Wrocławskie Centrum Badań, Rozwoju i Jakości Mondelez International to jedno z najnowocześniejszych obiektów globalnej sieci ośrodków badawczo-rozwojowych firmy. Będą tu prowadzone prace nad nowymi recepturami czekolady i ciastek takich marek, jak Milka, Oreo, Alpen Gold, Lubisie i wielu innych. Testowane będą też innowacyjne technologie wytwarzania słodyczy. W obiekcie funkcjonować będzie centrum badań sensorycznych, w którym wyselekcjonowani "testerzy" będą tworzyli swoistą kartę identyfikacyjną produktu, opisującą precyzyjnie ponad 50 parametrów dotyczących jego smaku, zapachu i tekstury.
Centrum badawcze Mondeleza to inwestycja warta blisko 17 mln euro. Jest to kolejne przedsięwzięcie koncernu w tej części Polski, gdzie spółka ma już trzy zakłady produkcyjne, zatrudniające łącznie ponad 2300 osób.
– Centrum Badań, Rozwoju i Jakości Mondelez International to nowa jakość w zakresie prac badawczo-rozwojowych nad nowymi recepturami i opakowaniami produktów. Zgromadziliśmy tutaj wszystkich niezbędnych specjalistów, wyposażyliśmy ich w nowoczesny sprzęt i stworzyliśmy najbardziej efektywny system prac nad innowacjami produktowymi i technologicznymi. W całym procesie rozwoju będziemy współpracować z konsumentami, tak aby każdy nasz nowy produkt spełniał ich oczekiwania – wyjaśnia Adam Gajewski, dyrektor wrocławskiego Centrum.
Europejski rynek przekąsek jest wart prawie 400 miliardów dolarów i wciąż dynamicznie się rozwija. Mondelez International jest światowym liderem w produkcji czekolady, ciastek, gum do żucia i cukierków.