28.10.2021 / 17:30
StoryEditor

Webinarium: Identyfikowalność i wycofywanie produktów z rynku ze względów bezpieczeństwa

Webinarium Identyfikowalność i wycofywanie produktów z rynku ze względów bezpieczeństwa już 4 listopada (materiał partnera)
Chcesz dowiedzieć się jak zapewnić identyfikowalność i bezpieczeństwo żywności oraz jak wykorzystać technologie w przypadku konieczności wycofania produktu z rynku? Posłuchaj naszych ekspertów z dziedziny prawa, technologii i rynku spożywczego. 

Podczas webinarium, które odbędzie się 4 listopada, dowiesz się jakie produkty narażone są na wycofanie, jaka odpowiedzialność prawna ciąży na producentach żywności, i jak technologia wspiera i umożliwia bezpieczne i sprawne wycofanie produktów. Zarejestruj się już dziś!

ZAREJESTRUJ SIĘ TERAZ

Webinarium jest między innymi skierowane do przedstawicieli branży spożywczej, ze szczególnym uwzględnieniem osób odpowiedzialnych za cyfryzację, jakość i bezpieczeństwo. 

Program webinarium: 

•    Przegląd obecnej sytuacji na rynku spożywczym, analiza i struktura produktów wycofanych;
•    Śledzenie ścieżki produktu od dostawy surowców po  sklepową półkę;  
•    Rejestrowanie precyzyjnych informacji o surowcach/półproduktach/produktach na każdym etapie ich użycia;
•    Poprawność przebiegu procesu technologicznego: przestoje, awarie, itp. oraz możliwości reagowania na odstępstwa mające wpływ na jakość produktu;
•    Konsekwencje karne i administracyjne, odpowiedzialność prawna producentów żywności (przykłady wyroków sądowych).

Agenda:

10.00 - Analiza wycofań żywności, suplementów diety w 2021 roku. Case study na podstawie szczegółowej analizy Rasff oraz ogólnoświatowego monitoringu zafałszowań Probase360 

10.15 -  Identyfikowalność jako narzędzie do kontrolowania potencjalnych zagrożeń ze strony żywności, dostarczania wiarygodnych informacji o produkcie 

10.45 - Aspekt prawny wycofania produktów, definicje i odpowiedzialność producentów 

11.00 – Sesja pytań i odpowiedzi


Webinarium jest bezpłatne. Konieczna rejestracja na stronie organizatora.

ZAREJESTRUJ SIĘ TERAZ

Prelegenci:

Janusz Olejnik, Prezes Zarządu, Food Fakty
Pomysłodawca i założyciel projektu FoodFakty.pl Food Safety Culture Initative PL. Manager i technolog żywności, nieustannie aktywny w branży spożywczej od 30 lat. Skoncentrowany na budowaniu wartości poprzez współpracę i wiedzę. Przewodniczący komitetu technicznego 310 ds. bezpieczeństwa żywności przy Polskim Komitecie Normalizacyjnym.

Jacek Punda, Senior Account Manager, Infor
Inżynier Informatyki i Ekonometrii, bezpośredni reprezentant handlowy Infor w Polsce. Dzięki bogatemu doświadczeniu w dziedzinie zintegrowanych systemów informatycznych oraz praktycznej znajomości metod automatyzacji procesów produkcyjnych z powodzeniem wspiera klientów z branży spożywczej w ich cyfrowej transformacji. Prywatnie fan sportów motorowych i kalisteniki.

Magdalena Wolska, Prawnik, Food Fakty
Prawnik, ekonomista. Ekspert prawa żywnościowego i lider projektu FoodFakty LEX Scan. Doktorant w Zakładzie Prawa Rolnego i Żywnościowego w Instytucie Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Warszawie. Przygotowuje rozprawę doktorską dotyczącą rolnictwa ekologicznego.

22. listopad 2024 01:38