21.01.2025 / 11:58
StoryEditor

W Polsce działa już blisko 50 kooperatyw spożywczych. Jak sobie radzą?

Sklep Dobrze przy ul. Polnej w Warszawie, prowadzony przez spółdzielnię i kooperatywę pod tą samą nazwą (fot. Dobrze)

W ludziach jest potrzeba organizowania się wokół ważnych dla nich kwestii. Do rzeczy na tyle istotnych, żeby poświęcać dla nich prywatny czas i angażować pieniądze, zalicza się chęć stworzenia alternatywnego systemu żywnościowego. Właśnie to jest główną, mniej lub bardziej wyraźnie artykułowaną, motywacją członków kooperatyw spożywczych.

Warszawa, Śródmieście, ul. Polna, a przy niej niepozorny sklep pod szyldem Dobrze. W niewielkim, dość skromnie urządzonym wnętrzu w oczy rzucają się przede wszystkim świeże warz...

Dziękujemy, że nas czytasz!
Pozostało jeszcze 98% tekstu

Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że wykorzystałeś limit bezpłatnych artykułów w tym miesiącu lub próbujesz przeczytać artykuł premium, dostępny wyłącznie dla naszych Subskrybentów. Wspieraj profesjonalne dziennikarstwo. Wykup subskrypcję i uzyskaj nieograniczony dostęp do naszego portalu.

Kliknij i sprawdź wszystkie korzyści z prenumeraty WH Plus

DOSTĘP 30 DNI
34,99 zł - 30 dni
PRENUMERATA ROCZNA WH PLUS
399,99 zł - 365 dni

W RAMACH SUBSKRYBCJI OTRZYMASZ:

  • Dostęp do ekskluzywnych treści publikowanych wyłącznie na naszym portalu
  • Dostęp do wszystkich bieżących artykułów - newsów, analiz, raportów, komentarzy, wywiadów
  • Dostęp do całego archiwum artykułów na portalu wiadomoscihandlowe.pl - ponad 50 tys. materiałów dziennikarskich

W ramach Prenumeraty WH Plus także:

  • 6 wydań magazynu Wiadomości Handlowe w wersji drukowanej i e-wydania
  • Raport:Lista 60 regionalnych i lokalnych spożywczych sieci handlowych – trendy, prognozy wyzwania dla małych sieci
  • Tygodniowy przegląd kluczowych informacji i analiz. W każdy piątek w twojej skrzynce e-mail.
  • Gwarantowane miejsce na webinarach organizowanych przez Wiadomości Handlowe
  • Rabat 30% na wybrane raporty WH MARKET

11.01.2025 / 13:02
StoryEditor
Wysokie ceny żywności przyćmiły świąteczny nastrój w Rosji
Kreml i Moskwa zimą (fot. Shutterstock)

W tym sezonie świątecznym wielu Rosjan starło się ograniczać wydatki. Utrzymująca się wysoka inflacja wpłynęła na wzrost cen podstawowych produktów, takich jak masło, ziemniaki czy kurczak, co szczególnie dotknęło najuboższych. W efekcie wiele osób zdecydowało się na skromniejsze obchody noworoczne.

Prawosłąwne Boże Narodzenie skończyło się niedawno, ponieważ święta w tym obrządku obchodzone są według kalendarza juliańskiego. Wigilia przypada na 6 stycznia, a Boże Narodzeni...

Dziękujemy, że nas czytasz!
Pozostało jeszcze 94% tekstu

Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że wykorzystałeś limit bezpłatnych artykułów w tym miesiącu lub próbujesz przeczytać artykuł premium, dostępny wyłącznie dla naszych Subskrybentów. Wspieraj profesjonalne dziennikarstwo. Wykup subskrypcję i uzyskaj nieograniczony dostęp do naszego portalu.

Kliknij i sprawdź wszystkie korzyści z prenumeraty WH Plus

DOSTĘP 30 DNI
34,99 zł - 30 dni
PRENUMERATA ROCZNA WH PLUS
399,99 zł - 365 dni

W RAMACH SUBSKRYBCJI OTRZYMASZ:

  • Dostęp do ekskluzywnych treści publikowanych wyłącznie na naszym portalu
  • Dostęp do wszystkich bieżących artykułów - newsów, analiz, raportów, komentarzy, wywiadów
  • Dostęp do całego archiwum artykułów na portalu wiadomoscihandlowe.pl - ponad 50 tys. materiałów dziennikarskich

W ramach Prenumeraty WH Plus także:

  • 6 wydań magazynu Wiadomości Handlowe w wersji drukowanej i e-wydania
  • Raport:Lista 60 regionalnych i lokalnych spożywczych sieci handlowych – trendy, prognozy wyzwania dla małych sieci
  • Tygodniowy przegląd kluczowych informacji i analiz. W każdy piątek w twojej skrzynce e-mail.
  • Gwarantowane miejsce na webinarach organizowanych przez Wiadomości Handlowe
  • Rabat 30% na wybrane raporty WH MARKET

14.01.2025 / 11:39
StoryEditor
Handel szuka pracowników tymczasowych. Jak wygląda rynek pracy w branży? [ANALIZA]
Handel szuka pracowników tymczasowych. Jak wygląda rynek pracy w branży? (fot. Shutterstock)

Aż 63 proc. polskich firm planuje zatrudnić pracowników tymczasowych w pierwszym kwartale 2025 roku. To wzrost o 12 punktów proc. w porównaniu z analogicznym okresem 2024 roku – wynika z najnowszego Wskaźnika Pracy Dorywczej przygotowanego przez Tikrow. Sektor handlowy, po intensywnym końcu 2024 roku, dostosowuje swoje potrzeby kadrowe do nowej rzeczywistości.

Z danych wynika, że 54 proc. firm z branży handlowej planuje zatrudnienie pracowników dorywczych w pierwszym kwartale 2025 roku. Jest to wzrost o 7 punktów proc. w porównaniu z ...

Dziękujemy, że nas czytasz!
Pozostało jeszcze 92% tekstu

Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że wykorzystałeś limit bezpłatnych artykułów w tym miesiącu lub próbujesz przeczytać artykuł premium, dostępny wyłącznie dla naszych Subskrybentów. Wspieraj profesjonalne dziennikarstwo. Wykup subskrypcję i uzyskaj nieograniczony dostęp do naszego portalu.

Kliknij i sprawdź wszystkie korzyści z prenumeraty WH Plus

DOSTĘP 30 DNI
34,99 zł - 30 dni
PRENUMERATA ROCZNA WH PLUS
399,99 zł - 365 dni

W RAMACH SUBSKRYBCJI OTRZYMASZ:

  • Dostęp do ekskluzywnych treści publikowanych wyłącznie na naszym portalu
  • Dostęp do wszystkich bieżących artykułów - newsów, analiz, raportów, komentarzy, wywiadów
  • Dostęp do całego archiwum artykułów na portalu wiadomoscihandlowe.pl - ponad 50 tys. materiałów dziennikarskich

W ramach Prenumeraty WH Plus także:

  • 6 wydań magazynu Wiadomości Handlowe w wersji drukowanej i e-wydania
  • Raport:Lista 60 regionalnych i lokalnych spożywczych sieci handlowych – trendy, prognozy wyzwania dla małych sieci
  • Tygodniowy przegląd kluczowych informacji i analiz. W każdy piątek w twojej skrzynce e-mail.
  • Gwarantowane miejsce na webinarach organizowanych przez Wiadomości Handlowe
  • Rabat 30% na wybrane raporty WH MARKET

21. styczeń 2025 12:38