08.10.2021 / 09:03
StoryEditor

Czym jest obieg zamknięty i jakie wskaźniki należy uwzględnić projektując swoje opakowania?

W raporcie Ipsos, aż 85% respondentów przyznało, że preferuje produkty, które wykorzystują jak najmniejszą ilość opakowań (fot. materiał partnera)
Społeczeństwo dotąd funkcjonowało w modelu konsumpcji liniowej (biorę-wykorzystuję-wyrzucam). W obliczu kryzysu klimatycznego negatywne efekty tej beztroskiej postawy stają się bardziej niż oczywiste. Gospodarka obiegu zamkniętego (GOZ) pozwala przełamać ten sposób myślenia i dłużej wykorzystywać zasoby. W tym tekście przybliżymy główne założenia tej koncepcji oraz opowiemy o Wskaźnikach Projektowania dla Obiegu Zamkniętego, które pomagają firmom produkcyjnym i e-commerce tworzyć bardziej zrównoważone łańcuchy dostaw.

Czym jest gospodarka obiegu zamkniętego?

 

Ministerstwo Rozwoju i Technologii definiuje GOZ jako koncepcję, w której produkty oraz surowce pozostają w użyciu najdłużej jak jest to możliwe, a tworzenie odpadów jest minimalizowane. Idea ta uwzględnia wszystkie etapy cyklu życia produktu: od jego projektowania przez produkcję, konsumpcję, zbieranie odpadów, aż do ich zagospodarowania. Opakowania są ważnym elementem logistycznego łańcucha dostaw większości produktów obecnych na rynku. Badania wskazują, że konsumenci coraz bardziej zwracają uwagę na sposób, w jaki zapakowane są nabywane przez nich towary.

 

W raporcie Ipsos, aż 85% respondentów przyznało, że preferuje produkty, które wykorzystują jak najmniejszą ilość opakowań. 32% z nich uznało natomiast, że radzenie sobie z ilością wytwarzanych przez siebie odpadów jest jednym z trzech najważniejszych wyzwań. Te dane pokazują, że trendu zrównoważonych łańcuchów dostaw nie można już ignorować.

Jak tworzyć rozwiązania dla obiegu zamkniętego?

Myśląc o produkcji rozwiązań dla obiegu zamkniętego w przypadku materiałów najczęściej koncentrujemy się na:

  • opakowaniach na bazie włókien tekturowych nadających się do recyclingu,
  • opakowaniach z certyfikatem kontroli pochodzenia produktu (FSC),
  • opakowaniach eliminujących elementy z tworzywa sztucznego.

 

Tymczasem to dopiero pierwszy etap cyklu. Największym wyzwaniem przy gospodarowaniu zasobami jest wydłużenie ich życia i czasu wykorzystywania. Cykl można “zamknąć” dzięki współpracy producenta opakowań oraz ich użytkownika. W tym celu przydatne są opracowane przez DS Smith Wskaźniki Projektowania dla Obiegu Zamkniętego (Circular Design Metrics), które pozwalają ocenić jak przyjazne środowisku jest tworzone opakowanie. Jest to pierwsze takie rozwiązanie na rynku wspierające firmy, które chcą osiągać cele zrównoważonego rozwoju i zmniejszać swój ślad węglowy poprzez używane przez siebie opakowania. Wybieranie tego typu rozwiązań jest przejawem troski o planetę, ale także też istotnym elementem budującym wizerunek marki w oczach coraz bardziej świadomych konsumentów.

 

Jakie Wskaźniki Projektowania dla Obiegu Zamkniętego warto uwzględnić?

