Na całym świecie opublikowano ponad 2,5 tys. deklaracji wycofania z jaj z chowu klatkowego. Spośród tych zobowiązań, 1199 firm z branży spożywczej, w tym restauracji, sprzedawców detalicznych i producentów, z powodzeniem zakończyło proces rezygnacji z "trójek".
Marki z różnych sektorów, które zakończyły przejście na produkcję bezklatkową w 2023 r. to między innymi Hershey, McDonald’s czy Scandic Hotels.
Dlaczego firmy rezygnują z jaj klatkowych?
– Chów klatkowy wiąże się z ogromnym cierpieniem zwierząt. Zwierzęta żyją w stłoczeniu, na powierzchni zbliżonej wielkością do kartki A4. Całe życie spędzają w zamknięciu i nie mogą realizować swoich podstawowych potrzeb. Konsumenci są przeciwni takiemu traktowaniu zwierząt – komentuje Julia Pająk, menadżerka kampanii biznesowych w Stowarzyszeniu Otwarte Klatki.
– Na całym świecie firmy reagują na presję społeczną, przechodząc na jaja z chowu bezklatkowego. Podobne zmiany obserwujemy także w Polsce – dodaje.
Które marki mówią "nie" hodowli klatkowej?
Do końca 2023 roku 161 firm działających w Polsce zadeklarowało wycofanie z użycia lub sprzedaży jaja klatkowe. Już prawie 40 proc. z nich wdrożyło zobowiązania w życie.
W tej grupie znajdują się między innymi największe sieci restauracyjne, takie jak KFC, Burger King, McDonald’s, czy MAX Premium Burgers, a także sieci handlowe, w których już teraz nie można nabyć świeżych jaj pochodzących z chowu klatkowego.
Do takich sklepów należą Biedronka, Kaufland, Netto, Makro, Żabka oraz Frisco.pl. W roku 2023 do grona firm rezygnujących z użycia jaj klatkowych dołączyły także takie przedsiębiorstwa jak producent pralin i czekoladek Mieszko, producent ciastek Cukry Nyskie oraz Piekarnie Cukiernie Putka.
Rosnąca presja ze strony konsumentów
W Polsce już 28 proc. kur utrzymywanych jest w systemach bezklatkowych, a jaja od tych kur stanowią już prawie jedną trzecią pakowanych jaj konsumpcyjnych.
Z badań Centrum Badawczo-Rozwojowego Biostat z 2024 roku wynika, że prawie 75 proc. Polek i Polaków uważa, że hodowanie kur w klatkach nie zapewnia tym zwierzętom odpowiednich warunków życia.
Co więcej, aż 62,6 proc. respondentów deklaruje, że zapłaciłoby więcej za produkty z jajami z hodowli oferujących kurom lepsze warunki.