23.10.2024 / 16:05
StoryEditor

Reakcja łańcuchowa. Jak globalne zmiany wpływają na działania konsumentów w branży FMCG?

domino

Globalny przemysł spożywczy nieustannie ewoluuje pod wpływem wydarzeń o charakterze klimatycznym, technologicznym i geopolitycznym. Jak wynika z raportu Mintel ”2025 Global Food and Drink Trends”, te czynniki wpływają na sposób, w jaki konsumenci podejmują decyzje dotyczące żywności, tworząc swego rodzaju ”łańcuch reakcji”. Rosnące ceny, zmieniające się przepisy oraz nowe preferencje wywołane zakłóceniami dostępności na poziomie globalnym skłaniają konsumentów do ponownego przemyślenia swoich wyborów. Marki muszą zrozumieć te reakcje, by skutecznie odpowiadać na potrzeby współczesnego rynku.

Jak twierdzą eksperci Mintel, konsumenci coraz bardziej interesują się tym, skąd pochodzi ich jedzenie, jakie ma właściwości i jak globalne zmiany wpływają na dostępność produkt...

Dziękujemy, że nas czytasz!
Pozostało jeszcze 96% tekstu

Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że wykorzystałeś limit bezpłatnych artykułów w tym miesiącu lub próbujesz przeczytać artykuł premium, dostępny wyłącznie dla naszych Subskrybentów. Wspieraj profesjonalne dziennikarstwo. Wykup subskrypcję i uzyskaj nieograniczony dostęp do naszego portalu.

Kliknij i sprawdź wszystkie korzyści z prenumeraty WH Plus

DOSTĘP 30 DNI
34,99 zł - 30 dni
PRENUMERATA ROCZNA WH PLUS
399,99 zł - 365 dni

W RAMACH SUBSKRYBCJI OTRZYMASZ:

  • Dostęp do ekskluzywnych treści publikowanych wyłącznie na naszym portalu
  • Dostęp do wszystkich bieżących artykułów - newsów, analiz, raportów, komentarzy, wywiadów
  • Dostęp do całego archiwum artykułów na portalu wiadomoscihandlowe.pl - ponad 50 tys. materiałów dziennikarskich

W ramach Prenumeraty WH Plus także:

  • 6 wydań magazynu Wiadomości Handlowe w wersji drukowanej i e-wydania
  • Raport:Lista 60 regionalnych i lokalnych spożywczych sieci handlowych – trendy, prognozy wyzwania dla małych sieci
  • Tygodniowy przegląd kluczowych informacji i analiz. W każdy piątek w twojej skrzynce e-mail.
  • Gwarantowane miejsce na webinarach organizowanych przez Wiadomości Handlowe
  • Rabat 30% na wybrane raporty WH MARKET

05.12.2024 / 11:45
StoryEditor
Marek Bucior, prezes CEDC: Są wyraźne spadki sprzedaży, konsumenci sięgają po alkohol z nieznanych źródeł
Wódka (fot. Shutterstock)

- Pracujemy w branży o niskiej rentowności, więc każdy wzrost kosztów musi być przenoszony na podwyżki cen produktów - mówi Marek Bucior, szef CEDC, dyrektor generalny Business Unit Spirits Grupy Maspex.

Czy to, że konsumenci poszukują tańszych alternatyw w szarej strefie to oznaka, że wzrost cen alkoholu przekroczył już dla nich pewien próg bólu? 

Trudno to jednozna...

Dziękujemy, że nas czytasz!
Pozostało jeszcze 96% tekstu

Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że wykorzystałeś limit bezpłatnych artykułów w tym miesiącu lub próbujesz przeczytać artykuł premium, dostępny wyłącznie dla naszych Subskrybentów. Wspieraj profesjonalne dziennikarstwo. Wykup subskrypcję i uzyskaj nieograniczony dostęp do naszego portalu.

Kliknij i sprawdź wszystkie korzyści z prenumeraty WH Plus

DOSTĘP 30 DNI
34,99 zł - 30 dni
PRENUMERATA ROCZNA WH PLUS
399,99 zł - 365 dni

W RAMACH SUBSKRYBCJI OTRZYMASZ:

  • Dostęp do ekskluzywnych treści publikowanych wyłącznie na naszym portalu
  • Dostęp do wszystkich bieżących artykułów - newsów, analiz, raportów, komentarzy, wywiadów
  • Dostęp do całego archiwum artykułów na portalu wiadomoscihandlowe.pl - ponad 50 tys. materiałów dziennikarskich

W ramach Prenumeraty WH Plus także:

  • 6 wydań magazynu Wiadomości Handlowe w wersji drukowanej i e-wydania
  • Raport:Lista 60 regionalnych i lokalnych spożywczych sieci handlowych – trendy, prognozy wyzwania dla małych sieci
  • Tygodniowy przegląd kluczowych informacji i analiz. W każdy piątek w twojej skrzynce e-mail.
  • Gwarantowane miejsce na webinarach organizowanych przez Wiadomości Handlowe
  • Rabat 30% na wybrane raporty WH MARKET

06.12.2024 / 11:48
StoryEditor
Produkt stworzony przy pomocy AI? Konsumenci chcą informacji na opakowaniu
AI (fot. Hitesh Choudhary)

Z badania firmy SurveyGoo wynika, że większość konsumentów w Wielkiej Brytanii i Stanach Zjednoczonych chce, aby na etykietach produktów spożywczych pojawiała się informacja czy zostały one stworzone przy użyciu sztucznej inteligencji.

Około 83 proc. konsumentów uważa, że ​​na etykietach powinna pojawić się informacja o wykorzystaniu AI. Ponad połowa – 55 proc. – opowiedziała się „zdecydowanie” za takim rozwią...

Dziękujemy, że nas czytasz!
Pozostało jeszcze 88% tekstu

Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że wykorzystałeś limit bezpłatnych artykułów w tym miesiącu lub próbujesz przeczytać artykuł premium, dostępny wyłącznie dla naszych Subskrybentów. Wspieraj profesjonalne dziennikarstwo. Wykup subskrypcję i uzyskaj nieograniczony dostęp do naszego portalu.

Kliknij i sprawdź wszystkie korzyści z prenumeraty WH Plus

DOSTĘP 30 DNI
34,99 zł - 30 dni
PRENUMERATA ROCZNA WH PLUS
399,99 zł - 365 dni

W RAMACH SUBSKRYBCJI OTRZYMASZ:

  • Dostęp do ekskluzywnych treści publikowanych wyłącznie na naszym portalu
  • Dostęp do wszystkich bieżących artykułów - newsów, analiz, raportów, komentarzy, wywiadów
  • Dostęp do całego archiwum artykułów na portalu wiadomoscihandlowe.pl - ponad 50 tys. materiałów dziennikarskich

W ramach Prenumeraty WH Plus także:

  • 6 wydań magazynu Wiadomości Handlowe w wersji drukowanej i e-wydania
  • Raport:Lista 60 regionalnych i lokalnych spożywczych sieci handlowych – trendy, prognozy wyzwania dla małych sieci
  • Tygodniowy przegląd kluczowych informacji i analiz. W każdy piątek w twojej skrzynce e-mail.
  • Gwarantowane miejsce na webinarach organizowanych przez Wiadomości Handlowe
  • Rabat 30% na wybrane raporty WH MARKET

18. grudzień 2024 09:17