22.04.2024 / 17:33
StoryEditor

Jedzenie z dowozem coraz droższe. Średnia wartość rachunku w niektórych miastach już przekracza 100 zł

Średnia wartość rachunku za jedzenie z dowozem wzrosła w ciągu ostatniego roku o 15 proc. (fot. Shutterstock) 
15 proc. – o tyle rok do roku wrosła średnia wartość rachunku za jedzenie z dowozem. Usługa tego typu kosztuje Polaków obecnie prawie 86 zł, ale są też regiony w kraju, gdzie płaci się za nią jeszcze więcej. Jak to wróży całemu rynkowi jedzenia z dowozem?

Średnia wartość zamówienia w dostawie rośnie systematycznie od co najmniej pięciu lat. Najnowszy raport na temat rynku jedzenia z dowozem, przygotowany przez firmę Stava, wskazuje, że w 2023 r. wynosiła ona prawie 86 zł (dokładnie 85,86 zł).

Od 50 do 100 zł w ciągu pięciu lat

To rekordowy pułap w historii. W 2018 r. za taką usługę trzeba było płacić nieco ponad 50 zł (dokładanie 50,20 zł), a w roku 2021 średnia wartość zamówienia wynosiła 64,2 zł, a w roku 2022 – 74,8 zł.

Oznacza to, że na przestrzeni 12 miesięcy przeciętny rachunek zwiększył się o ponad 11 zł, czyli blisko 15 proc. W ciągu pięciu lat podskoczył on zaś o 71 proc.

Co więcej, w niektórych regionach kraju średnia jego wartość już w ubiegłym roku przekroczyła symboliczną kwotę 100 zł. Z taką sytuacją mieliśmy do czynienia w kilku stołecznych dzielnicach takich jak Wola, Ursynów czy Targówek, ale też w kilku miastach poza Warszawą, takich jak Gdynia, Szczecin czy Gliwice.

Ile wart jest rynek jedzenia z dowozem?

Te dane pozwalają przypuszczać, że wartość rynku jedzenia z dowozem będzie systematycznie rosła. Jaką wartość może on osiągnąć w tym roku oraz w perspektywie kilku kolejnych lat? 

– Według naszych szacunków wartość rynku gastronomicznego w Polsce w zeszłym roku była na poziomie 33,910 mld zł, natomiast rynek dostaw osiągnął wartość 9,494 mld zł. Oceniamy, że 2024 r. zakończymy ze wzrostem do 35,266 mld zł w przypadku całej branży gastronomicznej i do 10,227 mld zł w przypadku rynku dostaw – mówi Paweł Aksamit, prezes firmy Stava.

W ciągu najbliższych czterech lat – do 2028 r. sam rynek dostaw ma osiągnąć wartość 12,9 mld zł.

20.11.2024 / 12:17
StoryEditor
Branża zadowolona ze zmian w systemie kaucyjnym. Czas na głosowania w Sejmie
Butelkomat w Lidlu (fot. wiadomoscihandlowe.pl/PJ)

Wczoraj specjalna podkomisja, a dziś połączone komisje sejmowe przegłosowały projekt ustawy, który teraz trafi na posiedzenie plenarne. Przedstawiciele producentów żywności są zadowoleni z wypracowanych zmian.

Wtorkowa podkomisja sejmowa przegłosowała projekt nowelizacji ustawy o systemie kaucyjnym, którego najważniejszym założeniem, jest przesunięcie wejścia w życie obowiązku zbiórk...

Dziękujemy, że nas czytasz!
Pozostało jeszcze 91% tekstu

Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że wykorzystałeś limit bezpłatnych artykułów w tym miesiącu lub próbujesz przeczytać artykuł premium, dostępny wyłącznie dla naszych Subskrybentów. Wspieraj profesjonalne dziennikarstwo. Wykup subskrypcję i uzyskaj nieograniczony dostęp do naszego portalu.

Kliknij i sprawdź wszystkie korzyści z prenumeraty WH Plus

DOSTĘP 30 DNI
34,99 zł - 30 dni
PRENUMERATA ROCZNA WH PLUS
399,99 zł - 365 dni

W RAMACH SUBSKRYBCJI OTRZYMASZ:

  • Dostęp do ekskluzywnych treści publikowanych wyłącznie na naszym portalu
  • Dostęp do wszystkich bieżących artykułów - newsów, analiz, raportów, komentarzy, wywiadów
  • Dostęp do całego archiwum artykułów na portalu wiadomoscihandlowe.pl - ponad 50 tys. materiałów dziennikarskich

W ramach Prenumeraty WH Plus także:

  • 6 wydań magazynu Wiadomości Handlowe w wersji drukowanej i e-wydania
  • Raport:Lista 60 regionalnych i lokalnych spożywczych sieci handlowych – trendy, prognozy wyzwania dla małych sieci
  • Tygodniowy przegląd kluczowych informacji i analiz. W każdy piątek w twojej skrzynce e-mail.
  • Gwarantowane miejsce na webinarach organizowanych przez Wiadomości Handlowe
  • Rabat 30% na wybrane raporty WH MARKET

21.11.2024 / 10:44
StoryEditor
Właściciel Sokołowa prowadzi rozmowy dotyczące fuzji z niemieckim koncernem mięsnym

Danish Crown, właściciel marki Sokołów, prowadzi rozmowy na temat możliwości przejęcia trzech zakładów, należących do jednego z niemieckich wiodących przetwórców mięsa - Westfleisch. Rozmowy są na wstępnym etapie.

Wiadomość o rozmowach Westfleisch z duńskim gigantem Danish Crown wywołuje w branży mięsnej duże poruszenie. Pod uwagę brana jest możliwość przejęcia przez Duńczyków prawdopodob...

Dziękujemy, że nas czytasz!
Pozostało jeszcze 92% tekstu

Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że wykorzystałeś limit bezpłatnych artykułów w tym miesiącu lub próbujesz przeczytać artykuł premium, dostępny wyłącznie dla naszych Subskrybentów. Wspieraj profesjonalne dziennikarstwo. Wykup subskrypcję i uzyskaj nieograniczony dostęp do naszego portalu.

Kliknij i sprawdź wszystkie korzyści z prenumeraty WH Plus

DOSTĘP 30 DNI
34,99 zł - 30 dni
PRENUMERATA ROCZNA WH PLUS
399,99 zł - 365 dni

W RAMACH SUBSKRYBCJI OTRZYMASZ:

  • Dostęp do ekskluzywnych treści publikowanych wyłącznie na naszym portalu
  • Dostęp do wszystkich bieżących artykułów - newsów, analiz, raportów, komentarzy, wywiadów
  • Dostęp do całego archiwum artykułów na portalu wiadomoscihandlowe.pl - ponad 50 tys. materiałów dziennikarskich

W ramach Prenumeraty WH Plus także:

  • 6 wydań magazynu Wiadomości Handlowe w wersji drukowanej i e-wydania
  • Raport:Lista 60 regionalnych i lokalnych spożywczych sieci handlowych – trendy, prognozy wyzwania dla małych sieci
  • Tygodniowy przegląd kluczowych informacji i analiz. W każdy piątek w twojej skrzynce e-mail.
  • Gwarantowane miejsce na webinarach organizowanych przez Wiadomości Handlowe
  • Rabat 30% na wybrane raporty WH MARKET

21. listopad 2024 20:57