Acerola rośnie głównie na Karaibach, ale także na terenie obu Ameryk. Znana jest głównie z tego, że jest bogatym źródłem witaminy C, która ma właściwości przeciwutleniające. Owoce te zawierają bardzo duże ilości polifenoli i karotenoidów – związków mających działanie antyoksydacyjne.
W okresie jesienno – zimowym wzrasta zapotrzebowanie na składniki wspierające naszą odporność. Wychodząc naprzeciw potrzebom konsumentów marka Bakal jako pierwsza na rynku wprowadza Acerolę w postaci suszonego owocu. Już 5 sztuk zapewnia w 100% dzienne zapotrzebowanie na witaminę C, która pomaga w funkcjonowaniu układu odpornościowego.
W ofercie Bakal znalazły się 2 nowe produkty:
- Acerola suszona 80g – źródło witaminy C,
- Mix z Acerolą suszoną 100g – źródło potasu, magnezu, witaminy C i E.
Acerola z natury jest cierpka i kwaskowata. W celu uzyskania bardziej delikatnego i słodkiego smaku została wzbogacona sokiem z winogron. Produkty idealnie nadają się do spożycia w postaci zdrowej przekąski oraz jako wartościowy dodatek do musli lub owsianki.
Acerola suszona 80 g oraz Mix z acerolą 100 g podobnie jak reszta produktów z linii Bakal Naturalnie nie zawierają konserwantów oraz zostały zapakowane w opakowania w 100% przeznaczone do recyklingu.