego na razie nie wiadomo.
Według European Supermarket News, produkcja kremu Nutella - jednego z najważniejszych wyrobów w portfolio Ferrero - w ubiegłym roku wzrosła aż o 20 proc. względem roku wcześniejszego. Przełożyło się to na przekroczenie poziomu ponad 500 tys. ton.
Ferrero z mocnym wzrostem
Włoskie Ferrero zamknęło miniony rok finansowy, zakończony 31 sierpnia 2023 r., ze skonsolidowaną sprzedażą sięgającą 17 mld euro (wobec 14 mld euro rok wcześniej). Wysoka dynamika wzrostu była możliwa dzięki wzrostowi organicznemu oraz przejęciom (akwizycja Wells Enterprises wraz z takimi markami, jak Blue Bunny, Bomb Pop, Blue Ribbon Classics, czy Halo Top).
Ferrero we wspomnianym roku zwiększyło liczbę zakładów produkcyjnych z 32 do 37. Jednym z nich jest fabryka w Belsku Dużym koło Grójca, działająca od 1997 r. To trzeci co do wielkości zakład produkcyjny Ferrero na świecie. 80 proc. jego produkcji trafia na eksport.
Oprócz Nutelli, do Ferrero należą również takie marki, jak m.in. Kinder Niespodzianka, Raffaello, Ferrero Rocher, Kinder Bueno, Kinder Joy i Nutella B-ready.