Nowymi przepisami byliby objęci sprzedawcy owoców i warzyw, mięsa i produktów mięsnych, mleka i produktów mlecznych lub pieczywa. Powierzchnia sklepu powyżej 250 mkw. oznacza, że przepisy dotyczyłyby większych sklepów - supermarketów, hipermarketów, dyskontów, a nie drobnego handlu.
Zakupy w ramach powiatu
W pierwszej kolejności produkty miałyby być kupowane w ramach powiatu i powiatów przyległych, w drugiej kolejności w ramach województwa i województw do niego przyległych, w trzeciej kolejności w ramach województw przyległych do województw przyległych.
Przepisy dotyczące udziału produktów lokalnych w asortymencie poszczególnych sklepów, według pomysłodawców proponowanej ustawy, miałyby zapewnić konsumentom dostęp do „lokalnych produktów wiadomego pochodzenia a producentom rolnym większy bezpośredni udział w sprzedaży detalicznej ich lokalnych produktów w jednostkach handlu”.
Poza zapewnieniem dwóch trzecich lokalnych produktów na półkach, detaliści byliby zobowiązani do - do umieszczenia informacji o pochodzeniu produktów lokalnych w eksponowanym miejscu „w sposób dobrze widoczny dla finalnego konsumenta”.
Właściciele sklepów musieliby również przeprowadzić kampanię edukacyjno-informacyjnych w zakresie produktów lokalnych co najmniej raz w roku, przez co najmniej dwa kolejne tygodnie.
Kary za złamanie ustawy o sprzedaży produktów lokalnych
„W ustawie określono kary za naruszenie przepisów o sprzedaży detalicznej produktów lokalnych. Sprzedawca żywności, który nie oferuje do sprzedaży w ilości nie mniejszej niż 2/3 produktów lokalnych z objętych ustawą kategorii w danym roku obrotowym nabytych bezpośrednio od ich wytwórców, lub który nie prowadzi kampanii edukacyjno-informacyjnych w zakresie produktów lokalnych podlega karze pieniężnej w wysokości nie wyższej niż 10 proc. przychodu osiągniętego w roku obrotowym poprzedzającym rok nałożenia kary, nie niższej jednak niż 5 tys. zł.” – czytamy w uzasadnieniu.
Z kolei naruszenie przepisów ustawy dotyczących oflagowania, jako element informacji handlowej, podlegałoby karze wynikającej z przepisów dotyczących jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych.
Pod projektem podpisała się grupa posłów PiS, w tym były minister rolnictwa Robert Telus, a także Waldemar Andzel, Dorota Arciszewska-Mielewczyk, Barbara Bartuś, Jacek Bogucki, Joanna Borowiak, Lidia Burzyńska, Witold Wojciech Czarnecki, Elżbieta Duda, Magdalena Filipek-Sobczak, Andrzej Gawron, Anna Gembicka, Szymon Giżyński, Małgorzata Gosiewska, Paweł Jabłoński, Maria Koc, Leonard Krasulski, Anna Krupka, Andrzej Kryj, Anna Kwiecień, Ewa Leniart, Krzysztof Lipiec, Grzegorz Lorek, Marzena Anna Machałek, Ewa Malik, Jerzy Materna, Anna Milczanowska, Jan Mosiński, Michał Moskal, Marcin Porzucek, Marcin Przydacz, Jarosław Sachajko, Olga Ewa Semeniuk-Patkowska, Agnieszka Anna Soin, Krzysztof Szczucki, Józefa Szczurek-Żelazko, Paweł Szrot, Ryszard Terlecki, Jan Warzecha, Patryk Wicher.