22.04.2024 / 17:33
StoryEditor

Jedzenie z dowozem coraz droższe. Średnia wartość rachunku w niektórych miastach już przekracza 100 zł

Średnia wartość rachunku za jedzenie z dowozem wzrosła w ciągu ostatniego roku o 15 proc. (fot. Shutterstock) 
15 proc. – o tyle rok do roku wrosła średnia wartość rachunku za jedzenie z dowozem. Usługa tego typu kosztuje Polaków obecnie prawie 86 zł, ale są też regiony w kraju, gdzie płaci się za nią jeszcze więcej. Jak to wróży całemu rynkowi jedzenia z dowozem?

Średnia wartość zamówienia w dostawie rośnie systematycznie od co najmniej pięciu lat. Najnowszy raport na temat rynku jedzenia z dowozem, przygotowany przez firmę Stava, wskazuje, że w 2023 r. wynosiła ona prawie 86 zł (dokładnie 85,86 zł).

Od 50 do 100 zł w ciągu pięciu lat

To rekordowy pułap w historii. W 2018 r. za taką usługę trzeba było płacić nieco ponad 50 zł (dokładanie 50,20 zł), a w roku 2021 średnia wartość zamówienia wynosiła 64,2 zł, a w roku 2022 – 74,8 zł.

Oznacza to, że na przestrzeni 12 miesięcy przeciętny rachunek zwiększył się o ponad 11 zł, czyli blisko 15 proc. W ciągu pięciu lat podskoczył on zaś o 71 proc.

Co więcej, w niektórych regionach kraju średnia jego wartość już w ubiegłym roku przekroczyła symboliczną kwotę 100 zł. Z taką sytuacją mieliśmy do czynienia w kilku stołecznych dzielnicach takich jak Wola, Ursynów czy Targówek, ale też w kilku miastach poza Warszawą, takich jak Gdynia, Szczecin czy Gliwice.

Ile wart jest rynek jedzenia z dowozem?

Te dane pozwalają przypuszczać, że wartość rynku jedzenia z dowozem będzie systematycznie rosła. Jaką wartość może on osiągnąć w tym roku oraz w perspektywie kilku kolejnych lat? 

– Według naszych szacunków wartość rynku gastronomicznego w Polsce w zeszłym roku była na poziomie 33,910 mld zł, natomiast rynek dostaw osiągnął wartość 9,494 mld zł. Oceniamy, że 2024 r. zakończymy ze wzrostem do 35,266 mld zł w przypadku całej branży gastronomicznej i do 10,227 mld zł w przypadku rynku dostaw – mówi Paweł Aksamit, prezes firmy Stava.

W ciągu najbliższych czterech lat – do 2028 r. sam rynek dostaw ma osiągnąć wartość 12,9 mld zł.

18.06.2024 / 10:38
StoryEditor
Retail Trends 2024: Krajobraz po burzy, czyli popyt przyspiesza, a konsumenci czują się lepiej
Anna Krawczyk, Nielsen IQ
Anna Krawczyk i Konrad Wacławik z firmy Nielsen IQ w swoim wystąpieniu na kongresie Retail Trends podkreślali, że konsumenci zaczynają nabierać pewności i czują się coraz lepiej. Przekłada się to na wzrost popytu, ale producenci żywności z rezerwą podchodzą do najbliższych trzech lat.

Jak podkreślali przedstawiciele firmy badawczej, nastroje konsumenckie znajdują się obecnie na poziomie 3,6 pkt. Wynik powyżej zera oznacza, że przeważają konsumenci pozytywnie ...

Dziękujemy, że nas czytasz!
Pozostało jeszcze 90% tekstu

Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że wykorzystałeś limit bezpłatnych artykułów w tym miesiącu lub próbujesz przeczytać artykuł premium, dostępny wyłącznie dla naszych Subskrybentów. Wspieraj profesjonalne dziennikarstwo. Wykup subskrypcję i uzyskaj nieograniczony dostęp do naszego portalu.

Kliknij i sprawdź wszystkie korzyści z prenumeraty WH Plus

DOSTĘP 30 DNI
34,99 zł - 30 dni
PRENUMERATA ROCZNA WH PLUS
399,99 zł - 365 dni

W RAMACH SUBSKRYBCJI OTRZYMASZ:

  • Dostęp do ekskluzywnych treści publikowanych wyłącznie na naszym portalu
  • Dostęp do wszystkich bieżących artykułów - newsów, analiz, raportów, komentarzy, wywiadów
  • Dostęp do całego archiwum artykułów na portalu wiadomoscihandlowe.pl - ponad 50 tys. materiałów dziennikarskich

W ramach Prenumeraty WH Plus także:

  • 6 wydań magazynu Wiadomości Handlowe w wersji drukowanej i e-wydania
  • Raport:Lista 60 regionalnych i lokalnych spożywczych sieci handlowych – trendy, prognozy wyzwania dla małych sieci
  • Tygodniowy przegląd kluczowych informacji i analiz. W każdy piątek w twojej skrzynce e-mail.
  • Gwarantowane miejsce na webinarach organizowanych przez Wiadomości Handlowe
  • Rabat 30% na wybrane raporty WH MARKET

27.06.2024 / 14:09
StoryEditor
Delikatesy Merkus wyznaczają nowe standardy na trójmiejskim rynku detalicznym. Zobacz sklepy po remodelingu! [GALERIA]
Delikatesy Merkus w Sopocie (fot. Merkus)
Delikatesy Merkus, trójmiejska sieć sklepów założona i zarządzana przez braci Jacka i Marka Theusów, nieustannie ewoluuje. Firma stawia na jakość, wyjątkowe doświadczenia zakupowe i dostosowywanie przestrzeni handlowych do lokalnych rynków.

Założona w 1991 r. sieć Delikatesy Merkus posiada obecnie 13 sklepów w Gdańsku, Gdyni i Sopocie. Operator od samego początku koncentruje się na wysokiej jakości obsłudze oraz st...

Dziękujemy, że nas czytasz!
Pozostało jeszcze 96% tekstu

Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że wykorzystałeś limit bezpłatnych artykułów w tym miesiącu lub próbujesz przeczytać artykuł premium, dostępny wyłącznie dla naszych Subskrybentów. Wspieraj profesjonalne dziennikarstwo. Wykup subskrypcję i uzyskaj nieograniczony dostęp do naszego portalu.

Kliknij i sprawdź wszystkie korzyści z prenumeraty WH Plus

DOSTĘP 30 DNI
34,99 zł - 30 dni
PRENUMERATA ROCZNA WH PLUS
399,99 zł - 365 dni

W RAMACH SUBSKRYBCJI OTRZYMASZ:

  • Dostęp do ekskluzywnych treści publikowanych wyłącznie na naszym portalu
  • Dostęp do wszystkich bieżących artykułów - newsów, analiz, raportów, komentarzy, wywiadów
  • Dostęp do całego archiwum artykułów na portalu wiadomoscihandlowe.pl - ponad 50 tys. materiałów dziennikarskich

W ramach Prenumeraty WH Plus także:

  • 6 wydań magazynu Wiadomości Handlowe w wersji drukowanej i e-wydania
  • Raport:Lista 60 regionalnych i lokalnych spożywczych sieci handlowych – trendy, prognozy wyzwania dla małych sieci
  • Tygodniowy przegląd kluczowych informacji i analiz. W każdy piątek w twojej skrzynce e-mail.
  • Gwarantowane miejsce na webinarach organizowanych przez Wiadomości Handlowe
  • Rabat 30% na wybrane raporty WH MARKET

03. lipiec 2024 04:23