Sieć Netto – największy detalista spożywczy w Danii – od pięciu lat prowadzi konwersję wszystkich 547 duńskich sklepów do konceptu 3.0. Operacja przyspieszyła w minionym roku, gdy zmodernizowano 222 placówki. Jak relacjonuje tamtejszy portal ritzau.dk, ostatni dyskont w miejscowości Rødby podjął działalność w ubiegły piątek.
"Niesamowita podróż"
– To była niesamowita podróż, która pokazała, jak silną kulturę mamy w Netto i jak daleko posunęliśmy się, aby oferować klientom to, co najlepsze. Moi koledzy z Netto i reszty Grupy Salling dokonali wielkiego wysiłku, skrupulatnie przestrzegając dobrze zorganizowanego i ambitnego planu, który został właśnie zrealizowany – cieszył się przy okazji uroczystej inauguracji sklepu dyrektor Netto Danmrk, Braw Bakir.
W Polsce trwają testy konceptu Netto 4.0
Przypomnijmy, że – jak pierwsze informowały wiadomoscihandlowe.pl – sieć Netto wystartowała właśnie w Polsce z testami nowego konceptu swojej placówki. Jest nowy layout i zdecydowanie szersza oferta mrożonek, a także większa strefa produktów sezonowych.
Placówka testowana jest przy ul. Piaskowej w Grodzisku Mazowieckim. Testowane tam rozwiązania mają przede wszystkim zwiększyć komfort robienia zakupów. Zmienił się layout sklepu. Wprowadzono układ z dwiema długimi głównymi alejami i przecinającymi je poprzecznie alejkami kategorialnymi. Zrezygnowano też z wyodrębnienia oferty in-out na dedykowanych stołach – w formacie 4.0 asortyment regularny i in-outowy oferowany jest całościowo i wszystkie produkty można znaleźć w jednym miejscu.
Zwiększyła się również strefa produktów mrożonych oraz wyodrębniono strefę z produktami sezonowymi. Obecnie jest to oferta grillowa. Mocniej oznaczono także ofertę promocyjną – końcówki regałów z ofertą Hitów miesiąca, Asów Tygodnia, Strefa Inspiracji. Netto mocniej podkreśliło asortyment świeży, czyli owoce, warzywa, pieczywo oraz mięso w regale chłodniczym.