Wyboru dokonało profesjonalne jury złożone z czołowych ekspertów rynkowych w Polsce. W jego skład weszli prezesi i dyrektorzy największych polskich zakładów mięsnych, przedstawiciele związków producenckich, a także specjaliści od aranżacji stoisk.
W finale znalazło się 10 stoisk mięsnych działających w sklepach dziewięciu sieci handlowych i sklepach specjalistycznych, wyłonionych z blisko 150 zgłoszeń, jakie wpłynęły do nas z placówek działających w 21 miastach i miejscowościach.
Konkurs na najlepsze stoisko mięsno-wędliniarskie organizowany przez Wydawnictwo Gospodarcze, wydawcę m.in. portalu wiadomoscihandlowe.pl i magazynu "Wiadomości Handlowe", odbył się już po raz siódmy. Nasza ekipa pokonała aż 4,5 tys. km, by zweryfikować zgłoszenia i przygotować materiały wideo na temat finalistów. Oto efekty naszej pracy.
Zwycięzców wskazało Jury w składzie:
- Henryk Amanowicz, Prezes, Zakłady Mięsne Dobrosławów,
- Krzysztof Dobrowolski, Wiceprezes Zarządu, Dobrowolscy,
- Dariusz Goszczyński, Prezes Zarządu, Krajowa Rada Drobiarstwa - Izba Gospodarcza,
- Piotr Her, Prezes Zarządu, SuperDrob,
- Cezary Jasiński, Dyrektor ds. Marketingu, Sokołów S.A.,
- Krzysztof Kaźmierczak, Ekspert, Partner merytoryczny, Modernvision,
- Urszula Miazga, Manager, ZM Smak Górno,
- Dariusz Niebieszczanski, Właściciel, Zakłady Mięsne Niebieszczańscy,
- Celina Nierodkiewicz, Pełnomocnik systemów jakości Umut,
- Tomasz Parzybut, Prezes Zarządu, Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP,
- Łukasz Rawa, Redaktor portalu wiadomoscihandlowe.pl i magazynu "Wiadomości Handlowe",
- Wiesław Różański, Prezes Zarządu, Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego,
- Łukasz Stępniak, Redaktor Naczelny portalu wiadomoscihandlowe.pl i magazynu "Wiadomości Handlowe",
- Magdalena Takmadżan, Prezes Zarządu, Zakład Przetwórstwa Mięsa Matthias,
- Łukasz Wielgat, Wiceprezes, Stowarzyszenie rzeźników i Wędliniarzy RP,
- Adam Zdanowski, Współwłaściciel, Zakład Mięsny Wierzejki.
Lada z roślinnymi zamiennikami mięsa
Po raz pierwszy organizatorzy wręczyli nagrodę specjalną doceniając innowacyjność Bezmięsnej Lady z roślinnymi zamiennikami mięsa, która powstała w hipermarkecie Carrefour działającym w warszawskim centrum handlowym Westfield Mokotów, do niedawna znanego jako Galeria Mokotów. Stoisko powstało we współpracy z firmą Bezmięsny.
Najlepsza lada mięsno-wędliniarska (do 10 metrów)
W kategorii sklepy spożywcze, w których długość chłodzonej lady mięsnej nie przekracza 10 metrów bieżących zwyciężył sklep Delikatesy Centrum z Dębicy, wyróżnienia za drugie i trzecie miejsce otrzymały placówki sieci Polomarket ze Zduńskiej Woli oraz Sztutowa.
Najlepsza lada mięsno-wędliniarska (ponad 10 metrów)
W kategorii sklepy spożywcze, w których długość chłodzonej lady mięsnej przekracza 10 metrów bieżących, na pierwszym miejscu uplasowały się ex aequo sklepy Carrefour w Warszawie i Kaufland w Knurowie. Wyróżnienie i drugie miejsce zajęła placówka sieci Lewiatan z Nysy.
Najlepsza lada mięsno-wędliniarska w sklepie specjalistycznym
W kategorii specjalistyczny sklep mięsny zwyciężyła bezapelacyjnie placówka Grot w Andrespolu. Wyróżnienia otrzymały sklepy Sokołów z Elbląga, Matthias ze Stalowej Woli oraz Świeżyzna w Katowicach.
ARTYKUŁ ZOSTANIE WKRÓTCE ZAKTUALIZOWANY. DODANA ZOSTANIE GALERIA ZDJĘĆ Z GALI WRĘCZENIA STATUETEK NA NAJLEPSZE STOISKO MIĘSNO-WEDLINIARSKIE.