Szef dla Młodych Talentów to prowadzony od kilku lat program Makro Polska adresowany do uczniów szkół gastronomicznych, ale nie tylko. Kulinarne pomysły, receptury, ciekawostki i historie znajdą tam wszyscy miłośnicy dobrego gotowania. Wraz z nadejściem wiosny oraz sezony na nowalijki rusza nowy cykl kulinarny – „Wiosenne gotowanie”.
Ze względu na sytuację epidemiczną w kraju, Szef dla Młodych Talentów od wiosny 2020 r. zdecydowanie postawił na aktywność w internecie. Dzięki temu uczniowie i nauczyciele szkół gastronomicznych otrzymali ciekawe uzupełnienie zajęć realizowanych w formule nauki zdalnej, udało się także zachęcić do śledzenia profilu „Szefa” na Facebooku także wiele nowych osób niezwiązanych z „gastronomikami”, ale po prostu lubiących gotować. Średni zasięg postów to około 50 000 fanów, a w kuchennych wyzwaniach szefów kuchni aktywny udział brało nawet ponad 100 młodych adeptów gotowania. Dziś ten jeden z kluczowych programów Makro proponuje serię wirtualnych cyklów kulinarnych, dzięki którym nasi fani rozwijają swoją wiedzę i umiejętności.
Tuż przed Wielkanocą zakończył się projekt „Inspirujemy on-line”, w którym trenerzy Akademii Inspiracji Makro przygotowali serię kulinarnych porad i konkursów o kuchni polskiej i międzynarodowej. Wraz z nadejściem wiosny Szef dla Młodych Talentów nie zwalnia tempa: 19 kwietnia rozpocznie się „Wiosenne gotowanie z Cezarym Powałą”, szefem kuchni studia kuchennego Makro w hali nr 1 w Warszawie. Przez dwa miesiące, niemal do końca czerwca, na profilu „Szefa” znaleźć będzie można przepisy i porady związane z sezonowym gotowaniem. Dużo będzie nowalijek, wiosennych owoców, wegetariańskich i wegańskich receptur. Coś dla siebie znajdą też miłośnicy domowego grillowania i wędzenia. A na uczniów szkół gastronomicznych czekać będą specjalnie przygotowane przez Cezarego Powałę konkursy z nagrodami w formie kulinarnych wyzwań.