26.01.2025 / 18:46
StoryEditor

Jak sektor HoReCa ocenia sytuację w branży gastronomicznej?

Weee! specjalizuje się w żywności azjatyckiej i latynoskiej (Shutterstock)

Według danych GUS w styczniu br. wskaźnik ogólnego klimatu koniunktury dla sektora "zakwaterowania i gastronomii" kształtuje się na poziomie plus 1,0 (minus 4,9 w grudniu ub.r.). Przedsiębiorcy narzekają na rosnące koszty i brak pracowników i spodziewają się wzrostu cen.

Poprawę koniunktury odnotowuje 14,1 proc. badanych firm, a jej pogorszenie – 13,2 proc. (przed miesiącem odpowiednio 10,0 proc. i 14,8 proc.). Pozostałe przedsiębiorstwa uważa...

Dziękujemy, że nas czytasz!
Pozostało jeszcze 88% tekstu

Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że wykorzystałeś limit bezpłatnych artykułów w tym miesiącu lub próbujesz przeczytać artykuł premium, dostępny wyłącznie dla naszych Subskrybentów. Wspieraj profesjonalne dziennikarstwo. Wykup subskrypcję i uzyskaj nieograniczony dostęp do naszego portalu.

Kliknij i sprawdź wszystkie korzyści z prenumeraty WH Plus

DOSTĘP 30 DNI
34,99 zł - 30 dni
PRENUMERATA ROCZNA WH PLUS
399,99 zł - 365 dni

W RAMACH SUBSKRYBCJI OTRZYMASZ:

  • Dostęp do ekskluzywnych treści publikowanych wyłącznie na naszym portalu
  • Dostęp do wszystkich bieżących artykułów - newsów, analiz, raportów, komentarzy, wywiadów
  • Dostęp do całego archiwum artykułów na portalu wiadomoscihandlowe.pl - ponad 50 tys. materiałów dziennikarskich

W ramach Prenumeraty WH Plus także:

  • 6 wydań magazynu Wiadomości Handlowe w wersji drukowanej i e-wydania
  • Raport:Lista 60 regionalnych i lokalnych spożywczych sieci handlowych – trendy, prognozy wyzwania dla małych sieci
  • Tygodniowy przegląd kluczowych informacji i analiz. W każdy piątek w twojej skrzynce e-mail.
  • Gwarantowane miejsce na webinarach organizowanych przez Wiadomości Handlowe
  • Rabat 30% na wybrane raporty WH MARKET

25.03.2025 / 18:04
StoryEditor
Przemysł wraca do USA, ale kapitał wybiera Europę. Eksperci sprawdzili co Trumpowi dała strategia "America First"
Donald Trump (fot. Shutterstock)

Inwestycje produkcyjne rosną, ale iwestorzy kierują środki w stronę Europy i Azji. Wysokie koszty pracy i niepewność polityczna mogą podważyć skuteczność amerykańskiej polityki reshoringu. Jakie konsekwencje czekają gospodarkę USA i globalne rynki?

Jak tłumaczą eksperci Allianz Trade, Administracja Donalda Trumpa skupiła się na reshoringu produkcji i wzmacnianiu suwerenności technologicznej Stanów Zjednoczonych. Efektem te...

Dziękujemy, że nas czytasz!
Pozostało jeszcze 96% tekstu

Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że wykorzystałeś limit bezpłatnych artykułów w tym miesiącu lub próbujesz przeczytać artykuł premium, dostępny wyłącznie dla naszych Subskrybentów. Wspieraj profesjonalne dziennikarstwo. Wykup subskrypcję i uzyskaj nieograniczony dostęp do naszego portalu.

Kliknij i sprawdź wszystkie korzyści z prenumeraty WH Plus

DOSTĘP 30 DNI
34,99 zł - 30 dni
PRENUMERATA ROCZNA WH PLUS
399,99 zł - 365 dni

W RAMACH SUBSKRYBCJI OTRZYMASZ:

  • Dostęp do ekskluzywnych treści publikowanych wyłącznie na naszym portalu
  • Dostęp do wszystkich bieżących artykułów - newsów, analiz, raportów, komentarzy, wywiadów
  • Dostęp do całego archiwum artykułów na portalu wiadomoscihandlowe.pl - ponad 50 tys. materiałów dziennikarskich

W ramach Prenumeraty WH Plus także:

  • 6 wydań magazynu Wiadomości Handlowe w wersji drukowanej i e-wydania
  • Raport:Lista 60 regionalnych i lokalnych spożywczych sieci handlowych – trendy, prognozy wyzwania dla małych sieci
  • Tygodniowy przegląd kluczowych informacji i analiz. W każdy piątek w twojej skrzynce e-mail.
  • Gwarantowane miejsce na webinarach organizowanych przez Wiadomości Handlowe
  • Rabat 30% na wybrane raporty WH MARKET

01.04.2025 / 11:40
StoryEditor
Jerzy Tymofiejew, Rex Concepts, na Retail Trends: Z Żabką możemy się dogadać
Od lewej: Jerzy Roguski, dyrektor ds. komercyjnych i rozwoju w Żabka Polska; Jerzy Tymofiejew, CEO Rex Concepts (fot. Katarzyna Pierzchała)

Nie będziemy powstrzymywać Żabki przed jej planami ekspansji w gastronomię - przyznał podczas kongresu Retail Trends 2025 Jerzy Tymofiejew, CEO, Rex Concepts, pytany o potencjalne zagrożenie dla restauracji fast foodowych, jakie płynie ostatnio ze strony największej sieci handlowej.

Następuje zmiana paradygmatu w handlu detalicznym: od sprzedaży towarów do karmienia klientów. Niemały wpływ na to ma sieć Żabka, co było tematem debaty zatytułowanej “Hybrydyz...

Dziękujemy, że nas czytasz!
Pozostało jeszcze 91% tekstu

Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że wykorzystałeś limit bezpłatnych artykułów w tym miesiącu lub próbujesz przeczytać artykuł premium, dostępny wyłącznie dla naszych Subskrybentów. Wspieraj profesjonalne dziennikarstwo. Wykup subskrypcję i uzyskaj nieograniczony dostęp do naszego portalu.

Kliknij i sprawdź wszystkie korzyści z prenumeraty WH Plus

DOSTĘP 30 DNI
34,99 zł - 30 dni
PRENUMERATA ROCZNA WH PLUS
399,99 zł - 365 dni

W RAMACH SUBSKRYBCJI OTRZYMASZ:

  • Dostęp do ekskluzywnych treści publikowanych wyłącznie na naszym portalu
  • Dostęp do wszystkich bieżących artykułów - newsów, analiz, raportów, komentarzy, wywiadów
  • Dostęp do całego archiwum artykułów na portalu wiadomoscihandlowe.pl - ponad 50 tys. materiałów dziennikarskich

W ramach Prenumeraty WH Plus także:

  • 6 wydań magazynu Wiadomości Handlowe w wersji drukowanej i e-wydania
  • Raport:Lista 60 regionalnych i lokalnych spożywczych sieci handlowych – trendy, prognozy wyzwania dla małych sieci
  • Tygodniowy przegląd kluczowych informacji i analiz. W każdy piątek w twojej skrzynce e-mail.
  • Gwarantowane miejsce na webinarach organizowanych przez Wiadomości Handlowe
  • Rabat 30% na wybrane raporty WH MARKET

07. kwiecień 2025 14:54