„Kulinarna podróż po Polsce” to nowy cykl skierowany do przedstawicieli branży HoReCa. Podczas tych spotkań uczestnicy zostaną zabrani w podróż po owocowych sadach centralnej Polski oraz mazurskich i warmińskich lasach. Odwiedzą również malownicze pogranicze Małopolski i Górnego Śląska oraz Kaszuby.
Pierwszy warsztat odbył się 16 marca w restauracji Studio Buffo i cieszył się znacznym zainteresowaniem. Wzięło w nim udział blisko 70 uczestników. Wśród nich byli również przedstawiciele mediów branżowych.
Podczas „Kulinarnej podróży po Polsce” goście mogli spróbować dań poszczególnych regionów, przygotowywanych przez szefów Kuchni MAKRO Polska. W menu pojawiły się potrawy takie jak między innymi tatar wołowy z grzybami marynowanymi, musztardą domową, szalotką i serem Bursztyn, podpłomyk z wątróbkami gęsimi po siewiersku i sałatką z ziół, kiełbasa z suma w buchcie bolęcińskiej czy jabłka prażone na ruchańcach z serem Lazur i sosem z miodu pitnego oraz palonego masła. Nie zabrakło również propozycji wegańskiej. Degustacji towarzyszyła opowieść o aktualnych trendach gastronomicznych oraz o poszczególnych daniach, którą poprowadziła Agnieszka Kuś, przewodniczka kulinarna. Uczestnicy mieli także możliwość wzięcia udziału w pokazach sommelierskich i spróbowania win.
Bez wątpienia kuchnia polska zyskała na znaczeniu podczas pandemii – mówi Paweł Koperek, Menadżer ds. klientów HoReCa w MAKRO Polska. Warto więc prowadząc lokal gastronomiczny bądź restaurację sięgnąć do oryginalnych receptur regionalnej kuchni i zainspirować się przy tworzeniu swojego menu. Taką możliwość daje nowy cykl „Kulinarna podróż po Polsce”, podczas którego uczestnicy mają okazję nie tylko spróbować regionalnych dań oraz posłuchać o ich historii, ale także otrzymują ebook, zawierający receptury.
Kolejne spotkania odbędą się 21 marca w Łodzi, 13 kwietnia w Krakowie oraz 26 kwietnia w Poznaniu.