Jakie są największe wyzwania związane z obsługą logistyczną sieci handlowych?
Agnieszka Czarnecka: Obsługa logistyczna sieci handlowych, zwłaszcza w obszarze żywności z krótkim terminem ważności wiąże się z dużą dynamiką pracy. Zamówienia napływają do nas bardzo szybko. Nie zawsze jesteśmy w stanie przewidzieć, ile produktów zostanie zamówionych i kiedy to nastąpi. Aby zapewnić odpowiednią obsługę klientów, opieramy się na analizie danych z przeszłości, próbując przewidzieć możliwe scenariusze. Ze względu na konieczność dopasowania się do różnorodnych ilości zamówień, dużym wyzwaniem jest również planowanie transportu.
Sławomir Parol: Przy prognozowaniu korzystamy danych z tego samego dnia z poprzedniego roku, miesiąca lub tygodnia, uwzględniając procentowy wzrost wolumenu. Pomimo tego, że stosujemy taką metodę, zarządzanie magazynem wymaga od nas dużego stopnia elastyczności.
Agnieszka Czarnecka: Jeden z naszych pięciu magazynów znajduje się w Żabiej Woli, pod Warszawą. Jego powierzchnia wynosi 22 tys. mkw. Obsługujemy w nim wielu klientów. Jeśli zauważamy zwiększoną liczbę zamówień od konkretnego klienta, kierownictwo GLP efektywnie zarządza personelem, aby zapewnić terminową realizację zamówień każdego klienta. Zarzadzanie magazynem obsługującym różnych klientów wymaga od personelu znajomości różnych systemów. Pracownicy magazynu znają potrzeby naszych klientów i dokładają wszelkim starań, aby sprostać ich oczekiwaniom.
Jak oceniają Państwo aktualną sytuację na rynku pracy?
Sławomir Parol: Na rynku pracy w branży logistycznej mamy do czynienia z dużym zapotrzebowaniem na wykwalifikowanych pracowników. Sytuacja nie jest łatwa. Zauważyliśmy, że zamiast koncentrować się na poszukiwaniu pracowników z doświadczeniem, lepiej jest zatrudniać osoby, które możemy wyszkolić od podstaw. Dlatego oferujemy pełne szkolenia z obsługi wózków, systemów oraz skanerów, przygotowując pracowników do codziennej pracy w magazynie.
Obecnie większość chętnych do pracy to cudzoziemcy, często nieznający języka polskiego. W naszych codziennych pracach magazynowych korzystamy z powtarzalnych zwrotów. Dlatego też opracowaliśmy pewien rodzaj "słownika" w którym zawarliśmy te zwroty. Słownik zawiera tłumaczenie podstawowych zwrotów w trzech językach, co jest wystarczające do komunikacji w magazynie.
Współpracują Państwo m.in. z siecią Selgros. Czego oczekuje tej wielkości sieć hal handlowych od operatora logistycznego?
Agnieszka Czarnecka: Nasza współpraca z Selgros rozwijała się od podstaw, praktycznie od momentu powstania Logistyki Centralnej. Można powiedzieć, że razem stawialiśmy pierwsze kroki w tym obszarze. Moim zdaniem najbardziej wymagającym aspektem jest obsługa branży HoReCa. W tym przypadku zajmujemy się selekcją pojedynczych sztuk zamiast kartonów, a dodatkowo musimy uwzględniać różne gramatury, daty ważności i wiele innych czynników. Warto pamiętać, że realizujemy te zamówienia tego samego dnia, w którym są składane.
Każdy pojazd, który wyjeżdża z naszego magazynu, ma określoną godzinę na załadunek i wyjazd, a także na dostawę. Ten proces jest bardzo rygorystyczny, ponieważ jakiekolwiek opóźnienie, na przykład podczas procesu zbierania towarów w magazynie, może spowodować, że platforma Selgros nie dostałaby towaru na czas. W rezultacie ostateczny odbiorca również otrzyma zamówienie z opóźnieniem. Komunikacja pomiędzy biurem obsługi klienta, magazynem i transportem, a także bezpośrednio z klientem, jest kluczowa w całym procesie, który jest bardzo dynamiczny. Dodatkowo jesteśmy otwarci na podejmowanie z klientami różnego rodzaju akcji specjalnych.
Sławomir Parol: Elastyczność i szybkość działania są kluczowe przy przygotowaniu towarów dla Selgros HoReCa. Otrzymujemy zamówienia, które nie są równomiernie rozłożone w czasie, a dochodzą jeszcze dodatkowe, niestandardowe zamówienia. To wymaga codziennej intensywnej pracy, gdzie szybka reakcja jest kluczowa, aby przygotować zamówione produkty w ustalonych ramach czasowych.
Wielkość zamówień ze strony branży HoReCa zwiększa się czy zmniejsza?
Agnieszka Czarnecka: Porównując dane dotyczące rocznego wzrostu dochodów (r/r), można zauważyć, że sektor gastronomiczny przeżywa okres wzrostu. Jest wyraźnie widoczne, że po okresie pandemii COVID-19 Polacy znowu zaczynają chętniej korzystać z restauracji. Ponadto, pojawiają się zamówienia z nowo otwieranych lokali gastronomicznych. To jasny sygnał, że branża HoReCa zaczyna powoli odzyskiwać swoją dynamikę i ożywiać się.
Jak wygląda proces realizacji zamówienia klienta – od wpływu zamówienia do dostawy?
Sławomir Parol: W ramach ustalonego modelu procesu, klient musi złożyć część zamówień do określonej godziny, a ostatnie zamówienia wpływają do systemu zarządzania magazynem (WMS) w trakcie procesu załadunku.
Model procesu: zamówienia klienta - przyjęcie towaru - piking - załadunki - dostawa do klienta.
W tym modelu procesy mogą się nakładać, ale dzięki doświadczeniu, management może skutecznie zarządzać procesami i osiągać bardzo dobre rezultaty, zgodnie z ustalonymi wskaźnikami KPI (Key Performance Indicators).
Jakie są korzyści ze współpracy z operatorem logistycznym?
Agnieszka Czarnecka: Przede wszystkim, dzięki takiej współpracy, klient nie musi się martwić o rekrutację pracowników ani związane z nią koszty, ponieważ to wszystko leży po stronie operatora. Ze względu na zróżnicowanie zamówień, każdego dnia potrzebujemy różnej liczby osób, aby zapewnić zachowanie ciągłości procesu. Zarządzamy również gospodarką paletową oraz innymi materiałami magazynowymi, niezbędnymi do kompleksowej obsługi wszystkich procesów. Podsumowując, współpraca z klientem takim jak Selgros daje nam możliwość rozwoju w branży HoReCa.