Chociaż są przesłanki, aby na przyszły rok spoglądać z ostrożnym optymizmem, to zarówno przedsiębiorcy, jak i konsumenci nadal zmagają się z wieloma problemami, na czele z rosnącą inflacją. Podczas Kongresu Mięsnego & Roślinne Alternatywy 2024 będziemy dyskutować o tym, jakie strategie przyjmą firmy wobec zmieniających się trendów rynkowych i niestabilnej sytuacji surowcowej. Pogłowie świń w Polsce systematycznie maleje. Nierozwiązanym problemem pozostaje też afrykański pomór świń (ASF).
W trakcie konferencji zapytamy szefów największych firm mięsnych o to, w jakich obszarach będą szukać nowych potencjałów rozwojowych i innowacji. Czy wciąż widzą oni potencjał do optymalizacji procesów, do zwiększenia wydajności i efektywności?
Według analityków wzrost realnych dochodów krajowych konsumentów powinien sprzyjać w przyszłym roku konsumpcji mięsa, a więc również wydatkom na produkty mięsne. Zaproszeni na kongres eksperci opowiedzą m.in. o tym czy w 2024 r. kontynuowany będzie wzrost przychodów w całym sektorze? Czy jego tempo nie będzie słabsze niż w poprzednich latach?
Przyjrzymy się też danym na temat zakupów oraz konsumpcji mięsa i wędlin. Przypomnijmy, że aktualnie statystyczny Polak zjada rocznie 73,2 kg mięsa drobiowego, wieprzowego i wołowego. To więcej niż średnia europejska, która wynosi 67,9 kg. Jak będzie kształtować się spożycie produktów mięsnych w najbliższej przyszłości?
Obecnie aż 89 proc. mieszkańców naszego kraju spożywa mięso częściej niż raz w tygodniu. Gdzie je kupują? Jakie rodzaje mięsa i jego przetworów cieszą się największą popularnością? Na Kongresie Mięsnym & Roślinne Alternatywy pokażemy najnowsze dane również na te tematy.
Na Kongresie Mięsnym & Roślinne alternatywy spotykają się menedżerowie zarówno z czołowych firm mięsnych, jak i roślinnych, przedstawiciele handlu, dystrybucji, dostawcy dóbr i usług dla branży, a także naukowcy, eksperci i analitycy rynkowi.
Głównym celem Kongresu Mięsnego & Roślinne Alternatywy jest dostarczenie uczestnikom rzetelnej wiedzy na temat kondycji rynku, najważniejszych trendów, innowacji i perspektyw branży. Szczególny nacisk kładziemy na metody praktycznego wykorzystania informacji i analiz płynących z badań rynku i zachowań konsumentów. Chcemy podnosić poziom rozeznania biznesowego i wspierać menadżerów w drodze do sukcesu na trudnym rynku mięsa.
Zarejestruj się do 8 stycznia, aby skorzystać z promocyjnej ceny biletu na Kongres Mięsny & Roślinne Alternatywy.