W Przedsmaku wzięło udział blisko 100 uczestników w trzech lokalizacjach: Warszawie, Sopocie i Krakowie. Spotkaniom towarzyszyła specjalnie przygotowana ekspozycja, która powstała na bazie skojarzeń ponad stu kucharzy na temat kuchni polskiej. W Warszawie goście mieli okazję wysłuchać narracji Bogdana Gałązki, współwłaściciela i senior szefa w Stolica Cafe. Mówił on o romantyzmie kulinarnym i poszukiwaniu tożsamości kulinarnej. Z kolei w Sopocie i w Krakowie menu festiwalowe prezentowali Adrian Gabryszak, szef kuchni w restauracji M15 oraz Krzysztof Żurek, szef kuchni w restauracji Trzy Rybki w Hotelu Starym.
Przedsmak Tygodnia Kuchni Polskiej był okazją do przedpremierowego spróbowania festiwalowych dań. Podczas spotkań uczestnicy poznali m.in. potrawy inspirowane XIX-wiecznym kucharzem Janem Szyttlerem oraz kuchnią Warmii i Mazur.
– Poprzez dania chciałem przywołać smaki swojego dzieciństwa. Poszczególne składniki były elementami sentymentalnej podróży – mówi Adrian Gabryszak – W menu nie zabrakło również nawiązań do kuchni kaszubskiej. Goście mogli spróbować takich potraw jak: consome z brukwi na gęsinie z ziemniakiem pieczonym, marchewką i pieczoną gęsią z olejem majerankowym, krupniku wegańskiego z grzybami, włoszczyzną, koperkiem i śmietaną roślinną, dorsza ze struganą słoniną, tłuczonymi pulkami, kapustą szmurowną i sosem z wędzonej ryby, pieczeni z buraka podanej na gulaszu z brukwi z ziemniakiem pieczonym i sosem demi glass z malinami czy śliwek duszonych w winiaku pod kruszonką z migdałami.
W Stolica Café podano: pierożek Szyttlera ze śledziem, ziemniakiem i kawiorem, zupę ziemniaczanej z pieczonych ziemniaków z czerwonym pieprzem, oliwą porową okraszoną chrustem, kalarepę pieczoną w soli podanej z dynią, wężymordem, topinamburem, jabłkiem i wiśnią czy babkę cytrynową z rumem i bakaliami.
Z kolei Krzysztof Żurek przygotował: pieczonego kalafiora z sosem z pomidorów i curry, orzechami i świeżą kolendrą, tatar wołowy z owczym serem, oliwą rzepakową i majonezem kimchi, jagnięcinę z grasicą cielęcą i marchewkowym purée, turbota bałtyckiego w panko z sosem sardelowym i pieczoną kapustą z kminkiem, deser czekoladowy z konfiturą z wiśni i porzeczek z chantilly aromatyzowanym kirschem bądź śliwkowy nugat w piernikowych aromatach.
Degustacji towarzyszył wine pairing poprowadzony przez Tomasza Nogę i Krzysztofa Zysiaka i Daniela Gadziałę - specjalistów ds. wina w MAKRO.
Więcej informacji na temat Tygodnia Kuchni Polskiej jest dostępnych na stronie: https://tydzienkuchnipolskiej.pl/
Patronami medialnymi akcji są Przegląd Gastronomiczny, Poradnik Restauratora, Restauracja, Papaja, HorecaTrends, Portal Spożywczy, Szef Kuchni, FoodService, Horecanet oraz Nowości Gastronomiczne.
O Tygodniu Kuchni Polskiej
Tydzień Kuchni Polskiej odbywa się od 2018 w ramach jednego z kluczowych programów odpowiedzialności społecznej MAKRO, Polskich Skarbów Kulinarnych. Co roku w okolicach 11 listopada z okazji Święta Niepodległości goście mają okazję spróbować specjalnie przygotowanego trzydaniowego menu. Celem akcji jest promocja kuchni polskiej oraz wsparcie lokalnych restauracji.