Najbardziej oczywistą i podstawową kwestią jest sam zakup — uzyskanie najlepszej możliwej ceny. Oprócz czynnika kosztowego rozwiązanie musi spełniać indywidualne wymagania firmy w zakresie jakości, bezpieczeństwa i zrównoważonego rozwoju kupowanych produktów. Firma Liebherr od zawsze kładzie szczególny nacisk na te kryteria. Od nawet najmniejszej śrubki po duże, szklane drzwi — jakość i trwałość komponentów i ich dostawców są zawsze sprawdzane. Firma Liebherr-Hausgeräte GmbH została nagrodzona złotym medalem EcoVadis w 2022 r. za zrównoważone praktyki. Zakłady produkcyjne tego producenta znajdują się w pierwszej trójce wszystkich firm ocenianych przez EcoVadis na całym świecie. Wybierając Liebherr masz pewność, że otrzymujesz doskonały produkt w swojej cenie.
Technologia Liebherr wykorzystana w produktach do chłodzenia i zamrażania została opracowana z myślą o optymalnym zużyciu energii, optymalnych kosztach konserwacji, niezawodności, wydajności chłodzenia, a tym samym zabezpieczeniu schłodzonych lub zamrożonych produktów. Zapotrzebowanie na energię elektryczną z technologii chłodzenia stanowi ogromną część całkowitego zużycia energii w oddziale, co stanowi istotny czynnik kosztowy. Według badania przeprowadzonego przez EHI Retail Institute w 2022 r. wynosi ono 46% zużycia energii elektrycznej w oddziale. Dlatego firma przywiązuje dużą wagę do tworzenia wysoce energooszczędnych urządzeń, które zużywają aż do jednej trzeciej mniej energii niż inne tego typu urządzenia, zapewniając klientom prawdziwy potencjał oszczędności energii.
Liebherr idzie o krok dalej: Zamrażarki typu plug-in nie muszą już być ręcznie rozmrażane przez pracowników, co nie tylko oszczędza czas, ale zużywa też mniej energii elektrycznej. Urządzenia Liebherr są rozmrażane całkowicie automatycznie w sposób cykliczny, bez przekraczania wymaganej temperatury wewnątrz produktu. Ciepło wymagane do tego procesu jest dostarczane przez gorący gaz z obiegu chłodzenia i nie wymaga dodatkowej energii do ogrzewania elektrycznego. W przeciwieństwie do ręcznego rozmrażania nie wymaga również przestojów w pracy. Ponadto urządzenia bez lodu są bardziej higieniczne i pozostawiają pozytywne wrażenie na kliencie, sprawiając, że chce on zajrzeć do środka.
Jednak najważniejszym aspektem w handlu detalicznym żywnością jest sprzedaż towarów. Dostępna przestrzeń sprzedażowa musi być wykorzystana jak najlepiej. Produktywność obszaru sprzedaży jest według Liebherr jednym z najważniejszych wskaźników wydajności. Należy wziąć pod uwagę wszystkie trzy wymiary: Oprócz głębokości i szerokości urządzenia istotną rolę odgrywa wysokość, na której umieszcza się towary. Unikalna, nisko osadzona konstrukcja nowej zamrażarki pionowej Liebherr Cliff zapewnia dostęp bez barier. Klienci kupują tylko te produkty, które są w zasięgu ręki.
Każdy, kto planuje przyszłość swojego oddziału, powinien wziąć pod uwagę mobilność urządzeń Liebherr, a także optymalne wykorzystanie przestrzeni. Klienci szukają różnorodnych i sezonowych produktów. Podłączane urządzenia można łatwo dodawać i zmieniać ich rozmieszczenie. Ułatwia to wdrażanie kampanii i ofert specjalnych niż w przypadku mebli ustawionych na stałe. Doświadczenie zakupowe „rynku na rynku” można zatem stale dostosowywać.
Oliver Posch jest bardzo dobrej myśli: „Nowo zaprojektowana jednostka zamrażarki Cliff plug-in jest doskonałym przykładem tego, jak spełnić te wymagania. Zoptymalizowane zużycie energii, niskie koszty utrzymania, maksymalna wydajność powierzchni i łatwy w obsłudze sprzęt zwiększają produktywność i sprzedaż u naszych klientów. Liebherr jest idealnym towarzyszem inwestycji w przyszłość handlu detalicznego żywnością!”