– Nagrody od konsumentów niezwykle nas cieszą i są najważniejszym dowodem uznania dla naszej Spółdzielni. Przyznanie złotego medalu świadczy o tym, że konsumenci cenią smak i dobry skład naszych produktów. Ma to szczególne znaczenie tym bardziej, że Polacy traktują ser żółty jako jeden z podstawowych składników jadłospisu, a segment serów twardych w Polsce jest mocno konkurencyjny. Dlatego bardzo doceniamy fakt, że Polacy darzą zaufaniem sery pochodzące właśnie z naszej mleczarni – podkreśla Ryszard Pizior, prezes Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej we Włoszczowie.
Przyznanie lauru „Najlepszy Produkt – Wybór Konsumentów” dla serów żółtych w plastrach Włoszczowa jest już kolejnym wyróżnieniem dla tego produktu. W 2019 roku konsumenci docenili ulepszony skład serów, przyznając im srebrny medal. Najwyższe wyróżnienie w tym roku jest zatem potwierdzeniem niezmiennie wysokiej jakości produktów, rosnącego zaufania do marki Włoszczowa, a także faktu, że Polakom sery z włoszczowskiej mleczarni po prostu smakują.
Konsumenci doceniają także atrakcyjne wizualnie i poręczne opakowanie typu otwórz-zamknij dla plasterkowanych serów. – OSM Włoszczowa jako jedna z pierwszych mleczarni w Polsce wprowadziła na rynek sery żółte w plastrach i szybko zyskała duże grono oddanych klientów. Dzięki zakupowi kolejnej wydajnej linii do plasterkowania i pakowania udaje nam się sukcesywnie zwiększać moce produkcyjne i odpowiadać na potrzeby Polaków, tak jak to miało miejsce np. podczas pandemii, kiedy zwiększyliśmy produkcję, gdy rynek domagał się towarów pakowanych w opakowania jednostkowe o niskiej gramaturze. Aktualnie znaczny procent skupionego mleka przeznaczamy właśnie na produkcję serów żółtych – dziennie produkujemy 55 ton tego produktu. Nagroda jest potwierdzeniem, że rozwijamy się w dobrym kierunku – dodaje Ryszard Pizior.
Włoszczowska mleczarnia należy do czołówki producentów serów typu szwajcarskiego, które z powodzeniem zaspokajają oczekiwania coraz bardziej wymagających konsumentów. Są to sery podpuszczkowe dojrzewające, wyrabiane z pasteryzowanego mleka krowiego. Do produkcji używa się podobnych szczepów kultur bakteryjnych jak w oryginalnych odpowiednikach i utrzymuje zbliżone warunki dojrzewania.
Najbardziej popularny ser typu szwajcarskiego to Ser Włoszczowski produkowany już od ponad 40 lat. Jest ceniony za wyjątkowy smak, bogaty bukiet, delikatną strukturę oraz duże, regularne oczka. Produkowany jest z polskiego mleka, bez dodatku konserwantów czy sztucznych barwników. Liczne nagrody od branży mleczarskiej potwierdzają jego jakość.
W swojej ofercie serów plastrowanych OSM Włoszczowa posiada również inne sery typu szwajcarskiego – Ser Rajski i Mazdamer. Ofertę dopełniają sery typu holenderskiego – Gouda i Edamski. Linia plastrów serów żółtych jest dostępna w największych sieciach handlowych w opakowaniach o gramaturze 150 g, 300 g, 500 g i 1000 g.