Powodów do dumy nie brakuje! Aż trzech młodych, zdolnych polskich kucharzy awansowało do kolejnego etapu prestiżowego konkursu S. Pellegrino Young Chef Academy Competition. Tutaj na pierwszym planie nie stoi smak, lecz umiejętność wyrażenia siebie poprzez kulinaria. W VI edycji Maciej Osiński, Cezary Boraczyński i Dawid Cieśliński, razem ze swoimi mentorami, udadzą się na Maltę, by powalczyć o wielki finał. Ich zdolności będą oceniane pod czujnym okiem jury, w którego skład wchodzi także Iwona Niemczewska, właścicielka i Szefowa Kuchni restauracji „Z drugiej Strony Lustra”.
Polacy w prestiżowym konkursie
To już prawie dziesięć lat od kiedy S. Pellegrino Young Chef Academy Competition pomaga młodym talentom kulinarnym w rozwinięciu skrzydeł. To jeden z najważniejszych konkursów kulinarnych na świecie, otwiera drzwi do kariery w najbardziej prestiżowych lokalach. Udział w konkursie oznacza możliwość spotkania z najbardziej kreatywnymi młodymi entuzjastami kulinarnymi z kilkudziesięciu krajów, wzajemnego inspirowania się i nawiązywania kontaktów - mówi Iwona Niemczewska.
Sam udział w S. Pellegrino Young Chef Academy Competition to powód do dumy, a przejście do kolejnych etapów to wielkie osiągnięcie. Dlatego już teraz Maciejowi Osińskiemu, Cezaremu Boraczyńskiemu i Dawidowi Cieślińskiemu należą się wielkie gratulacje.
Pomóżmy naszym wygrać
W konkursie polscy kucharze nie tylko staną przed jury, ale mają także szansę na zdobycie nagrody publiczności - Fine Dining Lovers Food for Thought Award. Głosowanie trwa do 22 listopada br. na stronie konkursu, gdzie można oddać swój głos na wybranego uczestnika, a osoba, która otrzyma najwięcej głosów, zdobędzie tę prestiżową nagrodę. Wspierając naszych kucharzy, dajemy im dodatkową motywację do kontynuowania walki o finał!
Autentyczność i smak
Wyrażanie siebie jest w S. Pellegrino Young Chef Academy Competition równie ważne, co smak. Organizatorzy konkursu chcą przez to podkreślić, jak kluczowa w kulinarnym świecie jest autentyczność i kreatywność. Oprócz głównej nagrody uczestnicy mają także szansę zdobyć wyróżnienia w trzech specjalnych kategoriach:
- S.Pellegrino Social Responsibility Award – dla dania, które najlepiej odzwierciedla odpowiedzialne praktyki kulinarne.
- Acqua Panna Connection in Gastronomy Award – przyznawana przez mentorów za potrawę, która najpełniej oddaje kulinarne dziedzictwo regionu.
- Fine Dining Lovers Food for Thought Award – nagroda przyznawana przez społeczność Fine Dining Lovers online dla kucharza, który najgłębiej wyraża swoje przekonania poprzez swoje danie.
S.Pellegrino – Marka z tradycją i pasją
Konkurs S. Pellegrino Young Chef Academy Competition, organizowany przez markę S.Pellegrino – będącą symbolem włoskiego stylu i smaku od ponad 120 lat, wspiera młodych kucharzy, dając im szansę na zaistnienie na międzynarodowej scenie kulinarnej. W rywalizacji mogli wziąć udział szefowie kuchni poniżej 30. roku życia, a nagrody i wyróżnienia, które zdobywają, często stanowią klucz do kariery na światową skalę.
Czy polscy kucharze podbiją serca jurorów oraz publiczności? Okaże się już w kolejnym etapie konkursu S. Pellegrino Young Chef Academy Competition.