O czym piszemy w najnowszym numerze "Wiadomości Handlowych"?
- Tareck Ouaibi i Marek Lipka, czyli - odpowiednio - dyrektor generalny i członek zarządu Carrefour Polska, w rozmowie z naszym redaktorem naczelnym Łukaszem Stępniakiem opowiadają o tym, z czym będzie się wiązało wdrożenie strategii Carrefour 2026 w Polsce i jakie kroki firma zamierza podjąć, aby osiągnąć wyznaczone w tym dokumencie ambitne cele.
- Zapytaliśmy dyrektorów marketingu czołowych sieci handlowych o to, jakie modele biznesowe i strategie marketingowe zdają egzamin w czasach niepewności, kiedy siła zakupowa konsumentów spada, a perspektywy gospodarcze nie napawają przesadnym optymizmem. Odpowiedzi udzielili przedstawiciele takich firm, jak: Biedronka, Polomarket, Carrefour, Frisco.pl, Intermarche, Auchan, Leroy Merlin i Stokrotka.
- Tematem numeru jest logistyka. Konrad Kaszuba opisał perspektywy dla sektora TSL w Polsce. Przyjrzał się także strategiom, jakie obrały w zakresie logistyki firmy z branży handlowej oraz FMCG i zastanowił się, co stoi u podstaw odpornego i elastycznego łańcucha dostaw. Z kolei Michał Kokoszkiewicz opowiedział o wyzwaniach dla logistyki miejskiej i działaniach, jakie w związku z nimi podejmują przedsiębiorcy.
- Dla sieci handlowych - poszukujących nowych źródeł przychodów - sprzedaż powierzchni reklamowej to coraz ważniejszy biznes. Paweł Jachowski przyjrzał się rynkowi tzw. retail mediów, jak również nowym nośnikom reklam stacjonarnych, po które sięgają detaliści.
- Czy firmy w Polsce są ślepe na społeczność LGBT+? Dlaczego sieci handlowe w innych krajach nie boją się głośno wyrażać zdania w tym temacie, a w Polsce chowają głowę w piasek? I, wreszcie: dlaczego osoby LGBT+ to bardzo wartościowa grupa klientów? Tematowi przyjrzała się Magda Głowacka.
- Paweł Błachowicz, człowiek z niepełnosprawnością ruchową, prowadzi dwie Żabki i doradza tej sieci, jak tworzyć sklepy bez barier. Artykuł o "poprawianiu Żabki" przez jej franczyzobiorcę przygotował Michał Kokoszkiewicz.
- "Byłbym zaskoczony, gdyby na koniec roku inflacja konsumencka spadła poniżej 10 proc." - mówi nam ekonomista, były wicepremier prof. Jerzy Hausner, z którym Paweł Jachowski rozmawiał o scenariuszach dla polskiej gospodarki oraz źródłach i konsekwencjach wysokiej inflacji.
- Suszone świerszcze w przyprawach, mączniki z solą morską, chrupiące robaczki z chili... Jaka jest przyszłość żywności z owadów? Zamiast głupot wypowiadanych przez polityków, proponujemy Wam analizę budzącego emocje tematu przygotowaną przez Łukasza Rawę.
- O dynamicznym rozwoju oraz poszukiwaniu nowych obszarów wzrostu biznesu rozmawialiśmy z Bogdanem Łukasikiem, prezesem Modern Expo.
- Roboty angażuje się tam, gdzie praca jest trudna lub żmudna i powtarzalna. W handlu automatyzuje się czynności, których ludzie nie chcieli wykonywać. Dokąd to nas zaprowadzi? Odpowiadamy w artykule "Inwazja robotów".
- Artykuły świeże są oczkiem w głowie praktycznie każdej sieci handlującej żywnością. Co należy brać pod uwagę, dobierając ich ofertę dzisiaj i w jakim kierunku będzie ona ewoluowała w przyszłości? Na te pytania odpowiedziała Magdalena Stosio-Róg.
- Drogeriom DOT, które diametralnie różnią się od innych placówek handlowych tego formatu, bowiem wykorzystują refillomaty jako podstawowy koncept sprzedażowy, przyjrzała się Anna Zawadzka-Szewczyk.
- O filarach strategii GK Specjał, wzmacnianiu franczyzy, budowaniu sprzedaży hurtowej i pomyśle na rozwój przejętej firmy Ren rozmawialiśmy z Remigiuszem Czerneckim, wiceprezesem Specjału.
To nie wszystko! Co jeszcze znajdziecie w najnowszym numerze "WH"?
- Tomasz Stec i Robert Pernak z Simon-Kucher & Partners tłumaczą, jak zabezpieczać rentowność, gdy klienci zaczynają reagować nerwowo na kolejne podwyżki cen
- Izabela Franke z Future Mind opowiada, co przedstawiciele handlu detalicznego sądzą o potencjale drzemiącym w danych konsumenckich oraz jak oceniają dojrzałość cyfrową swoich organizacji w zakresie ich wykorzystania
- Rynkowi produktów food-to-go przyjrzała się Magdalena Filip z PMR
- Grzegorz Mech z GfK Polonia analizuje wydatki grillowe Polaków i Polek w poszczególnych kategoriach i kanałach dystrybucji
- Producenci napojów dwoją się i troją, żeby podkręcić słabnącą konsumpcję. Temat przeanalizował Tomasz Rydzewski z CMR
- Aleksandra Gębarowska z NielsenIQ przyjrzała się rynkowi tzw. sosów zimnych (majonez, ketchup, musztarda)
- Wstrzymajmy rozwój AI, Chińczycy będą wdzięczni! - ostrzega Sebastian Starzyński z Take Task
- Arkadiusz Kawa z Łukasiewicz - Poznańskiego Instytutu Technologicznego podsumowuje wielki test systemu RFID przeprowadzony przez Pocztę Polską
A na deser Konrad Kaszuba opowiada w felietonie o tym, jak został milionerem.
Zachęcamy do lektury!
Kliknij tutaj, aby zostać prenumeratorem magazynu "Wiadomości Handlowe" oraz uzyskać szereg innych korzyści wynikających ze skorzystania z prenumeraty WH Plus.
Wolisz nabyć wyłącznie najnowszy numer "Wiadomości Handlowych" (3/2023)? Kliknij tutaj, aby kupić magazyn w formie ewydania albo tutaj, by zamówić wydanie drukowane.