 

Wskaźniki Projektowania dla Obiegu Zamkniętego obejmują osiem kluczowych wytycznych. Są to:

Zoptymalizowanie pod kątem łańcucha dostaw

(Supply chain optimised)

Łatwość recyklingu

(Recyclable)

Bezpieczne dla planety

(Planet safe)

Zużycie materiałów

(Material utilisation)

Odnawialne źródła

(Renewable source)

Zawartość surowców wtórnych

(Recycled content)

Ślad węglowy

(Carbon footprint)

Możliwość ponownego użycia

(Designed for reuse)

 

Dzięki zastosowaniu tych wskaźników firmy mogą zacząć identyfikować obszary do poprawy i już na etapie projektowania wydłużać używalność materiałów oraz minimalizować odpady.

Podstawową zaletą opakowań tworzonych w oparciu o powyższe wskaźniki jest jasność na ile są one przyjazne są środowisku i jak wypadają one np. w porównaniu do innych projektów. Dzięki temu charakteryzują się one takimi cechami, jak:

  • Wysoki procent materiałów, z których je wykonano nadaje się do recyklingu.
  • Tam, gdzie tylko możliwe, nie zawierają one tworzyw sztucznych.
  • W ich wytwarzaniu kładzie się nacisk na maksymalne wykorzystanie potrzebnych surowców, aby redukować ilość odpadów produkcyjnych.
  • Sprzyjają tworzeniu zamkniętego obiegu surowca.

Jak zacząć wdrażanie obiegu zamkniętego w swojej firmie?

 

Rozpoczynając proces projektowania i wdrażania obiegu zamkniętego w swojej firmie na pewno warto skorzystać z wskazówek i doświadczenia ekspertów. Z myślą o potrzebach Państwa firmy już 26 października 2021 organizujemy darmowe wydarzenie online w pełni poświęcone tej tematyce.

W jego trakcie eksperci DS Smith podzielą się wiedzą jak wygląda wykorzystanie wskaźników w praktyce oraz przedstawią inspirujące case studies opakowań w obiegu zamkniętym.

Liczba miejsc jest ograniczona, dlatego już dziś zapraszamy do rejestracji: https://blog.dssmith.com/pl/rozpocznijcykl

 

11.04.2025 / 17:17
StoryEditor
Znana sieć hipermarketów zamyka ostatnie sklepy. “Nie było chętnych na przejęcie”
Hipermarket Cora we Francji (shutterstock.com)

Na początku przyszłego roku sieć Cora zamknie swoje ostatnie siedem hipermarketów. Jej aktywa przejmie Mitiska REIM.

“Pomimo naszych wszelkich starań i podjętych środków mających na celu odwrócenie sytuacji, wyniki pozostają zbyt słabe, biorąc pod uwagę trwający kryzys w belgijskim sektorze de...

Dziękujemy, że nas czytasz!
Pozostało jeszcze 90% tekstu

Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że wykorzystałeś limit bezpłatnych artykułów w tym miesiącu lub próbujesz przeczytać artykuł premium, dostępny wyłącznie dla naszych Subskrybentów. Wspieraj profesjonalne dziennikarstwo. Wykup subskrypcję i uzyskaj nieograniczony dostęp do naszego portalu.

Kliknij i sprawdź wszystkie korzyści z prenumeraty WH Plus

DOSTĘP 30 DNI
34,99 zł - 30 dni
PRENUMERATA ROCZNA WH PLUS
399,99 zł - 365 dni

W RAMACH SUBSKRYBCJI OTRZYMASZ:

  • Dostęp do ekskluzywnych treści publikowanych wyłącznie na naszym portalu
  • Dostęp do wszystkich bieżących artykułów - newsów, analiz, raportów, komentarzy, wywiadów
  • Dostęp do całego archiwum artykułów na portalu wiadomoscihandlowe.pl - ponad 50 tys. materiałów dziennikarskich

W ramach Prenumeraty WH Plus także:

  • 6 wydań magazynu Wiadomości Handlowe w wersji drukowanej i e-wydania
  • Raport:Lista 60 regionalnych i lokalnych spożywczych sieci handlowych – trendy, prognozy wyzwania dla małych sieci
  • Tygodniowy przegląd kluczowych informacji i analiz. W każdy piątek w twojej skrzynce e-mail.
  • Gwarantowane miejsce na webinarach organizowanych przez Wiadomości Handlowe
  • Rabat 30% na wybrane raporty WH MARKET

