Oferta tego typu urządzeń w sklepach z artykułami gospodarstwa domowego jest naprawdę bardzo szeroka. Mnogość producentów, wyrobów różnych pod względem wielkości, materiału, a nawet dodatków oświetleniowych sprawia, że dla każdej kuchni można swobodnie dobrać odpowiedni zlew. Jak zatem wybrać ten odpowiedni?
Dwie komory dają większy komfort
Warto wziąć pod uwagę to, jak często zamierzamy ze zlewozmywaka korzystać. Będzie to warunkować rozmiary całej instalacji. Zlewozmywaki jednokomorowe to najmniejsza i najtańsza opcja. Sprawdzą się w niewielkiej kuchni oraz mieszkaniach, w których kuchnia nie jest zbyt często wykorzystywanym pomieszczeniem. Pozwoli zaoszczędzić miejsce, jeżeli zamierzamy ustawić tam inne urządzenia. Warto zastanowić się również nad opcją z ociekaczem, co pozwoli na swobodne suszenie naczyń.
W przypadku większych kuchni warto rozważyć zlewozmywaki dwukomorowe. Zapewnią wygodę w sytuacji, gdy zmywa się często, a w domu brakuje zmywarki. To rozwiązanie dedykowane przede wszystkim większym gospodarstwom domowym. Tu również warto rozważyć kupno instalacji z ociekaczem.
Istnieją także opcje pośrednie. To zlewy półtora oraz dwuipółkomorowe. Ich cechą charakterystyczną jest to, że jeden ze zbiorników jest wyraźnie mniejszy od drugiego i służy do mycia drobnych przedmiotów – sztućców lub niewielkich szklanek. Pozwala to na szybsze ich wyczyszczenie, zapobiega konieczności wyciągać z samego dna dużego zlewu.
Dopasuj głębokość
Rozmiar samej komory zlewozmywaka również ma bardzo istotne znaczenie – głównie dla komfortu użytkowania. Odpowiednia szerokość spowoduje, że operowanie brudnymi naczyniami w zlewie będzie łatwiejsze, co ułatwia ich zmywanie. Standardowa szerokość zlewu to ok. 60 cm, aczkolwiek część klientów decyduje się na mniejsze, bardziej kompaktowe rozwiązania. Ważne jest również to, aby zlew przystosować wielkością do posiadanego blatu.
Warto również zwrócić uwagę na głębokość komory. Standardowa wartość to ok. 20 centymetrów. W przypadku zbyt głębokiego zlewu zmywanie może powodować uciążliwości i fizyczny dyskomfort z powodu konieczności głębokiego pochylania się. Z kolei zbyt płytki zlew spowoduje, że woda będzie rozpryskiwać się poza jego obręb. Ważne jest również to, aby głębokość zlewu dopasować do wysokości szafki, w której będzie on zamontowany, tak aby korzystanie z niego było jak najbardziej ergonomiczne.
Podwieszany czy nakładany?
Skoro o szafkach mowa, warto też zwrócić uwagę na sposoby montowania zlewów do blatu. Istnieje kilka sposób na przymocowane komory, chodzi tu głównie o kwestie designerskie i kompozycyjne. Najpopularniejsze rozwiązanie to tzw. zlewozmywaki nakładane. Nakłada się je na wycięty w blacie otwór. Komora znajduje się nieco poniżej blatu i utrzymuje się na nim. Inne rozwiązanie to zlewozmywak podwieszany, mocowany poniżej blatu. Tego typu zlewozmywak kończy się równo z blatem lub pod nim. Jego zaletą jest to, że prezentuje się efektownie i daje wiele możliwości aranżacyjnych. Montaż jest jednak dosyć skomplikowany i powinni przeprowadzać go specjaliści. W przeciwnym razie może pojawić się problem ze szczelnością. Jeszcze innym rozwiązaniem jest zlew wbudowany, zwany też zintegrowanym. To rozwiązanie, w którym zlewozmywak tworzy jednolitą całość z blatem kuchennym. Wykonany jest najczęściej z kompozytów. Zlew wbudowany jest też stosunkowo drogi, to opcja dla osób, którym szczególnie mocno zależy na wyjątkowym wyglądzie kuchni.
Granit z nutą elegancji
Kompozyt jest tylko jednym z wielu materiałów, z których produkuje się zlewozmywaki. To, jaki wybierzemy, zależy w dużej mierze od zasobności naszego portfela oraz typu zabudowy, której potrzebujemy. Wspomniany materiał kompozytowy to mieszanka mineralno-żywiczna, wzmocniona włóknami szklanymi. Ich zaletą jest przede wszystkim to, że są odporne na uszkodzenia mechaniczne i chemiczne, a dodatkowo mogą przybierać różne kształty i wyglądem przypominają naturalny kamień, co dobrze wpisuje się w aktualne trendy. Formą premium tego typu rozwiązania są zlewozmywaki granitowe. One również powstają z mieszkanki minerału (granitu) i substancji klejącej (żywica), ale ten pierwszy składnik stanowi przynajmniej 80 proc. całości. Powoduje to, że zlew granitowy jest jeszcze bardziej wytrzymały na uszkodzenia i działanie wysokich temperatur.
Stosunkowo popularnym rozwiązaniem są również zlewozmywaki stalowe. Produkuje się je z wysokiej jakości stali nierzewnej, a powierzchnie wykańczane są różnymi fakturami – gładką, polerowaną, chropowatą. Największą zaletą tego rozwiązania jest łatwość utrzymania czystości, a także stosunkowo niski koszt. Minusem jest wrażliwość na niektóre środki czyszczące, a także możliwość powstawania odprysków.
Coraz więcej chętnych jest także na zlewozmywaki ceramiczne. Produkuje się je z gliny wypalanej w temperaturze ponad tysiąca stopni. Powoduje to, że zlewozmywak jest odporny na wysokie temperatury i uszkodzenia mechaniczne. Dzięki procesowi szkliwienia powierzchnię łatwo jest utrzymać w czystości. Zlewozmywaki ceramiczne są jednak drogie i dosyć ciężkie, więc problemem może być szybki montaż. Produkt jest też podatny na stłuczenie.
Jeszcze inną opcją są zlewozmywaki szklane. To ciekawe i designerskie rozwiązanie dla nowoczesnych kuchni. Zlewy ze szkła są odporne na plamy i wysoką temperaturę, ale ich wadą jest to, że wymagają częstego przecierania i polerowania. Nie są również tanie, ponieważ ich cena może sięgać nawet kilku tysięcy złotych.
Jeśli jednak już zdecydujemy się wydać więcej pieniędzy na zlewozmywak, warto również zastanowić się nad ciekawymi dodatkami. Poza standardowymi dozownikami mydła i płynu do naczyń czy młynkiem do mielenia resztek coraz popularniejsze stają się także podświetlenia diodami LED. Sprawdzą się one zwłaszcza w przypadku wariantów podwieszanych, wokół których można zamontować wodoszczelną ramkę ze światłami. Takie diody zasilane są zazwyczaj napięciem 24V, niektóre mają również możliwość zdalnego serowania światłem.