O czym piszemy w najnowszym numerze "Wiadomości Handlowych"?
- Tematem numeru są opakowania. Zastanawiamy się, jak niedobory surowców i drastyczne wzosty cen materiałów opakowaniowych odmienią półki sklepowe. Łukasz Rawa podsumowuje aktualny stan gry i spogląda w skomplikowaną przyszłość. Oddaliśmy też głos przedstawicielom firm Nestle, Hortex, Colian, Sokołów i Danone/Żywiec Zdrój, którzy opowiedzieli o wyzwaniach opakowaniowych, z jakimi przyszło im się zmierzyć i o podejmowanych krokach.
- Magda Głowacka przyjrzała się opakowaniowym innowacjom. Niektóre z nich są obecnie w fazie testów, a to właśnie z tych pomysłów skorzystają producenci na większą skalę. Warto już dziś zwrócić uwagę na rozwiązania, które w bliskiej perspektywie się upowszechnią.
- Okładkowy wywiad przeprowadziliśmy z Tomaszem Blicharskim, wiceprezesem Grupy Żabka i dyrektorem zarządzającym Żabki Future. Menedżer stojący na czele "patrolu zwiadowców" opowiedział Łukaszowi Stępniakowi o nowych projektach, poszukiwaniu dodatkowych ścieżek rozwoju dla Żabki, transformacji cyfrowej grupy oraz... sami sprawdźcie, o czym jeszcze.
- W dziale "Strategie" Konrad Kaszuba przygląda się temu, jak zmieniły się strategie promocyjne pod wpływem z jednej strony galopującej inflacji w Polsce, a z drugiej - wejścia w życie Omnibusa. Autor analizuje, jakich promocji Polacy najchętniej aktywnie poszukują i jakie mechanizmy promocji preferują. Podpowiada, jakiego rodzaju promocji będzie w sklepach więcej, a jakich mniej.
- Niejako "na drugą nóżkę" Paweł Jachowski w felietonie wieszczy koniec promocji i generalnie polityki cenowej, jaką znamy. Źródeł tego, co nas czeka, szuka przewrotnie w... chińskich salonach Tesli.
- W artykule "Bombowa premiera" Agata Grysiak opisała debiut sieci Lush na polskim rynku. Przeczytajcie ten tekst, aby dowiedzieć się, czy brytyjski operator jest w stanie namieszać na naszym rynku produktów kosmetycznych.
- W polskiej debacie publicznej zaistniał temat czterodniowego tygodnia pracy. Analizujemy to zagadnienie pod kątem potencjalnego wpływu na branżę handlową w Polsce. Zastanawiamy się, na ile wyniki głośnego, brytyjskiego eksperymentu, o którym donosiły niedawno światowe media, mogą mieć jakiekolwiek przełożenie na sektor retail w naszym kraju.
- Michał Kokoszkiewicz zwrócił uwagę na coraz bardziej widoczne awanse polskich menedżerów z branży handlowej/FMCG w strukturach międzynarodowych korporacji. Niektórzy dotarli aż na szczyty swoich organizacji. Co ich łączy? Czy to dopiero przedsmak tego, co nas czeka? Dowiecie się z lektury tekstu.
- Przyjrzeliśmy się zjawisku ubóstwa żywnościowego w Polsce. To temat, który nie jest do końca zbadany, jednak nawet dostępne dane są alarmujące.
- Co roku w okolicach Dnia Kobiet słyszymy i czytamy, że "handel jest kobietą". Zamiast brnąć w taką retorykę, przygotowaliśmy dla Was zestawienie 30 najbardziej wpływowych kobiet w polskim handlu i FMCG.
- W artykule "retail przejmuje gastronomię" zwracamy uwagę na to, że w dobie gigantycznych podwyżek cen w restauracjach i kawiarniach dania gotowe, szybkie przekąski czy kawa ze sklepu mogą stać się dla konsumentów tańszą alternatywą.
- O łączeniu handlu z gastronomią i przenikaniu się tych dwóch konceptów - a zatem tworzeniu hybryd handlowych - rozmawialiśmy z Dariuszem Sinkiewiczem, dyrektorem zarządzającym ds. handlowych i innowacji w Lagardere Travel Retail Polska.
