02.10.2019 / 11:27
StoryEditor

Tesco przechodzi w Polsce na model dwuformatowy

Tesco Supermarket w Łodzi przy ul. Retkińskiej, źródło: Archiwum Wiadomości Handlowych (fot. Konrad Kaszuba)
Tesco podjęło decyzję o przemodelowaniu sieci placówek i ograniczeniu się do dwóch formatów kompaktowych hipermarketów i supermarketów. W pierwszym półroczu firmie udało się zredukować straty na polskim rynku. Celem jest osiągnięcie marży operacyjnej rzędu ok. 3 proc., przy sprzedaży rzędu 1 mld funtów rocznie.

Tesco zamknie część z 63 hipermarketów w Polsce, a w pozostałych znacząco zredukuje powierzchnię sprzedaży i asortyment, przekształcając je w hipermarkety kompaktowe. Docelowo s...

Dziękujemy, że nas czytasz!
Pozostało jeszcze 81% tekstu

Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że wykorzystałeś limit bezpłatnych artykułów w tym miesiącu lub próbujesz przeczytać artykuł premium, dostępny wyłącznie dla naszych Subskrybentów. Wspieraj profesjonalne dziennikarstwo. Wykup subskrypcję i uzyskaj nieograniczony dostęp do naszego portalu.

Kliknij i sprawdź wszystkie korzyści z prenumeraty WH Plus

DOSTĘP 30 DNI
34,99 zł - 30 dni
PRENUMERATA ROCZNA WH PLUS
399,99 zł - 365 dni

W RAMACH SUBSKRYBCJI OTRZYMASZ:

  • Dostęp do ekskluzywnych treści publikowanych wyłącznie na naszym portalu
  • Dostęp do wszystkich bieżących artykułów - newsów, analiz, raportów, komentarzy, wywiadów
  • Dostęp do całego archiwum artykułów na portalu wiadomoscihandlowe.pl - ponad 50 tys. materiałów dziennikarskich

W ramach Prenumeraty WH Plus także:

  • 6 wydań magazynu Wiadomości Handlowe w wersji drukowanej i e-wydania
  • Raport:Lista 60 regionalnych i lokalnych spożywczych sieci handlowych – trendy, prognozy wyzwania dla małych sieci
  • Tygodniowy przegląd kluczowych informacji i analiz. W każdy piątek w twojej skrzynce e-mail.
  • Gwarantowane miejsce na webinarach organizowanych przez Wiadomości Handlowe
  • Rabat 30% na wybrane raporty WH MARKET

30.03.2025 / 14:15
StoryEditor
Tchibo wprowadza do menu coffee barów Pop Latte, którego recepturę stworzyła jedna z pracowniczek
Pop-Latte to nowość w menu Tchibo (fot.mat.pras.)

Wewnętrzny konkurs pracowniczy Tchibo znalazł swoje szczęśliwe zakończenie na ogólnopolskim rynku. W ofercie kawiarnianej Tchibo właśnie pojawiła się nowość – Pop-Latte, której autorką jest Paulina Grzelak ze sklepu Tchibo w Galerii Bałtyckiej w Gdańsku. Co to za napój?

Unikalna receptura, która powstała w ramach wewnętrznego konkursu dla pracowników Tchibo, jest już dostępna we wszystkich regularnych sklepach sieci, które mają ofertę kawiarni...

Dziękujemy, że nas czytasz!
Pozostało jeszcze 93% tekstu

Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że wykorzystałeś limit bezpłatnych artykułów w tym miesiącu lub próbujesz przeczytać artykuł premium, dostępny wyłącznie dla naszych Subskrybentów. Wspieraj profesjonalne dziennikarstwo. Wykup subskrypcję i uzyskaj nieograniczony dostęp do naszego portalu.

Kliknij i sprawdź wszystkie korzyści z prenumeraty WH Plus

DOSTĘP 30 DNI
34,99 zł - 30 dni
PRENUMERATA ROCZNA WH PLUS
399,99 zł - 365 dni

W RAMACH SUBSKRYBCJI OTRZYMASZ:

  • Dostęp do ekskluzywnych treści publikowanych wyłącznie na naszym portalu
  • Dostęp do wszystkich bieżących artykułów - newsów, analiz, raportów, komentarzy, wywiadów
  • Dostęp do całego archiwum artykułów na portalu wiadomoscihandlowe.pl - ponad 50 tys. materiałów dziennikarskich

W ramach Prenumeraty WH Plus także:

  • 6 wydań magazynu Wiadomości Handlowe w wersji drukowanej i e-wydania
  • Raport:Lista 60 regionalnych i lokalnych spożywczych sieci handlowych – trendy, prognozy wyzwania dla małych sieci
  • Tygodniowy przegląd kluczowych informacji i analiz. W każdy piątek w twojej skrzynce e-mail.
  • Gwarantowane miejsce na webinarach organizowanych przez Wiadomości Handlowe
  • Rabat 30% na wybrane raporty WH MARKET

01.04.2025 / 11:40
StoryEditor
Jerzy Tymofiejew, Rex Concepts, na Retail Trends: Z Żabką możemy się dogadać
Od lewej: Jerzy Roguski, dyrektor ds. komercyjnych i rozwoju w Żabka Polska; Jerzy Tymofiejew, CEO Rex Concepts (fot. Katarzyna Pierzchała)

Nie będziemy powstrzymywać Żabki przed jej planami ekspansji w gastronomię - przyznał podczas kongresu Retail Trends 2025 Jerzy Tymofiejew, CEO, Rex Concepts, pytany o potencjalne zagrożenie dla restauracji fast foodowych, jakie płynie ostatnio ze strony największej sieci handlowej.

Następuje zmiana paradygmatu w handlu detalicznym: od sprzedaży towarów do karmienia klientów. Niemały wpływ na to ma sieć Żabka, co było tematem debaty zatytułowanej “Hybrydyz...

Dziękujemy, że nas czytasz!
Pozostało jeszcze 91% tekstu

Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że wykorzystałeś limit bezpłatnych artykułów w tym miesiącu lub próbujesz przeczytać artykuł premium, dostępny wyłącznie dla naszych Subskrybentów. Wspieraj profesjonalne dziennikarstwo. Wykup subskrypcję i uzyskaj nieograniczony dostęp do naszego portalu.

Kliknij i sprawdź wszystkie korzyści z prenumeraty WH Plus

DOSTĘP 30 DNI
34,99 zł - 30 dni
PRENUMERATA ROCZNA WH PLUS
399,99 zł - 365 dni

W RAMACH SUBSKRYBCJI OTRZYMASZ:

  • Dostęp do ekskluzywnych treści publikowanych wyłącznie na naszym portalu
  • Dostęp do wszystkich bieżących artykułów - newsów, analiz, raportów, komentarzy, wywiadów
  • Dostęp do całego archiwum artykułów na portalu wiadomoscihandlowe.pl - ponad 50 tys. materiałów dziennikarskich

W ramach Prenumeraty WH Plus także:

  • 6 wydań magazynu Wiadomości Handlowe w wersji drukowanej i e-wydania
  • Raport:Lista 60 regionalnych i lokalnych spożywczych sieci handlowych – trendy, prognozy wyzwania dla małych sieci
  • Tygodniowy przegląd kluczowych informacji i analiz. W każdy piątek w twojej skrzynce e-mail.
  • Gwarantowane miejsce na webinarach organizowanych przez Wiadomości Handlowe
  • Rabat 30% na wybrane raporty WH MARKET

07. kwiecień 2025 07:41