O czym piszemy w najnowszym numerze "Wiadomości Handlowych"?
- W wywiadzie numeru Krzysztof Tokarz, prezes GK Specjał ostrzega przed dyskontowym oligopolem, który uderzy w dostawców. Rozmowę przeprowadził redaktor naczelny "WH" Łukasz Stępniak
- Tematem numeru jest e-commerce, któremu poświęciliśmy aż pięć artykułów
- O "duchu Tesco" unoszącym się nad polskim rynkiem e-grocery napisał Paweł Jachowski. O co chodzi? Dowiecie się z lektury artykułu
- Marketplace‘y zyskują na znaczeniu z roku na rok; nic dziwnego, że kolejni gracze wchodzą w ten obszar. Jednak jest to biznes dla wybranych, gdyż wymaga potężnych i przede wszystkim mądrych decyzji. Sprawie przyjrzała się Magda Głowacka
- Jakie rozwiązania mogą być pomocne przy zakładaniu sklepy internetowego? Przyjrzeliśmy się narzędziom dostępnym na rynku
- Plaga kradzieży sklepowych staje się coraz bardziej kłopotliwa dla firm. Konrad Kaszuba przeanalizował, skąd bierze się zuchwałość złodziei i co sklepy mogą zrobić, aby ograniczyć straty. W osobnym artykule skupił się natomiast na temacie sztucznej inteligencji pomagającej walczyć ze złodziejami, ale też z nieuczciwymi pracownikami
- Europa Środkowo-Wschodnia była w przeszłości eldorado dla międzynarodowych sieci handlowych, teraz ponownie stawiają one ten region na pierwszym miejscu. Z czego to wynika i dokąd zmierzamy? Na te pytania odpowiada Sebastian Rennack
- Jak będzie wyglądał hurt spożywczy w Polsce w perspektywie 5-10 lat? Co stanowi największe wyzwanie dla tego sektora? Koniecznie przeczytaj naszą analizę. Publikujemy również ranking top 10 firm hurtowych działających w branży spożywczej
- Michał Kokoszkiewicz opisał niepokojące zjawisko: rosnący poziom agresji w sklepach. Nic dziwnego, że pojawiają się już pomysły wyposażania pracowników placówek handlowych w osobiste kamery...
- Coraz częściej w sklepach można znaleźć elektroniczne cenówki. Sprawdzamy, jakie korzyści i szanse oraz jakie wyzwania wiążą się z wdrożeniem takiego rozwiązania
- Z Pawłem Gadawskim z Carrefour Polska porozmawialiśmy o trendach na rynku produktów non-food i działaniach, jakie sieć podejmuje w tym obszarze - także w przypadku marki własnej
- Łukasz Rawa poprzez swój artykuł "zainaugurował" tegoroczny sezon grillowy. Wiedzieliście, że aż 45 proc. Polaków deklaruje, iż w trakcie cieplejszych dni grilluje przynajmniej raz w tygodniu? Sprawdźcie, co w tym roku znajdzie się na ich talerzach
- Influencerzy mogą promować marki, ale także mocno im zaszkodzić poprzez nieodpowiednie zachowanie. Podpowiadamy, czy wciąż warto ufać internetowym celebrytom, czy może lepiej trzymać się od nich z daleka
- Szymon Poliński, prezes Fabryki Cukierniczej Kopernik, opowiedział Magdalenie Stosio-Róg o planach inwestycyjnych firmy, rozbudowie portfolio oraz perspektywach dla branży słodyczowej na kolejne miesiące
To nie wszystko! Co jeszcze znajdziecie w najnowszym numerze "WH"?
- Marija Milasevic z Euromonitor International przyjrzała się cyfrowemu konsumentowi i jego zwyczajom zakupowym
- Izabela Franke z Future Mind tłumaczy, dlaczego przyszłością handlu nie jest omnichannel, tylko channel-free
- Jakub Dubniak z Consumer Panel Services GfK przeanalizował rynek słonych przekąsek w Polsce
- Przemysław Bojanowski z CMR opisał zmiany zachodzące w sprzedaży detalicznej lodów
- Mateusz Śmietanka z NIQ zaprezentował garść najważniejszych danych o rynku wody butelkowanej w Polsce
- Podsumowaliśmy także zorganizowany przez nasze wydawnictwo Kongres Mięsny & Roślinne Alternatywy 2024
- Na koniec - dwa felietony. Paweł Jachowski uderza w "segregację kasową" i przestrzega przed chciwością sieci handlowych, a Konrad Kaszuba oburza się z powodu ewidentnych braków kadrowych w sklepach
Zachęcamy do lektury!
Kliknij tutaj, aby zostać prenumeratorem magazynu "Wiadomości Handlowe" oraz uzyskać szereg innych korzyści związanych z prenumeratą WH Plus.
Wolisz nabyć wyłącznie najnowszy numer "Wiadomości Handlowych" (2/2024)? Kliknij tutaj, aby kupić magazyn w formie e-wydania lub tutaj, aby zamówić wydanie drukowane.