23.02.2023 / 00:21
StoryEditor

Jak przy rosnących kosztach obronić jakość i ceny? Downsizing, skimpflacja, shrinkflacja to nie jest wyjście!

W opinii ministra rolnictwa Europejski Zielony Ład będzie miał wpływ na ceny żywności w sklepach (shutterstock)
Przerzucanie części kosztów na klientów bywa konieczne, ale na mocno konkurencyjnych rynkach firmy mają niewielkie pole do manewru w tym obszarze. Z kolei obniżanie jakości produktów i usług zwykle dosyć szybko skutkuje utratą części klientów. Czy to jednak jedyne narzędzia w obliczu rosnących kosztów? Według ekspertów i praktyków, rezygnacja z dotychczas dostarczanego poziomu jakości lub podnoszenie cen to nie jedyne sposoby na okiełznanie rosnących kosztów produkcji.

Downsizing, skimpflacja, shrinkflacja – to określenia, które w ostatnim czasie mocno zyskują na popularności w nie tylko w mediach, ale i w dyskusjach branżowych czy analizach e...

Dziękujemy, że nas czytasz!
Pozostało jeszcze 96% tekstu

Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że wykorzystałeś limit bezpłatnych artykułów w tym miesiącu lub próbujesz przeczytać artykuł premium, dostępny wyłącznie dla naszych Subskrybentów. Wspieraj profesjonalne dziennikarstwo. Wykup subskrypcję i uzyskaj nieograniczony dostęp do naszego portalu.

Kliknij i sprawdź wszystkie korzyści z prenumeraty WH Plus

DOSTĘP 30 DNI
34,99 zł - 30 dni
PRENUMERATA ROCZNA WH PLUS
399,99 zł - 365 dni

W RAMACH SUBSKRYBCJI OTRZYMASZ:

  • Dostęp do ekskluzywnych treści publikowanych wyłącznie na naszym portalu
  • Dostęp do wszystkich bieżących artykułów - newsów, analiz, raportów, komentarzy, wywiadów
  • Dostęp do całego archiwum artykułów na portalu wiadomoscihandlowe.pl - ponad 50 tys. materiałów dziennikarskich

W ramach Prenumeraty WH Plus także:

  • 6 wydań magazynu Wiadomości Handlowe w wersji drukowanej i e-wydania
  • Raport:Lista 60 regionalnych i lokalnych spożywczych sieci handlowych – trendy, prognozy wyzwania dla małych sieci
  • Tygodniowy przegląd kluczowych informacji i analiz. W każdy piątek w twojej skrzynce e-mail.
  • Gwarantowane miejsce na webinarach organizowanych przez Wiadomości Handlowe
  • Rabat 30% na wybrane raporty WH MARKET

24.06.2024 / 13:00
StoryEditor
Uber Eats wprowadza nową usługę. Rewolucja na rynku dostaw produktów spożywczych?
Uber Eats ma pomysł na zwiększenie swoich udziałów w rynku dostaw artykułów spożywczych (fot. Uber Eats)
Uber Eats ma pomysł na zwiększenie swoich udziałów w rynku dostaw artykułów spożywczych. Klienci wkrótce będą mogli wchodzić w interakcje z kurierami w czasie rzeczywistym, podczas gdy ci będą w sklepie.

Dostawy artykułów spożywczych stanowią już 14 proc. przychodów Uber Eats, a liczba zamówień podwoiła się w ciągu ostatnich dwóch lat.

Jak donosi serwis retaildetai...

Dziękujemy, że nas czytasz!
Pozostało jeszcze 88% tekstu

Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że wykorzystałeś limit bezpłatnych artykułów w tym miesiącu lub próbujesz przeczytać artykuł premium, dostępny wyłącznie dla naszych Subskrybentów. Wspieraj profesjonalne dziennikarstwo. Wykup subskrypcję i uzyskaj nieograniczony dostęp do naszego portalu.

Kliknij i sprawdź wszystkie korzyści z prenumeraty WH Plus

DOSTĘP 30 DNI
34,99 zł - 30 dni
PRENUMERATA ROCZNA WH PLUS
399,99 zł - 365 dni

W RAMACH SUBSKRYBCJI OTRZYMASZ:

  • Dostęp do ekskluzywnych treści publikowanych wyłącznie na naszym portalu
  • Dostęp do wszystkich bieżących artykułów - newsów, analiz, raportów, komentarzy, wywiadów
  • Dostęp do całego archiwum artykułów na portalu wiadomoscihandlowe.pl - ponad 50 tys. materiałów dziennikarskich

W ramach Prenumeraty WH Plus także:

  • 6 wydań magazynu Wiadomości Handlowe w wersji drukowanej i e-wydania
  • Raport:Lista 60 regionalnych i lokalnych spożywczych sieci handlowych – trendy, prognozy wyzwania dla małych sieci
  • Tygodniowy przegląd kluczowych informacji i analiz. W każdy piątek w twojej skrzynce e-mail.
  • Gwarantowane miejsce na webinarach organizowanych przez Wiadomości Handlowe
  • Rabat 30% na wybrane raporty WH MARKET

01.07.2024 / 13:11
StoryEditor
Wrogie przejęcie i praktyki monopolistyczne? Poseł pyta o działania Grupy Żywiec
Browar Leżajsk (fot. Materiały Prasowe/Grupa Żywiec)
Poseł Andrzej Zapałowski (Konfederacja) pyta Ministra Rozwoju i Technologii o działania Grupy Żywiec m.in. w zakresie sprzedaży browaru w Leżajsku czy płacenia podatków. Resort nie doszukał się uchybień w działalności firmy.

Zapałowski zapytał m.in. o to, czy firma nie stosuje praktyk monopolistycznych na rynku piwnym. Swój wywód opiera na tym, że w ostatnich latach spółka kupowała różne browary, a ...

Dziękujemy, że nas czytasz!
Pozostało jeszcze 92% tekstu

Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że wykorzystałeś limit bezpłatnych artykułów w tym miesiącu lub próbujesz przeczytać artykuł premium, dostępny wyłącznie dla naszych Subskrybentów. Wspieraj profesjonalne dziennikarstwo. Wykup subskrypcję i uzyskaj nieograniczony dostęp do naszego portalu.

Kliknij i sprawdź wszystkie korzyści z prenumeraty WH Plus

DOSTĘP 30 DNI
34,99 zł - 30 dni
PRENUMERATA ROCZNA WH PLUS
399,99 zł - 365 dni

W RAMACH SUBSKRYBCJI OTRZYMASZ:

  • Dostęp do ekskluzywnych treści publikowanych wyłącznie na naszym portalu
  • Dostęp do wszystkich bieżących artykułów - newsów, analiz, raportów, komentarzy, wywiadów
  • Dostęp do całego archiwum artykułów na portalu wiadomoscihandlowe.pl - ponad 50 tys. materiałów dziennikarskich

W ramach Prenumeraty WH Plus także:

  • 6 wydań magazynu Wiadomości Handlowe w wersji drukowanej i e-wydania
  • Raport:Lista 60 regionalnych i lokalnych spożywczych sieci handlowych – trendy, prognozy wyzwania dla małych sieci
  • Tygodniowy przegląd kluczowych informacji i analiz. W każdy piątek w twojej skrzynce e-mail.
  • Gwarantowane miejsce na webinarach organizowanych przez Wiadomości Handlowe
  • Rabat 30% na wybrane raporty WH MARKET

03. lipiec 2024 09:59