- Wielkanoc już za rogiem, a zatem analizujemy, ile wydadzą na nią w tym roku Polacy i na jak duże zakupy się to realnie przełoży. Nie jest bowiem tajemnicą, że galopująca inflacja sprawiła, iż klienci wydają w sklepach więcej, choć tak naprawdę kupują mniej.
- Generacja Z to pierwsze pokolenie prawdziwych "cyfrowych tubylców". Czym wyróżnia się ta grupa klientów, jak wyglądają jej zwyczaje zakupowe i jakie wnioski powinny na tej podstawie wyciągnąć sieci handlowe (a także producenci)? Zachęcamy do lektury tego artykułu.
- Czy ChatGPT zrewolucjonizuje branżę handlową? W których obszarach nowinka technologiczna od OpenAI sprawdzi się najlepiej? Zastanawiamy się nad tym, jak również dajemy wypowiedzieć się w tymże temacie... samemu ChatowiGPT.
- Przemysł rolno-spożywczy w obecnej formie na dłuższą metę funkcjonować nie może. Ten sektor musi się zmienić. W którą stronę? Dowiecie się z tekstu "Nowa era w produkcji żywności".
- O transformacji Grupy Eurocash, zmianach w handlu hurtowym i detalicznym, a także współpracy z partnerami detalicznymi rozmawialiśmy z Tomaszem Polańskim, dyrektorem generalnym Eurocash Dystrybucja z Grupy Eurocash.
- Ponad połowa Polaków regularnie kupuje produkty, których termin przydatności do spożycia lub użycia zbliża się do końca. Tłumaczymy, dlaczego jest to dobra nowina dla mniejszych sieci sklepów.
- Magdalena Stosio-Róg zastanawia się, czy zapał firm do rozszerzania portfolio osłabł. A może zmieniły się oczekiwania klientów wobec nowinek, których życzyliby sobie na sklepowych półkach?
To nie wszystko! Co jeszcze znajdziecie w najnowszym numerze "WH"?
- Adam Samsel z Havas Group Poland przyjrzał się nowej komunikacji sieci Żabka
- Izabela Franke z Future Mind udziela odpowiedzi na pytanie, dlaczego branża retail powinna inwestować w rozwiązania typu superaplikacje
- Grzegorz Mech z GfK Polonia analizuje sprzedaż ryb i przetworów rybnych w sklepach w Polsce
- Honorata Jarocka z firmy Mintel przyjrzała się nowościom nabiałowym wprowadzonym na rynek w ostatnich latach. Wniosek jest prosty: "laktozy zero, białka na ful"
- Ilona Mazurek z CMR prognozuje, co przyniesie nowy sezon lodowy i zastanawia się, czy wśród debiutantów będą produkty, które staną się bestselerami
- Arkadiusz Kawa w felietonie pisze o... BlaBla ekonomii - oczywiście pod kątem transportu i logistyki
- Martyna Sobótka z NielsenIQ omawia zmiany, jakie nastąpiły w kategorii artykułów do higieny intymnej dla kobiet
- Podsumowujemy zorganizowany przez nas w marcu Kongres Mięsny & Roślinne Alternatywy 2023, który zgromadził ponad 300 osób i obfitował w interesujące debaty i prezentacje
- Prezentujemy laureatów konkursu na najlepsze stoiska mięsno-wędliniarskie
A na deser (i to pomidorowy) Konrad Kaszuba w felietonie pisze o tegorocznym, warzywnym szoku cenowym i... cytuje piosenkę z Kabaretu Starszych Panów.
Zachęcamy do lektury!
Kliknij tutaj, aby zostać prenumeratorem magazynu "Wiadomości Handlowe" oraz uzyskać szereg innych korzyści wynikających ze skorzystania z prenumeraty WH Plus.
Wolisz nabyć wyłącznie najnowszy numer "Wiadomości Handlowych" (2/2023)? Kliknij tutaj, aby kupić magazyn w formie ewydania lub tutaj, aby kupić wydanie drukowane.