Główny Inspektorat Sanitarny wprowadza nowe rozwiązania, które pomogą przedsiębiorcom z branży spożywczej. Zmiany będą dotyczyły przedsiębiorców, którzy zobowiązani są przepisami prawa do złożenia powiadomienia o pierwszym wprowadzeniu produktu do obrotu. Już wkrótce będą oni mogli składać powiadomienia przez nowy system informatyczny - System powiadamiania o wprowadzeniu do obrotu żywności prozdrowotnej -SPOŻ.
Kogo wspiera SPOŻ
Przedsiębiorcy branży spożywczej, którzy wprowadzają do obrotu po raz pierwszy produkty spożywcze należące do tzw. „żywności prozdrowotnej” lub planują to zrobić są zobowiązani do złożenia powiadomienia elektronicznego do Głównego Inspektoratu Sanitarnego. Obowiązek ten opiera się na ustawodawstwie polskim wdrażającym przepisy Unii Europejskiej.
Zgłoszenia dotyczą produktów takich jak:
- suplementy diety,
- żywność wzbogacona,
- żywność specjalnego przeznaczenia medycznego,
- preparaty do początkowego żywienia niemowląt,
- preparaty do dalszego żywienia niemowląt,
- środki spożywcze zastępujące całodzienną dietę do kontroli masy ciała.
System SPOŻ ułatwi składanie powiadomień, które następnie zostaną szybciej przeanalizowane dzięki zastosowaniu zestandaryzowanych procedur. Nowy system informatyczny pomoże też efektywnie wyszukiwać informacje i monitorować proces wprowadzania żywności objętej obowiązkiem powiadamiania na rynek. Nie tylko pozwoli to zoptymalizować czas weryfikacji powiadomień, ale też ułatwi komunikację elektroniczną między przedsiębiorcą a urzędem. System pozwoli też na aktywne prowadzenie publicznego rejestru produktów, które podlegają powiadamianiu.
Dzięki temu system SPOŻ będzie wsparciem dla każdego uczestnika procesu: przedsiębiorcy, urzędu prowadzącego monitorowanie wprowadzanych do obrotu produktów, a także dla szerokiego grona konsumentów, którzy również mogą korzystać z rejestru.
W przyszłości system pozwoli poprawić komunikację i wymianę informacji pomiędzy organami Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Dzięki temu monitorowanie wprowadzania żywności do obrotu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej będzie efektywniejsze. Znacznie zmniejszy się też ryzyko wprowadzenia na rynek żywności, która nie spełnia wymagań.
O projekcie
System powiadamiania o wprowadzeniu do obrotu żywności prozdrowotnej (SPOŻ) to innowacyjny projekt cyfrowy, realizowany przez Główny Inspektorat Sanitarny.
Cele projektu:
- usprawnienie procedur analizy powiadomień określonych grup produktów spożywczych,
- optymalizacja procesu weryfikacji i komunikacji pomiędzy podmiotem a urzędem.
Projekt SPOŻ to ważny krok w kierunku budowania nowoczesnego i skutecznego systemu monitorowania oraz kontroli jakości żywności prozdrowotnej. To także kolejny etap rozwoju e-administracji w sektorze publicznym.
Wdrażanie Projektu SPOŻ rozpoczęło się 15 lipca 2020 r., a jego ukończenie planowane jest na 31 grudnia 2023 r. Całkowita wartość realizacji projektu wynosi 12 650 770,08 zł.
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Programu Operacyjnego Polska Cyfrowa na lata 2014-2020 Oś Priorytetowa nr 2 „E-administracja i otwarty rząd”, Działanie 2.1 „Wysoka dostępność i jakość e-usług publicznych”. Projekt pn. „System powiadamiania o wprowadzeniu do obrotu żywności prozdrowotnej (SPOŻ)”,
Nr Porozumienia POPC.02.01.00-00-0119/19 z dnia 15 lipca 2020 r.