18.02.2019 / 06:01
StoryEditor

Świeże warzywa i owoce odgrywają coraz bardziej kluczową rolę w ofercie sklepów [RAPORT]

Detaliści intensywnie pracują nad tym, by ich działy świeżej żywności wyróżniały się od konkurencji (materiały prasowe / Piotr i Paweł)
Świeża żywność stała się głównym motorem wzrostu sprzedaży w sieciach detalicznych. Najważniejszą kategorią w tym dziale stają się owoce i warzywa. Jednak detalistom coraz trudniej wyróżnić się od konkurencji na tym polu – wynika z raportu „Surprise in store”, Fruit Logistica Trend Report 2019.

Niemal na całym świecie świeża żywność zaczęła odgrywać kluczową rolę w detalu. Minęły już dni, gdy na wzrost sprzedaży wpływało zwiększanie powierzchni sklepów czy podnoszenie ...

Dziękujemy, że nas czytasz!
Pozostało jeszcze 95% tekstu

Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że wykorzystałeś limit bezpłatnych artykułów w tym miesiącu lub próbujesz przeczytać artykuł premium, dostępny wyłącznie dla naszych Subskrybentów. Wspieraj profesjonalne dziennikarstwo. Wykup subskrypcję i uzyskaj nieograniczony dostęp do naszego portalu.

Kliknij i sprawdź wszystkie korzyści z prenumeraty WH Plus

DOSTĘP 30 DNI
34,99 zł - 30 dni
PRENUMERATA ROCZNA WH PLUS
399,99 zł - 365 dni

W RAMACH SUBSKRYBCJI OTRZYMASZ:

  • Dostęp do ekskluzywnych treści publikowanych wyłącznie na naszym portalu
  • Dostęp do wszystkich bieżących artykułów - newsów, analiz, raportów, komentarzy, wywiadów
  • Dostęp do całego archiwum artykułów na portalu wiadomoscihandlowe.pl - ponad 50 tys. materiałów dziennikarskich

W ramach Prenumeraty WH Plus także:

  • 6 wydań magazynu Wiadomości Handlowe w wersji drukowanej i e-wydania
  • Raport:Lista 60 regionalnych i lokalnych spożywczych sieci handlowych – trendy, prognozy wyzwania dla małych sieci
  • Tygodniowy przegląd kluczowych informacji i analiz. W każdy piątek w twojej skrzynce e-mail.
  • Gwarantowane miejsce na webinarach organizowanych przez Wiadomości Handlowe
  • Rabat 30% na wybrane raporty WH MARKET

22.01.2025 / 09:28
StoryEditor
Odrodzenie Tesco: przewiduje się, że do 2029 r. stanie się czwartym co do wielkości sprzedawcą detalicznym w Europie. W górę skoczą też Biedronka i Żabka
(fot. Shutterstock)

Europejski krajobraz handlu detalicznego przechodzi głęboką transformację, a utrzymanie się na czele oznacza zrozumienie, skąd pochodzi wzrost i jak go wykorzystać. Firma Kantar Retail IQ - w ramach podpowiedzi - prognozuje, jak może wyglądać rynek w ciągu następnych pięciu lat.

Handel wkroczył w rok 2025, zmagając się z chaosem niepewności i zmienności. Niestabilność polityczna i gospodarcza sprawia, że ​​planowanie długoterminowe wydaje się grą losową...

Dziękujemy, że nas czytasz!
Pozostało jeszcze 93% tekstu

Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że wykorzystałeś limit bezpłatnych artykułów w tym miesiącu lub próbujesz przeczytać artykuł premium, dostępny wyłącznie dla naszych Subskrybentów. Wspieraj profesjonalne dziennikarstwo. Wykup subskrypcję i uzyskaj nieograniczony dostęp do naszego portalu.

Kliknij i sprawdź wszystkie korzyści z prenumeraty WH Plus

DOSTĘP 30 DNI
34,99 zł - 30 dni
PRENUMERATA ROCZNA WH PLUS
399,99 zł - 365 dni

W RAMACH SUBSKRYBCJI OTRZYMASZ:

  • Dostęp do ekskluzywnych treści publikowanych wyłącznie na naszym portalu
  • Dostęp do wszystkich bieżących artykułów - newsów, analiz, raportów, komentarzy, wywiadów
  • Dostęp do całego archiwum artykułów na portalu wiadomoscihandlowe.pl - ponad 50 tys. materiałów dziennikarskich

W ramach Prenumeraty WH Plus także:

  • 6 wydań magazynu Wiadomości Handlowe w wersji drukowanej i e-wydania
  • Raport:Lista 60 regionalnych i lokalnych spożywczych sieci handlowych – trendy, prognozy wyzwania dla małych sieci
  • Tygodniowy przegląd kluczowych informacji i analiz. W każdy piątek w twojej skrzynce e-mail.
  • Gwarantowane miejsce na webinarach organizowanych przez Wiadomości Handlowe
  • Rabat 30% na wybrane raporty WH MARKET

26.01.2025 / 18:46
StoryEditor
Jak sektor HoReCa ocenia sytuację w branży gastronomicznej?
Weee! specjalizuje się w żywności azjatyckiej i latynoskiej (Shutterstock)

Według danych GUS w styczniu br. wskaźnik ogólnego klimatu koniunktury dla sektora "zakwaterowania i gastronomii" kształtuje się na poziomie plus 1,0 (minus 4,9 w grudniu ub.r.). Przedsiębiorcy narzekają na rosnące koszty i brak pracowników i spodziewają się wzrostu cen.

Poprawę koniunktury odnotowuje 14,1 proc. badanych firm, a jej pogorszenie – 13,2 proc. (przed miesiącem odpowiednio 10,0 proc. i 14,8 proc.). Pozostałe przedsiębiorstwa uważa...

Dziękujemy, że nas czytasz!
Pozostało jeszcze 88% tekstu

Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że wykorzystałeś limit bezpłatnych artykułów w tym miesiącu lub próbujesz przeczytać artykuł premium, dostępny wyłącznie dla naszych Subskrybentów. Wspieraj profesjonalne dziennikarstwo. Wykup subskrypcję i uzyskaj nieograniczony dostęp do naszego portalu.

Kliknij i sprawdź wszystkie korzyści z prenumeraty WH Plus

DOSTĘP 30 DNI
34,99 zł - 30 dni
PRENUMERATA ROCZNA WH PLUS
399,99 zł - 365 dni

W RAMACH SUBSKRYBCJI OTRZYMASZ:

  • Dostęp do ekskluzywnych treści publikowanych wyłącznie na naszym portalu
  • Dostęp do wszystkich bieżących artykułów - newsów, analiz, raportów, komentarzy, wywiadów
  • Dostęp do całego archiwum artykułów na portalu wiadomoscihandlowe.pl - ponad 50 tys. materiałów dziennikarskich

W ramach Prenumeraty WH Plus także:

  • 6 wydań magazynu Wiadomości Handlowe w wersji drukowanej i e-wydania
  • Raport:Lista 60 regionalnych i lokalnych spożywczych sieci handlowych – trendy, prognozy wyzwania dla małych sieci
  • Tygodniowy przegląd kluczowych informacji i analiz. W każdy piątek w twojej skrzynce e-mail.
  • Gwarantowane miejsce na webinarach organizowanych przez Wiadomości Handlowe
  • Rabat 30% na wybrane raporty WH MARKET

30. styczeń 2025 22:43