Indeks cen żywności FAO wynosił w kwietniu średnio 119,1 punktu, co oznacza wzrost o 0,3 proc. w stosunku do zrewidowanego poziomu z marca, a jednocześnie spadek o 9,6 proc. w porównaniu z poziomem sprzed roku. Wskaźnik określa miesięczne zmiany międzynarodowych cen produktów żywnościowych będących przedmiotem międzynarodowych transakcji.
Rosną ceny zbóż
Indeks cen zbóż FAO wzrósł o 0,3 proc. w porównaniu z marcem, kończąc trzymiesięczną trajektorię spadkową. Światowe ceny eksportowe pszenicy ustabilizowały się w kwietniu z powodu silnej konkurencji wśród głównych eksporterów. To zrównoważyło obawy o niekorzystne warunki upraw w niektórych częściach Unii Europejskiej, Federacji Rosyjskiej i Stanów Zjednoczonych.
Wzrosły ceny eksportowe kukurydzy, na co wpłynął wysoki popyt w obliczu narastających zakłóceń logistycznych w wyniku uszkodzeń infrastruktury na Ukrainie oraz obaw o produkcję w Brazylii przed głównymi zbiorami. Indeks cen ryżu FAO spadł o 1,8 proc.
Indeks cen olejów roślinnych FAO również wzrósł o 0,3 proc. w porównaniu z marcem, osiągając najwyższy poziom od 13 miesięcy. Wyższe notowania oleju słonecznikowego i rzepakowego zrównoważyły nieco niższe ceny oleju palmowego i sojowego.
Drożeje drób, tanieje wieprzowina
Indeks cen mięsa FAO wzrósł w kwietniu o 1,6 proc. w porównaniu z poprzednim miesiącem, ponieważ wzrosły międzynarodowe ceny mięsa drobiowego, wołowego i owczego. Światowe ceny wieprzowiny nieznacznie spadły, odzwierciedlając słaby popyt wewnętrzny w Europie Zachodniej i utrzymujący się słaby popyt ze strony wiodących importerów, zwłaszcza Chin.
Indeks cen cukru FAO spadł o 4,4 proc. od marca i jest o 14,7 proc. niższy niż w kwietniu 2023 r. Spadek ten był głównie związany z lepszymi perspektywami globalnej podaży, w szczególności ze względu na większą niż wcześniej przewidywano produkcję w Indiach i Tajlandii oraz poprawę warunków pogodowych w Brazylii.
Nieznacznie spadł również indeks cen produktów mlecznych. Obniżył on się o 0,3 proc., kończąc sześć kolejnych miesięcy wzrostów, na czele ze słabym popytem na import spotowy na odtłuszczone mleko w proszku oraz niższymi światowymi cenami sera, na które wpływ miało umocnienie dolara amerykańskiego. Z kolei światowe ceny masła wzrosły przy stałym popycie importowym.
Większy popyt na zboża
FAO opublikowała również nowy raport dotyczący podaży i popytu na zboża, nieznacznie podnosząc prognozę światowej całkowitej produkcji zbóż w 2023 r. do 2 846 mln ton, co stanowi wzrost o 1,2 proc. w porównaniu z rokiem poprzednim. Rewizja odzwierciedla przede wszystkim nowe informacje z Mjanmy i Pakistanu.
Prognoza światowego wykorzystania zbóż została podwyższona do 2 829 mln ton, głównie w związku z wyższym niż wcześniej przewidywano wykorzystaniem paszy kukurydzy i jęczmienia. Organizacja prognozuje, że globalne wykorzystanie kukurydzy wzrośnie o 1,6 proc. w ciągu roku, natomiast w przypadku pszenicy wzrośnie o 1,9 proc., a w przypadku ryżu nieznacznie.
Światowe zapasy zbóż mają zakończyć sezon 2024 na poziomie 890 mln ton, co oznacza wzrost o 2,1 proc. od początku roku.
FAO skorygowała również swoją prognozę dotyczącą światowej produkcji pszenicy w 2024 r., która obecnie wynosi 791 mln ton, mniej niż wcześniej oczekiwano, ale nadal oznacza wzrost o 0,5 proc. w stosunku do 2023 r.
W przypadku upraw gruboziarnistych główny okres zbiorów rozpoczyna się wkrótce w krajach półkuli południowej, a ostatnie niekorzystne warunki pogodowe ograniczyły perspektywy plonów w wiodących krajach produkujących, zwłaszcza w Brazylii i RPA.