11.08.2021 / 15:00
StoryEditor

Stokrotka wspiera Banki Żywności, wykorzystując standardy GS1

Ze sklepowej półki szybko i sprawnie do Banku Żywności. Stokrotka jest kolejną siecią, w której standardy GS1 wspierają niemarnowanie żywności.

Z badań projektu PROM dotyczącego skali marnowanej żywności wynika, że w Polsce rocznie marnuje się prawie 5 mln ton jedzenia. Kolejną siecią, która pomimo pandemii, z sukcesem wdrożyła rozwiązanie usprawniające przekazywanie żywności potrzebującym, jest Stokrotka.

Darowizny potrzebne, ale czasochłonne

Zjawisku marnowania żywności w Polsce przeciwdziała 31 Banków Żywności. Działając w ramach Federacji Polskich Banków Żywności (FPBŻ), w 2020 roku Banki Żywności wsparły ok. 1,5 mln osób potrzebujących w Polsce, pozyskując i przekazując potrzebującym łącznie prawie 64 000 ton żywności.

– Za każdą uratowaną żywnością stoją dokumenty potwierdzające jej przekazanie. Obecna skala współpracy Banków Żywności to odbiory darowizn żywności z ponad 2000 sklepów
w całej Polsce! – wyjaśnia Dorota Napiórkowska, kierownik zespołu ds. sieci handlowych
w Federacji Polskich Banków Żywności.

Chcesz przekazać darowiznę? Najpierw zautomatyzuj!

Od 2020 roku rozwiązanie bazujące na standardach GS1 jest jednym z warunków współpracy FPBŻ z siecią handlową. Wypracowany dla wszystkich sieci Jednolity Protokół Przekazania Darowizn, zawierający najważniejsze informacje, przekazywany jest w postaci cyfrowych plików przez EPCIS.

– Przekazywanie darowizn do Banków Żywności wymaga usprawnień automatyzacji procesu przekazywania danych o darowiznach. Dzięki zastosowaniu standardu GS1 Polska – EPCIS udało się opracować uniwersalne rozwiązanie, które uprościło proces ewidencji darowizn żywności otrzymywanych od sieci handlowych, a co za tym idzie skróciło czas przyjęcia
i wydania darowizn – mówi Dorota Napiórkowska, kierownik zespołu ds. sieci handlowych
w Federacji Polskich Banków Żywności.

- Jednolity protokół zawiera najważniejsze informacje, które przekazywane są w postaci cyfrowej, m.in. klasyfikację produktu do 1 z 9 grup towarowych zdefiniowanych przez Banki Żywności oraz wagę i wartość brutto. We wdrożeniu zastosowano Globalny Numer Jednostki Handlowej (GTIN) do identyfikacji grup towarowych oraz Globalny Numer Lokalizacyjny (GLN) – mówi Hanna Walczak,  Menedżer ds. wdrożeń standardów GS1 w GS1 Polska.

Stokrotka dołącza do grona innowatorów

Rozwiązanie EPCIS jest przyjazne nie tylko dla Banków Żywności, ale również dla sprzedawców żywności. Rozwiązanie eliminuje potrzebę ręcznego wprowadzania danych
do systemów Banków Żywności. Co więcej, pracownicy sieci mogą dzięki Protokołowi automatycznie aktualizować dane.

Spółka na stałe współpracuje z organizacjami charytatywnymi i regularnie przekazuje nadwyżki produktów. W 2020 roku na rzecz organizacji pożytku publicznego firma przekazała ponad 500 ton żywności.

– Udział w projekcie, a tym samym automatyzacja przekazywania informacji, były dla nas oczywiste. Dzięki zaangażowaniu naszego zespołu i bardzo dobrej komunikacji z Federacją Polskich Banków Żywności wdrożenie rozwiązań GS1 zajęło nam ok. 1 miesiąca. Już w fazie testowej zauważyliśmy zgodność danych między papierowymi protokołami, a tymi przesyłanymi przez EPCIS – mówi przedstawiciel Stokrotka sp. z o.o.

Detaliści zyskują czas, potrzebujący – żywność

Dzięki automatyzacji protokół umożliwia sprawne przesyłanie informacji z systemu sieci Stokrotka do systemu Banków Żywności, zapewniając zgodność ewidencji darowizn po stronie darczyńcy oraz Banków Żywności. Rozwiązanie pozwala łatwo spełnić obowiązujące przepisy prawno-finansowe związane ze zwolnieniem darowizn żywności z podatku VAT,
a także wygodne raportowanie wymagane ustawą o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności.

– Przekazywanie żywności dla osób potrzebujących jest bardzo istotne nie tylko dlatego,
że jest to realna pomoc, ale także w ten sposób Stokrotka stara się zapobiegać marnowaniu się żywności – mówi przedstawiciel Stokrotka sp. z o.o. – Na bieżąco kontrolujemy ilości kupowanych towarów, aby ograniczyć do minimum ryzyko ich zmarnowania. Firmowe samochody wyposażone są w systemy monitorowania i utrzymywania odpowiedniej temperatury, co gwarantuje bezpieczny transport produktów – podkreśla przedstawiciel Stokrotka sp. z o.o.

Banki Żywności planują rozwijać standard EPCIS we współpracy z kolejnymi partnerskimi sieciami handlowymi. – Wierzymy, że dzięki temu możemy więcej czasu poświęcić na swoją misję ratowania i zagospodarowania żywności zamiast czasochłonnego raportowania danych w systemie magazynowym – podsumowuje Dorota Napiórkowska, kierownik zespołu ds. sieci handlowych w Federacji Polskich Banków Żywności.

Business case do pobrania tutaj (link):  https://cutt.ly/DQYdNdK

21. listopad 2024 21:18