08.04.2025 / 11:03
StoryEditor
Mięso z Niemiec sprzedawane jako polskie. Zatrważające wyniki kontroli w hipermarketach
Mięso z Niemiec sprzedawane jako polskie. Zatrważające wyniki kontroli w hipermarketach

Inspektorzy IJHARS przeprowadzili kontrole w hipermarketach i sprawdzali znakowanie mięsa. Wykryto nieprawidłowości w aż 50 sklepach. Jednym z częstych nieprawidłowości to sprzedawanie mięsa z Niemiec czy Danii jako produktu polskiego. IJHARS stwierdził znacznie więcej nadużyć niż w poprzedniej kontroli.

Nieprawidłowości w znakowaniu w co czwartej partii mięsa 

Kontrolerzy z Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) przeprowadzili w marcu 2025 roku kontrolę w 167 w sklepach wielkopowierzchniowych oferujących mięso. Inspektorzy wzięli pod lupę przede wszystkim znakowanie mięsa wieprzowego pakowanego i luzem. Jak twierdzi Inspekcja, pochodzenie mięsa jest jedną z najważniejszych cech branych pod uwagę przez konsumentów podczas zakupów. Inspektorzy skontrolowali 593 partie mięsa, o łącznej masie prawie 8 ton.

– Kontrola wykazała nieprawidłowości w 50 skontrolowanych podmiotach, co stanowi 29,9 proc. ogółu skontrolowanych. Z powodu nieprawidłowego znakowania zakwestionowano co czwartą partię mięsa (144), o łącznej masie 923,3 kg – podaje Inspekcja

Jako polskie mięso był sprzedawany produkt z Niemiec czy Danii

Podczas marcowych kontroli w hipermarketach urzędnicy IJHARS ujawnili, że w przypadku 26 partii oznakowanych jako „polskie”, co do miejsca chowu i uboju, była nieprawdziwa. Inspektorzy zidentyfikowali, że jako polskie mięso miały być sprzedawane:

Dziękujemy, że nas czytasz!
Pozostało jeszcze 66% tekstu

Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że wykorzystałeś limit bezpłatnych artykułów w tym miesiącu lub próbujesz przeczytać artykuł premium, dostępny wyłącznie dla naszych Subskrybentów. Wspieraj profesjonalne dziennikarstwo. Wykup subskrypcję i uzyskaj nieograniczony dostęp do naszego portalu.

Kliknij i sprawdź wszystkie korzyści z prenumeraty WH Plus

DOSTĘP 30 DNI
34,99 zł - 30 dni
PRENUMERATA ROCZNA WH PLUS
399,99 zł - 365 dni

W RAMACH SUBSKRYBCJI OTRZYMASZ:

  • Dostęp do ekskluzywnych treści publikowanych wyłącznie na naszym portalu
  • Dostęp do wszystkich bieżących artykułów - newsów, analiz, raportów, komentarzy, wywiadów
  • Dostęp do całego archiwum artykułów na portalu wiadomoscihandlowe.pl - ponad 50 tys. materiałów dziennikarskich

W ramach Prenumeraty WH Plus także:

  • 6 wydań magazynu Wiadomości Handlowe w wersji drukowanej i e-wydania
  • Raport:Lista 60 regionalnych i lokalnych spożywczych sieci handlowych – trendy, prognozy wyzwania dla małych sieci
  • Tygodniowy przegląd kluczowych informacji i analiz. W każdy piątek w twojej skrzynce e-mail.
  • Gwarantowane miejsce na webinarach organizowanych przez Wiadomości Handlowe
  • Rabat 30% na wybrane raporty WH MARKET

19. kwiecień 2025 15:59